Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) arată că a primit mii de plângeri din partea consumatorilor casnici care spun că facturile primite nu corespund cu cât au consumat sau că pur și simplu s-au trezit cu prețuri mai mari.
În medie, de la începutul anului și până acum prețul mediu al energiei a fost de 64 de euro MWh pe piața spot a bursei OPCOM, după cum a precizat ministrul Energiei în urmă cu câteva zile.
Experții în energie consultați de Europa Liberă spun că anul acesta consumul de energie electrică a crescut atât la consumatorii casnici, cât și la consumatorii industriali, iar ca urmare a crescut și prețul la energie. „A crescut economia, ceea ce nu e rău”, spune Silvia Vlăsceanu, expert în energie.
Aceasta arată că prețul pe care consumatorul îl plătește ține și de strategia de achiziție a energiei electrice pe care o are fiecare furnizor în parte.
„Eu, ca furnizor, dacă știu că am o mie de clienți în portofoliu, care consumă 20 de MWh/ oră, o să cumpăr cantitatea asta înainte, prin contracte pe termen lung. Dar s-ar putea ca 80 de clienți să-mi plece. Și atunci cumpăr numai 80% din cantitatea necesară. Iar diferența de energie o cumpără de pe piața zilnică pentru a acoperi fluctuația de clienți. Și aici intervine abilitatea fiecăruia. Și de aici și prețul”, explică Silvia Vlăsceanu.
Specialista arată cum prețul la energie a crescut pentru că acea parte care reprezintă „marfa”, adică energia propriu zisă din preț, a crescut.
„Celelalte componente, de exemplu TVA-ul, nu au crescut. Această treime care reprezintă 'marfa' este de fapt marfa pe care o cumpără funizorii pe bursă. Faptul că suntem interconectați cu Europa evident că ne influențează, iar prețurile se aliniează. Nu sunt identice, dar când într-o țară vecină cu care noi suntem interconectați (cu Ungaria, Cehia și Slovecia cu care facem tranzacții), energia 'curge' dintr-un stat membru cu energie cu preț mai mic spre statul membru cu preț mai mare, în condițiile în care există energie disponibilă”, arată Silvia Vlăsceanu.
Acesta spune că în statele europene interconectate, în care se fac schimburi de energie, prețurile sunt apropiate.
„Săptămâna trecută, noi și Ungaria eram interconectați. În anumite intervale orare, scurte, prețurile variază tot timpul. Au fost intervale în care a fost 130 de euro/megawatt/oră. Dar în Cehia avea 78 de euro/ MWh, pentru că avusese loc o defecțiune de câteva ore. România aduce energie mai ieftină din statele vecine când e posibil, dar la noi prețurile au crescut pentru că piața se închide, există prețuri de închidere a pieței. Se fac tranzacții în fiecare zi, în diferite intervale orare etc.”, mai arată Silvia Vlăsceanu.
Experta în energie susține că prețul la energie electrică din România este mult influențat de prețul certificatelor de dioxid de carbon.
„Noi, fără Complexul Oltenia, fără energie din cărbune, nu avem energie suficientă. Și pentru asta nu putem să renunțăm la cărbune. Energia regenerabilă, din vânt cel puțin, este foarte fluctuantă, nu ne putem baza pe ea. Soarele e mai predictibil, dar e numai ziua, adică în zilele însorite. Mai avem energia hidro care are calitatea că o poți porni atunci când ai nevoie”, explică Silvia Vlăsceanu.
„Când schimbă furnizorul, consumatorul ar trebui să facă o poză contoarului”
Pentru că piața s-a liberalizat, consumatorii au acum dreptul să se mute la alt furnizor de energie electrică dacă văd că factura a crescut.
„Oamenii care nu sunt mulțumiți se pot muta la alt funizor, dar mai întâi trebuie să compare ofertele. Consumatorul poate să se orienteze în funcție de tipul de consum pe care îl are. În 21 de zile va avea un nou contract cu un nou furnizor. Acesta din urmă se ocupă de anunțarea vechiului furnizor și de preluarea acestui nou client. Consumatorul ar trebui să facă o fotografie a contorului cu consumul, pentru că furnizorul vechi poate să-i trimită hârtia cu regularizarea în 42 de zile”, arată Silvia Vlăsceanu.
Mii de plângeri înregistrate la ANRE
Reprezentanții ANRE spun că au primit peste 10.000 de plângeri în urma schimbării contractelor.
„Odată cu liberalizarea pieței de energie, ANRE nu mai are pârghii să intervină asupra prețurilor. După liberalizare, prețurile sunt determinate de cererea și oferta din piață, ca în orice altă țară din lume. Plângerile pe care le-am primit sunt legate de încălcarea unor reglementări ale noastre, legate de facturare, legate de frecvența facturării, de faptul că nu li se răspunde consumatorilor la timp la solicitările lor”, explică Marius Vladu, director de la ANRE.
Acesta spune că prețul la energie electrică a crescut peste tot în Europa. „Economia a început să meargă, iar capacități de producție noi nu s-au mai pus în funcțiune”, spune Vladu.
Reprezentantul ANRE reamintește celor care vor să se mute de la un furnizor cu un preț mai mare la electricitate că nu vor plăti penalități.
Multe dintre reclamațiile primite se referă și la faptul că noul contract de energie ajunge târziu.
„Obligația funizorilor este de a răspunde în anumite termene pe care consumatorul nu le înțelege. În momentul în care ai trimis solicitare prin email, prin poștă pentru schimbarea frunizorului, în 5 zile ar trebui să intre în vigoare contractul, dar furnizorii nu pot să prelucreze un număr atât de mare de contracte. Consumatorul primește contractul luna viitoare odată cu factura. Ar trebui angajați sute de oameni pentru a face contracte noi”, a spus Marius Vladu.
Amenzi de peste 8,7 milioane de lei la furnizorii de energie electrică
Pentru că a primit multe reclamații, ANRE a făcut mai multe controale în care au verificat inclusiv încheierea contractului de furnizare a energiei electrice în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clientul final a documentelor necesare sau facturarea în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale operatorului de rețea;
În urma acestor contracte, ANRE a dat peste 1.600 de sancțiuni. În total, valoarea amezilor a fost de 8.780.000 lei în domeniul energiei electrice și de 8.572.319,79 lei în domeniul surselor regenerabile.
Ce nereguli au constat inspectorii ANRE:
- nerespectarea termenelor aferente procesului de schimbare a furnizorului;
- nerespectarea termenului de încheiere a contractului de furnizare;
- imposibilitatea sau contactarea anevoioasă a furnizorului de către clienți;
- întârzieri în transmiterea răspunsurilor la solicitările adresate de clienți;
- facturarea unor consumuri care nu corespund cu realitatea;
- facturarea unor consumuri pentru consumatori care au schimbat furnizorul;
- neemiterea/netransmiterea facturilor de energie electrică;
- nerestituirea sumelor rezultate ulterior regularizărilor;
- nerespectarea condițiilor de valabilitate ale atestatelor / autorizațiilor, licențelor emise de ANRE;
- întârzieri în încheierea contractului de furnizare a energiei electrice;
- neîncadrarea în indicatorii de performanță stabiliți prin standardele de performanță.