Linkuri accesibilitate

Jocurile Paralimpice de la Tokyo | Echipa României, așteptări mari pe bani puțini


Ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice.
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice.

Jocurile Paralimpice de la Tokyo au început marți, 24 august, în condiții de pandemie. Comitetul Paralimpic Român a discutat cu Europa Liberă despre condițiile pe care sportivii români au trebuit să le înfrunte în acest an.

La deschiderea Jocurilor Paralimpice din acest an au participat oficiali importanți, precum Împăratul Naruhito al Japoniei, Andrew Parsons, președintele Comitetului Paralimpic Internațional și Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic

Lotul României din acest an este format din 7 sportivi, printre care și ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak. În ciuda numărului restrâns de participanți, echipa României s-a confruntat cu un buget redus și cu o lipsă cronică a facilităților de pregătire.


Sally Wood-Lamont, președinta Comitetului Paralimpic Român a precizat în detaliu felul în care sportivii români s-au pregătit pentru Jocurile din acest an, cât și cum au reușit să obțină suport financiar în ciuda impedimentelor.

Primirea la Tokyo: dificilă, dar călduroasă

Echipa României a fost primită în condiții de pandemie la Tokyo, unde sportivii se pot deplasa doar către bazele de antrenament și competiție. Aceștia nu pot asista la alte evenimente sportive sau vizita alte locuri.

Cu toate acestea, președinta a precizat că lotul paralimpic din acest an a fost primit „cu mare căldură și prietenie”, iar sportivii au avut ocazia să aibă o întâlnire online cu „frații” (parteneri, n.r.) lor din Tokyo.

Sally Wood-Lamont, președinta Comitetului Paralimpic Român.
Sally Wood-Lamont, președinta Comitetului Paralimpic Român.

În tot acest timp, sportivii români au reușit să obțină inclusiv o victorie. Bobi Simion s-a impus miercuri cu 3 la 1 împotriva jucătorului australian, Trevor Hirth, la tenis de masă.

Cum s-au pregătit sportivii paralimpici români pentru Tokyo

Subfinanțarea cronică și-a făcut prezența și în acest an printre sportivii care au luat parte la Jocurile Paralimpice din Japonia. Președinta Comitetului Paralimpic a atras atenția asupra faptului că Ministerul Tineretului și Sportului are alocat la momentul de față cel mai mic buget pentru un comitet paralimpic național din Europa.

Potrivit acesteia, problema s-a resimțit în momentul în care sportivii români au trebuit să participe pe bandă rulantă la o serie de competiții și cantonamente – inclusiv 2 cantonamente de ciclism în Bulgaria.

Pe lângă costurile asociate participării la competiții și achiziționării de costume și echipament, Comitetul Paralimpic Român a fost nevoit să acopere costul repetat al testelor Covid, devenite obligatorii în toate competițiile sportive.

„Dacă nu aveam sponsori, n-am fi reușit nimic”, a declarat Sally Wood-Lamont.

Problema subfinanțării afectează, totodată, și modul în care sportivii paralimpici români se pregătesc nu doar pentru Jocurile de la Tokyo, cât și pentru alte competiții sportive.

Președinta Comitetului a declarat că România nu are la momentul de față săli de sport sau stadioane accesibile pentru persoanele cu dizabilități. Spre exemplu, Wood-Lamont a explicat faptul că nu există stadioane adecvate în România pentru sportivii la suliță sau aruncarea greutății. De asemenea, țara noastră este una dintre puținele state din Europa care la nu are un sat național de antrenament pentru sportul paralimpic.

O parte din echipa paralimpică a României care participă la Jocurile de la Tokyo din anul acesta, fotografiată la Complexul Sportiv de la Izvorani.
O parte din echipa paralimpică a României care participă la Jocurile de la Tokyo din anul acesta, fotografiată la Complexul Sportiv de la Izvorani.

Deși sportivii olimpici români s-au putut pregăti în condiții de siguranță la Baza sportivă de la Izvorani, același lucru nu se aplică pentru sportivii cu dizabilități. Complexul are doar două camere accesibile și o singură toaletă pentru cei cu un scaun rulant.

„În prezent, cel mai bun centru este Clujul, unde sunt 2 săli de sport și două stadioane accesibile, plus 3 bazine de înot de 50 de metri. De fapt, Cluj Arena este singurul stadion din România aprobat de Federația Internațională de Atletism”, a punctat aceasta.

În ciuda lipsurilor, Wood-Lamont se arată încrezătoare că sportivii români vor obține performanțe mari în acest an.

„Avem o mare șansă la medalie cu Alex Bologa, numărul 1 în clasamentul Mondial de judo pentru nevăzători. Mai avem o șansă pentru medalie cu Bobi Simion la tenis de masă, iar pentru Eugen Pătru, la tir cu arcul.”

Aceasta spune că ministrul Tineretului și Sportului este motivat să revină în țară cu o medalie de la Jocurile din acest an.

Jocurile Paralimpice din acest an se desfășoară în perioada 24 august – 5 septembrie.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG