Linkuri accesibilitate

Deschiderea școlilor | Cum se pregătesc Marea Britanie, Spania, Italia și SUA pentru noul anul școlar


Unele dintre măsurile de protecție luate în pandemie vor fi păstrate și în anul școlar 2021-2022.
Unele dintre măsurile de protecție luate în pandemie vor fi păstrate și în anul școlar 2021-2022.

În timp ce elevii din România mai au o lună de vacanță până la noul an școlar iar autoritățile spun doar că planul este ca școala să înceapă în format fizic, celelalte țări europene și SUA au anunțat deja măsuri concrete pentru deschiderea anului școlar în contextul pericolului tulpinei Delta.

În Marea Britanie, fiecare țară componentă ia măsuri separate, dar ține cont de regulile generale stabilite de epidemiologi. Prima data școlile se vor deschide în Scoția în a doua parte a lunii august, iar la începutul lunii septembrie în restul regatului.

Guvernul scoțian a anunțat că unele din măsurile pe care le-a luat în anul trecut școlar rămân valabile și acum. Astfel, elevii și profesorii vor fi încurajați să se testeze de două pe săptămână, iar masca rămâne obligatorie inclusive în sălile de clasă. Distanța pe care trebuie să o păstreze elevii va fi de cel puțin un metru unul de celălalt. În cazul în care un elev este testat pozitiv pentru Covid, atunci se va izola 10 zile. Cei care intră în contact direct cu elevul infectat vor trebui să se izoleze numai până vor face testul, iar dacă acesta va fi negativ pot veni la școală.

În Anglia, masca nu mai este recomandată la școală, dar elevii sunt sfătuiți să o poarte în locurile aglomerate. Elevii cu vârsta mai mică de 18 ani care va fi testat pozitiv Covid se va izola, iar colegii lui vor fi testați, potrivit BBC.

Liceenii și profesorii lor se vor testa de două ori pe săptămână, începând cu săptămâna de dinaintea începerii școlilor.

Elevii francezi vor veni la școală după 4 scenarii

Franța. Ministrul Educației a anunțat un nou set de noi reguli de sănătate pentru școli. Astfel, începând cu 30 septembrie, permisul de sănătate francez va fi obligatoriu pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Măsurile de sănătate pe care școlile trebuie să le respecte sunt potrivit celor patru scenarii- verde, galben, portocaliu sau roșu - care se vor aplica în funcție de situația epidemiologică.

La școlile gimnaziale și licee, masca de protecție rămâne obligatorie în clasă în scenariile verde și galben, și va deveni obligatorie și la exterior în scenariile portocaliu și roșu. În cazul în care într-o clasă un elev este depistat cu Covid, atunci toți elevii nevaccinați vor învăța de la distanță timp de 7 zile. Cei vaccinați vor veni în continuare la școală.

În Franța, oamenii au protestat față de măsurile impuse în pandemie
În Franța, oamenii au protestat față de măsurile impuse în pandemie

În cazul în care un elev dintr-o clasă cu elevi cu vârsta de sub 12 ani va fi depistat cu Covid, clasa se va închide.

În scenariul roșu, elevii de gimnaziu vor veni la școală pe rând -cu un efectiv de 50%. La fel, în scenariul protocaliu, vin la școală numai jumătate dintre elevi, în timp ce cealaltă jumătate învață online.

Cu acordul părinților, elevii vor putea fi vaccinați în centrele de vaccinare deschise în imediata apropiere a școlilor.

La rândul lor, profesorii trebuie să poarte mască la clasă, iar în scenariul roșu sau portocaliu și la exterior. În Franța, 80% dintre profesori sunt vaccinați.

Măștile de protecție vor fi obligatorii pentru elevii spanioli

Spania. În septembrie, școlile vor fi deschise elevilor în format fizic, cu măsurile de protecție pe care profesorii și elevii le-au respectat și în anul școlar precedent. În Spania, adolescenții și copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani se vaccinează în toate regiunile țării. Din septembrie, elevilor nu le va fi permis să se amestece cu cei de la alte clase pe holuri sau în locurile de joacă.

Utilizarea măștilor de protecție va fi valabilă pentru pentru elevii cu vârsta de cel puțin șase ani, iar aerisirea corectă a sălilor de clasă va fi o prioritate.

În școlile gimnaziale, licee și centre de formare profesională, elevii vor o distanță de 1,2 metri unul de celălalt, în loc de 1,5 metri cum a fost în timpul anului școlar 2020-2021.

73% dintre profesorii italieni s-au vaccinat

Italia. Experții italieni din domeniul sănătății au recomandat ca măsurile de protecție din anul școlar trecut să fie respectate și acum, pe fondul îngrijorărilor privind un nou val de infecții alimentat de varianta Delta. Purtatea măștilor și păstrarea distanței sunt două măsuri obligatorii.

Elevii vor avea locuri diferite pentru intrarea și ieșirea din școală. Până în prezent, 73% din angajații școlilor au primit o doză de vaccin Covid-19, iar autoritățile locale au deschis centre speciale pentru vaccinarea tuturor celor cu vârsta peste 12 ani.

Elevii americani nevaccinați vor purta mască

Autoritățile americane au actualizat ghidul pentru redeschiderea școlilor în toamnă, recomandând purtarea măștii la interior pentru toți cei care nu sunt complet vaccinați împotriva COVID-19 și păstrarea distanței de 1,5 m în sălile de clasă. Local, școlile pot cere purtarea măștii și pentru elevii vaccinați, dacă rata de infectare este mare.

Unele state precum California cer ca toți profesorii să fie vaccinați împotriva COVID-19 sau să facă teste săptămânale. Potrivit autorităţilor sanitare locale, peste două treimi din locuitorii Californiei cu vârsta peste 12 ani sunt complet vaccinaţi.

California a înregistrat peste 10.000 de noi cazuri zilnice, ceea ce ameninţă redeschiderea școlilor.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG