Linkuri accesibilitate

Deschiderea școlilor | Profesorii nevaccinați care refuză testarea nu vor fi primiți în școală


Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, lucrează la un ordin comun cu măsurile pentru deschiderea școlilor.
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, lucrează la un ordin comun cu măsurile pentru deschiderea școlilor.

Profesorii care nu se vaccinează până pe 13 septembrie vor trebui să se testeze odată la 72 de ore cu teste asigurate de direcțiile de sănătate publică. În cazul în care nu vor, nu sunt primiți în școală, a anunțat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a declarat că şcolile vor fi ţinute deschise până la rata de infectare de 6 la mie, iar, în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi.

Ministrul Educației a spus că, peste nivelul de 6 la mie, lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii. „Școlile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele. Am agreat că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Școlile și grădinițele vor funcționa după trei scenarii. Ministrul Educației a anunțat că, în scenariul verde, școlile vor rămâne deschise până la pragul de 6 la mie de infectare cu coronavirus. De la o rată de infectare mai mare de 6 la mie și până la carantină, elevii vor învăța în scenariul galben, iar atunci când localitatea se află în carantină intră în vigoare scenariul roșu- iar elevii învață online.

Măsurile anunțate pentru deschiderea școlilor vor fi curpinse într-un ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății, care va fi publicat înainte de începerea noului an școlar-cel mai probabil în perioada 1-3 septembrie, cu cel puțin 10 zile înainte.

Măsuri propuse pentru deschiderea școlilor: :

  • Școlile rămân deschise până la pragul de infectare de 6/1.000. Peste acest prag vor rămâne deschise doar creșele și grădinițele, până la carantină.
  • Peste pragul de 6/1.000 de locuitori clasele de școală cu elevi vacccinați, cei de peste 12 ani vor merge la școală.
  • Masca rămâne obligatorie în incinta școlilor, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, dar copiii de creșă și grădiniță nu vor avea obligativitatea purtării măștilor.
  • Carantina se va declara în funcție de mai mulți parametri, nu numai de prag.
  • La 13 septembrie, ceremoniile pentru deschiderea școlilor vor avea loc în spații exterioare, dar cei prezenți vor purta mască.
  • Orele de sport și educație fizică se vor desfășura fără purtarea măștii de protecție.
  • Elevii din învățământul special nu vor fi obligați să poarte mască.
  • Până la pragul de 6/1.000 de locuitori, toată lumea va avea acces în școală, indiferent dacă este vaccinată sau nu.
  • Peste pragul de 6/1.000, profesorii care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat vor fi testați testați la fiecare 72 de ore. Dacă refuză vaccinarea, nu vor mai fi primiți în școală.

Prezentă la conferința de presă, Ioana Mihailă a spus că nu s-a stabilit încă cine va deconta costurile pentru testarea profesorilor. „Am stabilit acest prag înalt pentru școli fiindcă sunt importante și trebuie să rămână deschise până când se poate. Contextul de acum este diferit de anul trecut și din primăvară, vom discuta măsuri privind populația generală”, a spus ministrul Sănătății.

Deocamdată, toată măsurile agreate de Ministerul Educației și Sănătății sunt variante de lucru, ele urmează să fie aprobate de specialiștii de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Tot ca o măsură pentru deschiderea școlilor, fiecare instituție de învățământ va avea o persoană care să faciliteze întâlniri între medicii de la DSP-uri și părinții care nu și-au dat acordul pentru vaccinarea copiilor până acum.

Despre vaccinarea în școli avem discuții tehnice și vom adapta scenariile în funcție de particularitățile fiecărei școli, urmând ca decizia să fie comunicată cât mai curând posibil. Părinții care au copiii vaccinați nu au de ce să fie îngrijorați, părinții care au copiii nevaccinați ar trebui să se îngrijoreze”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Pentru profesori, anul şcolar 2021-2022 începe pe 1 septembrie, iar pentru elevi pe 13 septembrie.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG