Linkuri accesibilitate

Rusia | Fundația Anticorupție, ilegală. Opozanții asociați cu Navalnîi nu vor putea candida la alegeri


Niciuna dintre persoanele asociate cu „eroul unei noi epoci", precum scrie în pictura murală, nu va putea candida la alegeri.

Un tribunal din Moscova a interzis, miercuri, organizațiile fondate de către Aleksei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia. Tribunalul le-a etichetat ca fiind „extremiste”, iar verdictul a intrat în vigoare în momentul deciziei și se aplică retroactiv.

Persoanele asociate cu Fundația Anticorupție a lui Navalnîi nu vor mai putea candida la alegeri. Decizia tribunalului vine cu doar câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din 19 septembrie, unde și-au anunțat candidatura mai mulți aliați ai lui Navalnîi.

Pe 4 iunie, Președintele Rusiei Vladimir Putin a aprobat legea prin care extremiștilor le este interzis să candideze la alegeri.

Activiștii care colaborează cu o organizație trecută astfel în ilegalitate riscă până la șase ani de închisoare. În pericol sunt și cei care au donat bani organizației sau au distribuit postările organizațiilor pe rețelele de socializare.

Avocații Maksim Olenichev, Yevgeny Smirnov, Ilya Novikov, Ivan Pavlov, Vladimir Voronin și Valeria Vetoshkina pe 9 iunie.
Avocații Maksim Olenichev, Yevgeny Smirnov, Ilya Novikov, Ivan Pavlov, Vladimir Voronin și Valeria Vetoshkina pe 9 iunie.

Avocatul Yevgeny Smirnov a declarat în timpul procesului că tribunalul încearcă să îi atace direct pe cei din opoziție. Decizia era anticipată de reprezentanții Fundației.

Procesul s-a ținut cu ușile închise, pe motiv că abordează documente și informații confidențiale.

Autoritățile ruse au înăsprit presiunea asupra opoziției, în anticiparea alegerilor din septembrie. Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin, are cel mai scăzut nivel de susținere publică din toată istoria sa.

Fundația Anticorupție, întemeiată de Navalnîi acum 10 ani, a atacat oficialii de la putere dezvăluind mai multe acuzații de corupție. Printre cele mai cunoscute materiale ale Fundației se află videoclipul cu palatul de la Marea Neagră a lui Vladimir Putin. Organizația este considerată „agent străin”, o etichetă punitivă care implică control mai strict al statului asupra activităților sale.

Pe 19 ianuarie, Fundația Anticorupție a publicat un videoclip cu acest palat de la Marea Neagră, care spun că este al lui Vladimir Putin.
Pe 19 ianuarie, Fundația Anticorupție a publicat un videoclip cu acest palat de la Marea Neagră, care spun că este al lui Vladimir Putin.

Fundația a organizat numeroase proteste anti-Kremlin de-a lungul anilor. Aceeași Fundație a implementat și strategia Smart Voting, prin care promovează orice candidați au vreo șansă să îi învingă pe cei de la Rusia Unită.

În ianuarie, Aleksei Navalnîi a fost arestat la întoarcerea sa din Germania, unde petrecuse cinci luni în recuperare după ce a fost otrăvit. Oficialii ruși resping aceste acuzații.

În aprilie, mai multe sedii regionale ale opoziției coordonate de Navalnîi au fost închise la cererea procurorilor și cu acordul tribunalului.

Ivan Zhdanov, directorul Fundației, a declarat că „echipa lui Navalnîi nu își va înceta activitatea”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG