Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), nu este la fel de optimist precum ministrul. „Ar fi bine să fie așa,” a spus acesta pentru Europa Liberă.
Toată lumea își dorește să se ajungă cât de cât la normalitate pentru că în ultimul an elevii au avut de pierdut.
Președintele FSLI a subliniat că își dorește ca lucrurile să revină la normal având în vedere pierderile pe care le-au suferit elevii în ultimul an, însă a mai adăugat că „trebuie luată în calcul și varianta pe care am avut-o în calcul la final de 2020/21 adică învățarea online, cu multele ei lacune”.
Despre cursurile online, ministrul Educației a spus că ar duce la „pierderi” ale căror efecte se vor face simțite pe termen lung, lucru cu care Simion Hăncescu a fost de acord. Sindicalistul a adăugat că este încă prea devreme să fim optimiști legat de revenirea în școli în septembrie „E greu, nu cred că cineva în momentul de față poate spune exact cum vor decurge lucrurile”.
Având în vedere situația epidemiologică care se află în desfășurare, este posibil ca în câteva luni, după sfârșitul vacanțelor, să ne confruntăm cu un nou val al coronavirusului, despre care Sorin Cîmpeanu a spus că nu crede că va fi „atât de agresiv încât să pună probleme”. Întrebat despre un posibil nou val peste câteva luni, președintele FSLI a spus că trebuie „să așteptăm, să vedem” având în vedere că alte țări se confruntă cu un număr de cazuri în creștere și cu noi tulpini ale virusului care reprezintă probleme pentru campaniile naționale de vaccinare.
Simion Hăncescu susține testarea spunând că „ar fi ideal să se ajungă și la situația în care să poată fi testați toți copiii, toate cadrele didactice și acele ore care se fac față în față să se poată face chiar fără mască”.
„Va fi greu și pentru un profesor să predea 4-5 ore și să vorbească cu mască,” a mai adăugat acesta legat de declarația lui Sorin Cîmpeanu privind portul măștii în clase.
Profesori vaccinați: circa 60%. Sindicalist: „Testarea tuturor elevilor e o declarație hazardată"
Întrebat despre planurile de testare ale ministerului, domnul Hăncescu a spus că testarea ar fi mai „plauzibilă” decât vaccinarea obligatorie. „Eu mă îndoiesc că dacă vor face centre de vaccinare în aproprierea școlilor o să crească numărul celor vaccinați,” explică el. „În momentul de față sunt cam 60% din profesori vaccinați, sunt mulți care au avut Covid, sunt mulți care au interdicție de la medic să nu se vaccineze pentru că au afecțiuni care nu le permit acest lucru.”
Vaccinarea obligatorie a mai fost pusă în discuție și în alte state europene și este o măsură care a stârni nemulțumiri în rândul cetățenilor în trecut. Ministrul Educației a declarat pentru Digi24 că nu este un „adept al obligativității, dar avem aceste discuții cu Ministerul Sănătății.”
Învățământul online pur și simplu nu este la fel de eficient
Vicepreședintele FSLI, George Purcaru, s-a arătat, de asemenea, sceptic în ceea ce privește testarea tuturor elevilor. El consideră „hazardată” părerea Ministrului privind testarea tuturor elevilor care se întorc în școli în septembrie. „Este aproape imposibil”, mai ales având în vedere lipsa personalului din școli, a mai adăugat vicepreședintele.
Testarea tuturor elevilor ar presupune un nivel de mobilizare serioasă din partea ministerului; ar trebui pregătite un număr de teste pentru fiecare elev și ar fi necesar acordul părinților.
Instituțiile de învățământ au respectat până acum toate recomandările făcute de către Ministerul Sănătății. George Purcaru a mai adăugat pentru Europa Liberă că el crede că din septembrie ar fi cazul ca școala să înceapă din nou în condiții normale.
„Am putut constata în urma acestei pandemii că nimic nu se compară cu prezența fizică a elevilor și profesorilor în sala de clasă”, a mai adăugat vicepreședintele sindicatului. Acesta mai subliniază că „învățământul online pur și simplu nu este la fel de eficient” ca și metoda de predare clasică, față în față.
Ovidiu Voicu: E ușor să spui că nu se întâmplă nimic și atunci nu trebuie să faci nimic
Ovidiu Voicu, de la Centrul pentru Inovație Publică a spus că declarația ministrului a fost exagerat de optimistă având în vedere prognozele epidemiologice.
Sub declarațiile optimiste ale domnului Cîmpeanu se ascunde, de fapt, multă incompetență
„Eu cred că este mult prea optimist pentru că domnia sa fără să vină cu un argument științific de orice fel contrazice opinia aproape unanimă a specialiștilor în domeniul epidemiologiei că va fi un val patru”, a declarat cercetătorul pentru Europa Liberă adăugând și că declarația domului Cîmpeanu i se pare „hazardată”.
Întrebat de ce crede că Ministrul ar da o declarație de acest gen în contextul în care ne aflăm, Ovidiu Voicu a spus că „domnul Cîmpeanu a părut a avea mai degrabă un profil de aventurier mai degrabă decât de om rațional în fruntea mandatului”. Acesta a ținut deja din iarnă un ton optimist prin care comunica că nu este nevoie de măsuri pentru valul trei pentru că acesta nu va afecta educația. Și totuși România s-a lovit cu un al treilea val, cu o creștere rapidă a cazurilor și, în lipsa altor măsuri, a fost nevoie ca școlile să se închidă.
„Mă aștept ca din păcate să avem aceeași situație în septembrie. Sub declarațiile optimiste ale domnului Cîmpeanu se ascunde, de fapt, multă incompetență. E ușor să spui că nu se întâmplă nimic și atunci nu trebuie să faci nimic”, a completat Ovidiu Voicu.
Potrivit datelor Institutului Român pentru Evaluare si Strategie, existau în 2020 aproximativ 900,000 de copii care nu puteau accesa școala online. Președintele FSLI a declarat pentru Europa Liberă că se așteaptă ca acest număr să nu se fi schimbat de anul trecut, în lipsa unor măsuri concrete.
„Echipamente în plus nu prea s-au luat,” a spus Simion Hăncescu „adică laptopuri, tablete în primul rând pentru elevi. Mai sunt probleme de conexiuni la internet, sunt unități de învățământ multe care nu au conexiunea la internet rezolvată. Lucrurile în mediul rural, și chiar în mediul urban în anumite școli, prezintă probleme – vor fi elevi afectați.”
Lăsând la o parte problema mediului rural care a rămas neadresată de la începutul pandemiei, problema densității din mediul urban a rămas și aceasta neatinsă de minister. „Nu avem nici o preocupare pentru a evita aglomerația din școli, în centrele urbane, acolo unde și anul trecut au avut probleme în toamnă,” a spus Ovidiu Voicu „pentru că nu puteai să faci ore cu 30-35 de copii într-o clasă.”
„Din păcate în conducerea Ministerului Educației avem aceleași persoane mediocre care nu reușesc să găsească soluții pentru criza în care ne aflăm și mai general pentru probleme cu care se confruntă sistemul educației”, mai adaugă Ovidiu Voicu. „Nici nu mai poți să discuți despre problema reală a societății pentru că toată lumea este prinsă în disputa electorală internă.”
Președintele FSLI s-a arătat, de asemenea, lipsit de optimism în ceea ce privește începutul orelor în septembrie. „Din păcate la noi este vraiște totul în România. Nu am așteptări ca în România lucrurile să poată fi rezolvate așa încât să ai treaba pusă la punct. La noi se merge după ureche, de la o zi la alta”, a spus domnul Hăncescu despre posibilele măsuri pentru revenire în școli în septembrie.