Linkuri accesibilitate

Val de viroze la copii, în mijlocul verii. De ce recomandă medicii și testarea pentru Covid-19: „E o competiție a virusurilor”


Un copil este consultat de un medic.
Un copil este consultat de un medic.

Camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie din întreaga țară sunt asaltate de tot mai multe cazuri de copii cu infecții respiratorii. Medicii spun că numărul de îmbolnăviri a crescut după renunțarea la purtarea măștii de protecție în spațiile deschise.

Zeci de copii ajung în fiecare zi în camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie din întreaga țară cu simptome de răceală. E un fenomen care durează deja de câteva săptămâni și, spun specialiștii, a fost favorizat, pe de o parte, de scăderea infectărilor cu noul coronavirus, dar și de relaxarea anumitor măsuri de prevenție dispuse de autorități la finalul primăverii.

Mirela are doi copii, de doi și patru ani. Prima s-a îmbolnăvit fetița, pe 9 iunie. De atunci, copiii fac cu schimbul la simptome. Când este pe cale să creadă că a scăpat de răceala unuia, încep simptomele la celălalt copil.

O singură dată a avut febră cel mic, o singură zi. În rest, au dus-o pe picioare. Muci, tuse, iar muci. Ziua, când stau la verticală, nu au nimic, în schimb, noaptea, cum se culcă, cum începe tusea, tuse din aia de ai impresia că se va rupe ceva în ei”, a povestit mama pentru Europa Liberă.

Din 9 iunie, a fost la spital de mai multe ori, de fiecare dată când a avut senzația că boala s-a agravat.

„​Am ales un spital privat, în speranța că acolo va fi mai puțin aglomerat. De unde! Era plin până și acolo - trei ore am stat, dar am primit un tratament bun care ne-a ajutat. Am sunat și medicul de familie și, de câteva ori, a venit acasă, că nu mai știam ce să facem”, povestește mămica.

Copiii au primit antivirale, le-au fost recomandati aerosoli și, în final, li s-a prescris antibiotic. Medicul de familie le-a spus ca, atâta vreme cât nu au febră, copiii pot merge în colectivitate pentru că nu reprezintă pericol.

Și Mihai, din București, a ajuns la spital cu cei doi copii după episoade repetate de viroze respiratorii. A petrecut șase ore la spitalul Grigore Alexandrescu pentru ca ambii copii să fi evaluați și să primească tratament. Li s-au făcut testări și analize de sânge. Și ei au primit antibiotic.

Medicii infecționiști spun că virozele din această perioadă au în spate rinovirusuri. Nu sunt extrem de periculoase, dar copiii se pot suprainfecta, mai ales pe căile respiratorii superioare. Rinovirusurile nu sunt ceva nou, doar că, în vara lui 2020, au stat departe de copii datorită limitării interacțiunii sociale și de aceea există percepția colectivă că e ceva ieșit din comun.

Există o competiție a virusurilor. Cum am avut o perioadă de acalmie cu Sar-Cov-2, au apărut celelalte virusuri, ca rinovirusurile, care au luat locul locul acestuia. Din fericire, acestea nu au o evoluție dificilă și se rezolvă fără spitalizare”, spune medicul infecționist Adrian Marinescu de la Spitalul Matei Balș din Capitală.

Gindrovel Dumitra, medic de familie, Preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.
Gindrovel Dumitra, medic de familie, Preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.

Gindrovel Dumitra este medic de familie în Dolj și coordonatorul departamentului de virusologie din cadrul Societății Naționale de Medicină de Familie.

Spune că, la ora actuală, la cabinetul lui de lângă Craiova, se prezintă, în fiecare săptămână, 7-10 copii cu infecții respiratorii, cam un sfert din numărul copiilor care veneau în plin sezon de răceli. Este o situație neobișnuită pentru lunile de vară.

Numărul virozelor, la copii, dar și la adulți, a început să crească din luna aprilie, când s-au relaxat condițiile de purtare a măștii în exterior, iar asta ne spune ceva despre prevenția pe care o aveau acestea”, a declarat Gindrovel Dumitra pentru Europa Liberă România.

Problema cu virozele actuale este că nu pot fi diferențiate de Sars-Cov-2. De aceea, spune medicul Adrian Marinescu de la Spitalul de Boli Infecțioase, Matei Balș, o diagnosticare corectă ar însemna și testarea pentru noul coronavirus.

„Se putea face ușor diferențierea dintre gripă și viroze, dar Sars-Cov-2 are simptome similare cu multe viroze și, de aceea, este recomandată testarea PCR sau cu teste rapide în situația în care există simptome pentru a exclude din start această problemă”, adaugă doctorul Adrian Marinescu

Simptomele virozelor din această vară includ:

  • Strănut
  • Durere în gât
  • Tuse
  • Rinoree
  • Rareori febră moderată sau, brusc, ridicată

Situația este similară și pentru adulți, doar că numărul îmbolnăvirilor din rândul acestora este mult mai mic. Medicii sunt de părere că valul de viroze nu va scădea în intensitate în perioada următoare, pe fondul relaxărilor suplimentare anunțate de Guvern care au intrat în vigoare de la 1 august.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG