Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) avertizează că încălzirea planetei cu 1.5 grade Celsius până în 2040 este inevitabilă. Raportul IPCC atrage atenția liderilor mondiali și populației că este nevoie de măsuri urgente.
Experții din domeniul climei avertizează că încălzirea globală în condițiile unui scenariu cu emisii scăzute va duce oricum la creșterea temperaturilor cu până la 1.6 grade Celsius până în 2060.
În schimb, în cazul în care liderii mondiali se decid să reducă drastic emisiile, temperaturile ar urma să coboare până la 1.4 grade Celsius până în 2100.
Un scenariu mult mai pesimist arată că temperaturile la nivel global vor crește cu până la 1.9 grade Celsius până în 2040, comparativ cu perioada pre-industrială, dacă emisiile se mențin la un nivel ridicat. Temperaturile ar urma să crească cu până la 5.7 grade Celsius până în 2100, fapt ce ar duce la creșterea nivelul mărilor cu până la un metru.
„Raportul Grupului de lucru 1 IPCC de astăzi este un cod roșu pentru umanitate”, a declarat António Guterres, secretarul general al ONU, citat de BBC.
„Dacă ne unim forțele acum, putem evita o catastrofă climatică. Dar, după cum indică raportul de azi, nu există timp pentru întârziere și nu există loc pentru scuze. Mă bazez pe liderii mondiali și pe toate părțile implicate în proces pentru a mă asigura că viitoarea conferință a ONU pe tema Schimbărilor Climatice (COP26) va fi un succes”, a continuat acesta.
Experții explică faptul că omenirea încă poate acționa spre a limita creșterea excesivă a temperaturilor.
„Dacă lumea poate reduce substanțial emisiile în intervalul 2020 – 2030 și ajunge la emisiile nete de carbon până în 2050, creșterea temperaturii poate fi limitată la 1.5 grade Celsius”, atrage atenția Piers Forster, unul dintre autorii principali ai raportului.
Unii lideri mondiali s-au arătat reticenți cu privire la urgența impusă de schimbările climatice.
În negocierile virtuale cu oamenii de știință, reprezentanții Arabiei Saudite s-a opus folosirii frazei „emisiile de carbon” și au propus înlocuirea acesteia cu sintagma „emisiile de gaze cu efect de seră”. Cu toate acestea, „știința a învins”, potrivit unei persoane prezente la negocieri.
Incendiile și secetele, rezultatul activităților oamenilor
Autorii care au lucrat la publicarea raportului au avertizat că temperaturile la nivel global au crescut mult mai repede din 1970 până astăzi decât în oricare alt interval de 50 de ani.
Acest lucru a dus deja la producerea de evenimente climatice extreme în fiecare regiune de pe mapamond, se arată în raportul citat de BBC.
Potrivit oamenilor de știință, omenirea se face vinovată de valurile de caniculă recente ce au dus la incendiile de vegetație din Grecia sau America de Nord, precum și inundațiile din Germania și China.
Este o declarație a stării de fapt, nu putem fi mai siguri decât suntem la momentul de față; este fără echivoc și incontestabil faptul că oamenii încălzesc planeta”, a afirmat Profesorul Ed Hawkins de la Universitatea din Reading, Marea Britanie.
În aceste condiții, oficiali ai ONU atrag atenția că nu ne mai putem referi la schimbările climatice ca la un eveniment ce se va produce în viitor.
„Drama (produsă de schimbările climatice, n.r.) există, am văzut-o și am auzit de ea în buletinele de știri. Ceea ce trebuie să înțelegem este faptul că tot ceea ce oamenii de știință spun se desfășoară în fața ochilor noștri”, a punctat directorul executiv al Programului ONU pentru Mediu, Inger Andersen.
Raportul semnalează faptul că efectele încălzirii climatice pe care le experimentăm în prezent vor fi ireversibile pentru următoarele secole, chiar milenii. Drept urmare, oceanele vor continua să se încălzească și vor deveni mai acide, iar munții și ghețarii polari vor continua să se topească în următoarele decenii sau secole.
Cât despre creșterea nivelului mărilor, estimările oamenilor de știință sunt la fel de sumbre. Potrivit acestora, o creștere de aproximativ 2 metri până la sfârșitul acestui secol nu poate fi exclusă. Aceste rezultate, deși improbabile, ar afecta drastic viețile oamenilor ce locuiesc în zonele de coastă ale planetei.