Linkuri accesibilitate

Joe Biden: Avem pârghii să-i facem pe talibani să se țină de cuvânt


Președintele SUA, Joe Biden, spune că SUA a făcut tot ce era omenește posibil pentru a salva viața americanilor și afganilor care au lucrat pentru armata SUA
Președintele SUA, Joe Biden, spune că SUA a făcut tot ce era omenește posibil pentru a salva viața americanilor și afganilor care au lucrat pentru armata SUA

Joe Biden a explicat, din nou, de ce nu a putut prelungi misiunea SUA în Afganistan după ce marți, 31 august, au fost retrase ultimele trupe de pe teritoriul țării. El a încercat să înlăture temerile privind evacuarea celor rămași la mâna talibanilor.

Președintele Joe Biden a salutat curajul armatei SUA, dar și al diplomaților și serviciilor secrete „care și-au riscat viețile ca să scoată oameni din țară” știind că „inamicii de la ISIS-K se ascundeau” printre cei care au cerut să fie extrași din Afganistan.

„Și cu toate acestea și-au riscat viața, și-au făcut datoria și au făcut-o bine nu într-o misiune de război, ci într-una de caritate”, a spus președintele Joe Biden într-o declarație dată marți seară la Casa Albă despre „cel mai lung război din istoria Americii” și despre „cel mai mare pod aerian din istorie” în care au fost evacuate 121.000 de persoane, „mai mult decât dublu față de cât au estimat experții”.

„Aseară la Kabul, Statele Unite au încheiat 20 de ani de război în Afganistan, cel mai lung război din istoria americană. Am făcut unul dintre cele mai mari poduri aeriene din istorie, cu peste 120.000 de persoane evacuate în siguranță. Acest număr este mai mult decât dublu față de ceea ce majoritatea experților credeau că este posibil. Nicio națiune, dar nicio națiune nu a făcut vreodată așa ceva de-a lungul istoriei. Doar Statele Unite au avut capacitatea, voința și abilitatea de a o face, iar noi am făcut-o astăzi. Succesul extraordinar al acestei misiuni s-a datorat priceperii incredibile, vitejiei și curajului dezinteresat al armatei Statelor Unite și al diplomaților și profesioniștilor noștri din serviciile de informații”, a spus președintele Joe Biden.

Liderul SUA a omagiat și curajul celor „13 eroi care au plătit cu viața” și cărora „le suntem datori, lor și familiilor lor”, după atentatul din aeroportul de la Kabul al ISIS-K (Statul Islamic din Provincia Khorasan) de zilele trecute, în care și-au pierdut viața 13 soldați americani și 72 de civili.

ISIS-K (sau IS-K) este afiliatul regional al grupului Daesh, autointitulat Stat Islamic, care activează în Afganistan și Pakistan iar regiunea Khorasan acoperă istoric Afganistanul, Pakistanul, Asia Centrală și părți ale Iranului.

„Timp de săptămâni, aceștia și-au riscat viața pentru a-i scoate din țară pe cetățenii americani, pe afganii care ne-au ajutat, cetățeni ai aliaților și partenerilor noștri și pe alții la bordul avioanelor și de a-i scoate în afara țării. Și au făcut-o știind că teroriștii ISIS-K pândeau în mijlocul acelor mulțimi. Și totuși, bărbații și femeile din armata Statelor Unite, corpul nostru diplomatic și profesioniștii din serviciile de informații și-au făcut treaba și au făcut-o bine, riscându-și viața nu pentru câștiguri profesionale, ci pentru a sluji altora, nu într-o misiune de război, ci într-o misiune de caritate. Douăzeci de militari au fost răniți în timpul acestei misiuni. Treisprezece eroi și-au dat viața”, a spus Joe Biden.

Joe Biden: Războiul din Afganistan s-a încheiat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:48 0:00

„Credeam că soldații afgani vor fi un adversar puternic al talibanilor. Ne-am înșelat”

Ca și în declarația anterioară pe subiect, Biden a deplâns slăbiciunea trupelor afgane care, după 20 de ani de instruire, sub comanda armatei SUA, au predat țara talibanilor. De astă dată a făcut referire și la corupția din sistemul de stat afgan.

„În aprilie, am luat decizia de a pune capăt acestui război. Ca parte a acestei decizii, am stabilit data de 31 august pentru retragerea trupelor americane.

Se presupunea că peste 300.000 de forțe naționale afgane de securitate pe care le-am antrenat în ultimele două decenii și le-am echipat ar fi un puternic adversar în războaiele lor civile cu talibanii.

Această presupunere, că guvernul afgan ar fi în măsură să reziste pentru o perioadă de timp după retragerea militară, s-a dovedit a fi inexactă. Dar am instruit în continuare echipa noastră de securitate națională să se pregătească pentru orice eventualitate - chiar și pentru aceea. Și asta am făcut.

Așadar, am fost pregătiți când Forțele de securitate afgane, după două decenii în care am luptat pentru țara lor cu mii de vieți sacrificate din partea noastră, nu au rezistat atât cât ne-am așteptat. Am fost pregătiți când ei și oamenii din Afganistan și-au văzut propriul guvern prăbușindu-se, iar președintele lor a fugit în mijlocul corupției, predând țara inamicului lor, talibanilor și crescând semnificativ riscul pentru personalul SUA și aliații noștri.”

Acesta este, așadar, contextul în care au fost mobilizați cei 6.000 de soldați americani pentru a înlesni extragerile de persoane din Afganistan.

„Ca urmare, pentru a extrage în siguranță cetățenii americani înainte de 31 august, precum și personalul ambasadei, aliații și partenerii și acei afgani care au lucrat cu noi și au luptat alături de noi timp de 20 de ani, am autorizat 6.000 de soldați, trupe americane, la Kabul pentru a ajuta la securizarea aeroportului”.

„5.000 de americani care au vrut să rămână în Afganistan, s-au decis acum să plece”

Pentru prima oară, Joe Biden a dat detalii despre discuțiile purtate cu americanii care au fost extrași în ultimele zile din Afganistan și care inițial deciseseră să nu părăsească țara.

„Din martie am vorbit de 19 ori cu americanii din Afganistan, i-am avertizat să părăsească Afganistanul până în martie și am identificat 5.000 de americani care deciseseră să rămână în Afganistan. După ce am început evacuarea, în urmă cu 17 zile, am identificat aproximativ 5.500 de americani din Afganistan, care au decis mai devreme să rămână în Afganistan, dar acum doreau să plece”, a arătat președintele SUA.

În urma operațiunii intitulate „Salvarea aliaților” au fost scoși din Afganistan peste 5.500 de americani, mii de cetățeni și diplomați din țările aliate care au fost alături de SUA în operațiunea de găsire a lui Bin Laden, a spus Biden.

„Am scos personalul angajat local al Ambasadei Statelor Unite și al familiilor acestora, în total aproximativ 2.500 de persoane. Am scos mii de traducători și interpreți afgani și alții, care au sprijinit Statele Unite”, a spus Biden.

100-200 de americani au rămas în Afganistan. Pentru extragerea lor nu există termen

„Pentru cei care au rămas acolo păstrăm angajamentul să-i scoatem dacă vor decide asta”, a dat asigurări președintele SUA.

„Acum credem că aproximativ 100 până la 200 de americani rămân în Afganistan cu intenția de a pleca. Cei mai mulți dintre cei care rămân sunt cetățeni cu dublă naționalitate, persoane care locuiesc de multă vreme în Afganistan și care au decis să rămână din cauza rădăcinilor de familie”, a spus președintele SUA. „Concluzia: Nouăzeci, nouăzeci și opt la sută dintre americanii din Afganistan care doreau să plece au putut să plece”, a conchis Biden care a spus că pentru cei rămași nu există termen limită de extragere.

Iar pentru acei americani rămași nu există termen. Suntem deciși să-i scoatem dacă vor să iasă. Secretarul de stat Blinken conduce eforturi diplomatice continue pentru a asigura un pasaj sigur pentru orice partener american, afgan sau cetățean străin care dorește să părăsească Afganistanul”, a spus el.

El a făcut referire la rezoluția dată luni de Consiliul de Securitate al ONU, care transmite „un mesaj clar al comunității internaționale către talibani”, cărora le cere să permită libertatea de circulație.

„De fapt, chiar ieri, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care a trimis un mesaj clar cu privire la ceea ce așteaptă comunitatea internațională de la talibani, în special în ceea ce privește libertatea de a călători, de a pleca.”

Acestea includ eforturile în curs de desfășurare în Afganistan pentru redeschiderea aeroportului, precum și a rutelor terestre, permițând plecarea celor care doresc să o facă și livrarea de asistență umanitară poporului din Afganistan.

„Nu îi credem pe cuvânt, avem pârghii”

Biden a dat asigurări că SUA și aliații au suficiente pârghii pentru a se asigura că talibanii își vor respecta angajamentele luate public.

„Și ni se alătură peste 100 de țări care sunt hotărâte să se asigure că talibanii își respectă aceste angajamente. Talibanii și-au luat angajamente publice, difuzate la televiziune și radio în Afganistan, pentru trecerea în siguranță pentru oricine dorește să plece, inclusiv pentru cei care au lucrat alături de americani. Nu îi credem pe cuvânt, ci avem pârghii pentru a ne asigura că aceste angajamente sunt îndeplinite”, a dezvăluit președintele Statelor Unite.

Joe Biden: Este sfârșitul unei ere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:43 0:00

Predecesorul Trump a semnat pentru eliberarea a 5.000 de talibani

Biden a amintit că angajamentul semnat de „predecesorul” său, fără a-l numi pe Donald Trump, prevedea inclusiv eliberarea a 5.000 de talibani, printre care se află acum și cei care au preluat controlul asupra Afganistanului.

„Predecesorul meu, fostul președinte, a semnat un acord cu talibanii pentru înlăturarea trupelor americane până la 1 mai, la doar câteva luni de la învestirea mea. Nu a inclus nicio cerință ca talibanii să elaboreze un acord de guvernare cu guvernul afgan, în schimb a autorizat eliberarea a 5.000 de prizonieri anul trecut, inclusiv unii dintre principalii comandanți de război ai talibanilor, printre cei care tocmai au preluat controlul asupra Afganistanului. Până am ajuns eu în funcție, talibanii se aflau deja în cea mai puternică poziție militară pe care au deținut-o din 2001 încoace, controlând sau cucerind aproape jumătate din țară.”

Potrivit acordului semnat de Trump, dacă SUA respectau termenul de 1 mai pentru retragerea din Afganistan, talibanii se oblogau să nu atace nicio forță americană sau aliată, în schimb încălcarea termenului ar fi anulat orice înțelegere menită a garanta siguranța trupelor și a cetățenilor SUA și ai aliaților.

„Așa că am rămas cu o decizie simplă: fie respectăm angajamentul luat de ultima administrație și părăsim Afganistanul, fie spunem că nu plecăm și mai angajăm alte zeci de mii de soldați care se întorc la război. Aceasta a fost alegerea reală:- între a pleca sau a escalada”, a explicat Biden.

Biden a spus că nu și-a dorit un război continuu și o ieșire perpetuă din Afganistan, referindu-se la reproșurile care i-au fost aduse că SUA nu a mai rămas în Afganistan și că nu e prelungit termenul de ieșire din țară. Biden spune că a ascultat sfaturile consilierilor săi civili și militari - secretarul de stat, secretarul apărării, președintele șefilor de stat major și toți șefii de serviciu și comandanții din teren - care, fără nicio excepție, i-au recomandat să pună capăt operațiunilor de transport militar pe motiv că cea mai sigură modalitate de extragere a cetățenilor americani și ai aliaților este prin mijloace non-militare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG