Linkuri accesibilitate

RUSIA | Mai mulți jurnaliști au fost reținuți de poliția moscovită după ce au protestat individual


Jurnaliștii care au protestat individual au avut pancarte cu mesaje precum „Nu vom înceta să fim jurnaliști”
Jurnaliștii care au protestat individual au avut pancarte cu mesaje precum „Nu vom înceta să fim jurnaliști”

Poliția rusă a reținut mai mulți jurnaliști care protestau la Moscova pe 21 august împotriva deciziei autorităților de a eticheta un canal de televiziune independent de top drept „agent străin”.

Jurnaliștii au protestat separat pentru a nu încălca legea care pedepsește protestele neautorizate, potrivit Radio Europa Liberă. Ei au mers la sediile instituțiilor de forță din Moscova, unde au ținut în mâini pancarte cu mesaje împotriva autorităților care nu îi lasă să se exprime.

Poliția a reținut mai mulți jurnaliști după ce aceștia au afișat mesaje precum „Jurnalismul nu este o crimă” și „Ți-e frică de adevăr”.

Jurnaliștii au mers la instituțiile de forță din Moscova
Jurnaliștii au mers la instituțiile de forță din Moscova

Pe 20 august, Ministerul Justiției din Rusia a adăugat canalul de televiziune Dozhd (TV Rain) și portalul de investigații „Important Stories” pe lista de organizații considerate „agenți străini”.

Postul tv Dozhd a denunțat titulatura de „agent străin” ca fiind nedreaptă și spune că va face apel. De-a lungul timpului, jurnaliștii de aici au adus multe critici față de regimul de la Kremlin.

Canalul tv online a avut multe transmisiuni de la protestele opoziției și a acoperit pe larg ortrăvirea și încarcerarea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnâi.

Nu e prima dată când jurnaliștii protestează individual. În iulie, la Novosibirsk, cel mai mare oraș din Siberia, mai mulți jurnaliști au făcut proteste individuale în sprijinul Proiectului (Proiectul pentru relatări cu privire la criminalitatea organizată și corupție - OCCRP), care a fost trecut și el pe lista agenților străini.

Legea „agenților străini” a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat. Aceasta cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență externă, și despre care guvernul consideră că sunt angajate în activități politice, să fie înregistrate și identificate ca „agenți străini”.

Jurnalistul Alexandre Gorokhov a pichetat împotriva deciziei Ministerului de Justiție de a pune pe lista „agenților străini” postul TV Dozhd
Jurnalistul Alexandre Gorokhov a pichetat împotriva deciziei Ministerului de Justiție de a pune pe lista „agenților străini” postul TV Dozhd

În baza acestei legi, Radio Europa Liberă Rusia a primit mai multe amenzi. Vineri, Autoritatea rusă pentru supravegherea comunicațiilor a notificat Radio Europa Liberă Rusia că a depus în instanță primul protocol împotriva sa, dintr-un nou set de 130, pentru încălcarea controversatei legi a „agentului străin”, care impune identificarea conținutului său sub această sintagmă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG