Linkuri accesibilitate

Criza din Afganistan | Armata SUA avertizează că Statul Islamic ar putea ataca aeroportul din Kabul


Șapte civili afgani au murit în mulțimea din fața aeroportului din Kabul
Șapte civili afgani au murit în mulțimea din fața aeroportului din Kabul

Noii conducători talibani din Afganistan au impus duminică un ordin prin care instituie o nouă ordine în jurul aeroportului din Kabul, asigurându-se că oamenii formează cozi ordonate în afara porților principale, potrivit unor martori oculari citați de agenția de presă Reuters.

În același timp, administrația americană și-a avertizat cetățenii să evite aeroportul internațional din Kabul din cauza îngijorărilor legate de potențiale atacuri lansate de filiala afgană a Statului Islamic (ISIS), potrivit BBC. Oficiali din armata americană au precizat că situația este monitorizată în permanență și caută rute alternative de ajungere la aeroport.

Recomandarea autorităților SUA vine în contextul în care haosul a continuat să domnească pe aeroportul din capitala afgană, unde au putut fi văzute în această săptămână scene dramatice cu oamenii călcându-se în picioare în încercarea de a fugi din calea talibanilor care au preluat puterea duminica trecută.

Șapte civili afgani au murit în mulțimea din fața aeroportului din Kabul

BBC relatează că șapte civili afgani au murit în mulțimea din fața aeroportului din Kabul, în timp ce oamenii încearcau cu disperare să fugă din calea talibanilor, potrivit unei declarații a Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Soldații americani ajută un copil afgan în timpul evacuării de pe aeroportul din Kabul
Soldații americani ajută un copil afgan în timpul evacuării de pe aeroportul din Kabul

Condițiile de pe teren rămân extrem de dificile, dar facem tot ce putem pentru a gestiona situația cât mai sigur posibil", a declarat un purtător de cuvânt într-un comunicat citat de BBC.

În prezent, aproximativ 4.500 de soldați americani dețin controlul temporar al Aeroportului Internațional Hamid Karzai, iar aproximativ 900 de soldați britanici patrulează în fața aeroportului ca să asigure zborurile de evacuare.

Statele aliate continuă să facă eforturi să-și extragă cetățenii și colaboratorii. Sâmbătă seara, Australia a efectuat patru zboruri evacuând astfel peste 300 de persoane, inclusiv australieni, deținătorii de vize afgane, neozeelandezi, cetățeni americani și britanici.

O femeie afgană a născut în avion

O femeie afgană a născut într-un avion american de evacuare cu destinaţia Germania. Informația a fost postată duminică, pe Twitter, de US Air Mobility Command. Femeia călătorea cu familia din Orientul Mijlociu la baza aeriană Ramstein din Germania când a intrat în travaliu.

După ce au început să apară complicaţii, comandatul aeronavei a decis să scadă altitudinea de zbor pentru a creşte presiunea aerului în interior, ceea ce a ajutat la stabilizarea mamei.

Odată ce avionul a aterizat, medicii militari americani au urcat în avion şi au ajutat la naşterea copilului. Mama şi nou-născutul sunt bine şi au fost duşi la un spital din apropiere.

A trecut o săptămână de când talibanii au preluat controlul asupra întregii țări. Există îngrijorări din ce în ce mai mari cu privire la termenul limită din 31 august pentru retragerea trupelor când ar trebui evacuați toți cetățenii statelor prezente în Afganistan. Sâmbătă, Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a avertizat că va fi „imposibil” să evacueze toți afganii cu permise de călătorie până atunci.

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a spus că că persoanele vulnerabile vor fi ajutate să plece din Afganistan.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG