Linkuri accesibilitate

Evacuarea din Afganistan în imagini - Mii de oameni vor să fugă din calea talibanilor

Retragerea trupelor americane și NATO din Afganistan și preluarea de către talibani a controlului asupra orașelor importante și a Kabulului la 15 august, a creat haos în întreaga țară.
Fuga președintelui Afganistanului Ashraf Ghani creează panică în rândul diplomaților străini și a populației afgane, care iau cu asalt granițele și aeroporturile pentru a parăsi țara.
Aeroportul din Kabul este principala poartă de ieșire din țară, însă drumul până acolo este dificil de parcurs din cauza filtrelor organizate de talibani, ambuteiaje sau violențe.
Extragerea cetățenilor și a colaboratorilor externi este o cursă contracronometru și din cauza datei limită anunțată pentru retragere, respectiv 31 august.
Statele lumii încearcă din răsputeri să scoată cât mai mulți oameni din Afganistan, atât proprii cetățeni, cât și foști colaboratori din rândul populației civile afgane.
Autoritățile române au reușit evacuarea din Afganistan a unui număr de 16 cetățeni români, 5 cetățeni bulgari, un cetățean britanic și un cetățean american. Un alt cetățean român, care a solicitat evacuarea, nu a reușit să părăsească baza militară unde se află și nu a putut ajunge la aeroport.
De la sfârșitul lunii iulie, SUA au evacuat aproximativ 12.000 de persoane din Afganistan, cifră care include cetățeni americani, personalul ambasadei SUA, cetățeni ai țărilor NATO, cetățeni afgani cu risc, precum și cetățeni afgani care s-au calificat pentru vize speciale de imigranți.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG