Linkuri accesibilitate

Dușmani sau prieteni | Dublul limbaj AUR: între admirația pentru Viktor Orban și războiul politic cu UDMR


Senatorul AUR, Claudiu Târziu, co-președinte al Alianței spune că diferențele dintre diverse formațiuni nu exclud lupta comună pentru valorile conservatoare.
Senatorul AUR, Claudiu Târziu, co-președinte al Alianței spune că diferențele dintre diverse formațiuni nu exclud lupta comună pentru valorile conservatoare.

AUR a anunțat elaborarea unui pachet legislativ care să limiteze „reprezentarea sau promovarea în rândul minorilor a homosexualităţii și a schimbării de sex". O inițiativă inspirată de legea similară din Ungaria, pentru care Comisia Europeană a început procedura de sancționare a acesteia.

AUR anunță că va susține legislația inspirată de reglementările din Ungaria, criticate vehement de oficialii europeni, în urma consultării membrilor și simpatizanților săi.

Inițiativa Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) vine la câteva zile după anunțul că deputatul Zakarias Zoltan, lider al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, care a intrat în Parlamentul României pe listele UDMR, va depune un proiect similar în viitoarea sesiune Parlamentară.

Peste 98% dintre membrii și simpatizanții noștri susțin necesitatea implementării urgente a unei astfel de legislații, menite să apere copiii din grădinițe și școli. Prin acest demers suntem consecvenți cu pozițiile exprimate recent, de sprijinire a măsurilor similare adoptate de guvernul de la Budapesta, urmând să avem consultări și cu ceilalți parteneri conservatori din Europa'', spune deputatul George Simion, co-președinte AUR.

AUR susține familia și valorile creștine. Activiştii LGBTQI nu au ce căuta în școlile și în grădinițele din România. Vrem să ferim copiii românilor de expunerea la o propagandă nepotrivită pentru vârsta lor”, adaugă și senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Nu este prima poziție comună a formațiunii de la București și a liderului de la Budapesta, în ciuda tensiunilor dintre AUR și UDMR, formațiune despre care liderul AUR, George Simion, consideră că nu are ce căuta în Parlamentul României. „Am fost bătut de niște membri ai UDMR, cei care au pus saci de gunoi pe crucile eroilor români de la Valea Uzului. Asta face UDMR", spunea acesta în decembrie, într-un interviu pentru Europa Liberă.

În plus, Viktor Orbán este printre semnatarii „Declarației comune privind viitorul Europei”, semnate la începutul lunii de 16 lideri europeni din formațiuni de dreapta și extremă dreapta, pe care AUR a anunțat că o susține.

Această idee de păstrare a suveranității este factorul coagulant

Noi facem parte dintr-o familie europeană, dintr-un curent conservator care depășește granițele continentului și ne raliem valorilor conservatoare pe care toate celelalte partide din acest curent le promovează", spune, pentru Europa Liberă, Claudiu Târziu, co-președinte AUR, explicând principalul motiv pentru care formațiunea nu are vreo problemă în a se asocia cu Viktor Orban sau Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, cea care spunea în urmă cu câțiva ani că românii ar trebui să rămână în România.

În opinia lui Claudiu Târziu, declarația și semnatarii ei promovează suveranitatea statelor membre ale UE, idee pe care AUR o împărtășește în mod categoric.

Cum se va înțelege AUR cu lideri controversați? „Fiecare dintre liderii conservatori din Europa apără cauza lui națională. Și din această perspectivă s-ar putea ca în anumite momente să nu fim toți în acord cu toți. Însă lucrurile pe care se fundamentează colaborarea noastră sunt mai importante", spune Claudiu Târziu, care adaugă că valori precum apărarea vieții, a demnității naționale, a suveranității naționale, a familie, a civilizației creștine au oricând câștig de cauză.

„​A fi de partea adevărului, chiar cu oameni care altminteri să spunem că nu ai avea foarte multe de împărtășit nu e ceva greșit. Adevărul trebuie să primeze.”, spune Claudiu Târziu pentru Europa Liberă:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00

În viziunea AUR și a semnatarilor „Declarației comune privind viitorul Europei”, UE se îndreaptă într-o direcție greșită.

„Nu credem într-un viitor superstat european, fondat pe maximalisme utopice de tip federalist. Respingem dictatura 'falsei Europe' /.../ și afirmăm că viitorul aparține 'adevăratei Europe': o Europă a patriilor care-și recunoaște și prețuiește moștenirea iudeo-creștină, o Europă a statelor-națiuni care nu cedează decât porțiuni limitate de suveranitate instituțiilor europene, dar își păstrează dreptul de a decide, pe principiul subsidiarității, în domenii importante, se arată în scrisoarea prin care AUR se alătură Declarației despre viitorul Europei.

Ovidiu Voicu: În AUR găsim persoane din bula suveranist-conspiraționistă, nu are o ideologie

Asocierea cu grupul pe care AUR îl descrie drept al „patrioților și conservatorilor europeni” era un pas natural pentru formațiune, consideră Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

AUR nu face decât să fie o cutie de rezonanță în România a acestor mari teme conservatoare și/sau conspiraționiste care au apărut în ultimii ani în lumea globală. Paradoxal – împotriva globalizării avem acum o mișcare suveranistă, să-i spunem, globală. Or, AUR în sine este un partid destul de eterogen, format prin unirea diverselor grupuri, persoane, ’bule’ din zona suveranist - conspiraționistă și nu are cu adevărat o ideologie proprie și, atunci, nu face decât să urmeze mișcarea din care s-a inspirat”.

În privința românilor din diaspora, care au votat masiv cu AUR la alegerile parlamentare din 2020 și care ar putea fi nemulțumiți de o asociere cu lideri vehemenți împotriva imigrației, Claudiu Târziu spune că acesta nu este un risc.

Ca partid conservator și de dreapta, ne-am propus să apărăm inclusiv drepturile și libertățile românilor aflați în afara granițelor”, a explicat acesta, menționând inițiativele pe care le are în calitate de Președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, precum și prezența recentă a lui George Simion în comunitățile din Italia.

Sigur că un partid sau altul din afara României poate să aibă o poziție care să ne convină sau nu”, adaugă Claudiu Târziu, care afirmă că formațiunile cu care AUR colaborează în cadrul Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) au o părere foarte bună despre români chiar dacă unii dintre ei, precum Vox, din Spania, au exprimat rezerve față de străini.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00

În opinia lui Ovidiu Voicu, „fiecare din aceste partide practică un discurs dublu. Acasă, pentru mulți dintre cetățenii lor vorbesc despre acești inamici din zona apropiată, din Europa, inclusiv din Uniunea Europeană, dar iată că încearcă să speculeze oportunitățile de a câștiga putere printr-un armistițiu de tipul ’dușmanii noștri comuni ne fac prieteni’ - aceasta este mișcarea suveranistă europeană. Nu e prima dată când încearcă să coaguleze o astfel de mișcare și nu știu dacă vor reuși, pentru că au numeroase probleme unii cu alții”.

„Vocabularul inclusivist nu alimentează decât inclusivismul consumerist, stânga culturală neomarxistă fuzionează cu extrema dreaptă economică neoliberală într-o societate unde totul e de vânzare, iar mega-corporațiile și piața dictează totul”, spune AUR potrivit scrisorii de susținere a Declarației pentru schimbarea Europei.

Co-președintele Claudiu Târziu explică că, în opinia formațiunii, în Europa există două tendințe: una progresivă și una conservatoare. Prima ar dori dorește mai multă integrare europeană, de fapt, în opinia AUR, dizolvarea națiunilor într-un supra-stat federal cu un singur guvern și care promovează politici anti-familie și pro-LGBTI în timp ce a doua ar vrea „să apere un mod de viață firesc, așa cum îl cunoaștem noi și așa cum a fost clădită Europa, pe bazele credinței creștine. Noi încercăm să apărăm ceea ce știm că a făcut bine acestui continent și prezervarea lui. Un viitor fără familii, fără națiuni, nu există”, spune Claudiu Târziu.

Acest discurs este în măsură să aducă AUR un potențial de creștere electorală, spune Ovidiu Voicu, pe lângă starea generală de nemulțumire a populației. AUR poate să câștige noi adepți în rândul electoratului cu „valori tradiționale, pe care, de obicei, îl ținea sub control PSD sau USL, pentru că și PNL a crescut în această direcție. Or, AUR are acum oportunitatea să intre pe această nișă”.

În opinia lui Claudiu Târziu, „lupta adevărată între conservatori și așa-zișii progresiști este lupta pentru apărarea vieții.”

Dan Barna - „AUR este un partid extremist"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:10 0:00

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG