Linkuri accesibilitate

Cine este ISIS-K, gruparea teroristă care a revendicat atacurile de la Kabul


Un membru al securității afgane, la locul exploziei unei mașini capcană din Kabul, 4 august 2021.
Un membru al securității afgane, la locul exploziei unei mașini capcană din Kabul, 4 august 2021.

Joi, 26 august, două explozii au avut loc în apropierea aeroportului din Kabul. În jur de 90 de persoane au fost ucise, printre care și 13 militari americani, potrivit Pentagonului.

La scurt timp după atac, acesta a fost revendicat de gruparea ISIS-K, principalul afiliat al Grupării Statului Islamic în Afganistan. Gruparea este recunoscută de conducerea Statului Islamic din Siria și Irak.

Organizația teroristă ridică semne de întrebare cu privire la nevoia de intervenție a comunității internaționale. Într-o conferință de presă, președintele american Joe Biden i-a avertizat pe cei care se fac responsabili de atacul cu bombă de joi că Statele Unite vor acționa ferm împotriva oricărui atac îndreptat asupra pământului și personalului american.

„Atacatorii trebuie să știe: Nu vom ierta niciodată, nu vom uita niciodată. Vă vom vâna și vă vom face să plătiți”, a declarat acesta.

ISIS-K sau Statul Islamic din provincia Khorasan

Gruparea a fost fondată în Ianuarie 2015 și a reușit într-o perioadă scurtă de timp să își consolideze puterea în diferite regiuni din Nordul și Nord-Estul Afganistanului.

Aceasta a fost fondată de membri talibani din Pakistan și Afganistan, alături de Mișcarea Islamică din Uzbekistan.

De-a lungul timpului, ISIS-K a atras membrii mai multor grupări, iar pericolul manifestat de aceasta s-a materializat în atacuri îndreptate în mare parte împotriva țintelor din orașele afgane și pakistaneze.

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
O rudă plânge lângă cadavrul unei victime a atacului cu bombă din Kabul, 27 august 2021.
O rudă plânge lângă cadavrul unei victime a atacului cu bombă din Kabul, 27 august 2021.
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
O rudă plânge lângă cadavrul unei victime a atacului cu bombă din Kabul, 27 august 2021.

Atacul cu bombă de joi din Kabul, însă, a avut loc în ciuda promisiunilor talibanilor că nu vor permite teroriștilor să folosească Afganistanul drept bază pentru viitoarele atacuri domestice și internaționale.

Biden este conștient de amenințarea impusă de membrii ISIS-K asupra forțelor americane ce se ocupă în prezent cu evacuarea personalului american și aliații acestora.

„Fiecare zi ce trece este o altă zi în care știm că ISIS-K va încerca să atace din nou aeroportul și să rănească atât armata americană și aliații acesteia, cât și civilii nevinovați”, a precizat Biden miercuri, înainte ca atacul de la aeroport să aibă loc.

Cu forțele NATO retrase și cu o guvernare talibană incapabilă să prevină atacuri teroriste, Afganistanul riscă să devină un sanctuar pentru viitoarele operațiuni teroriste.

Experții nu au date concrete cu privire la cât de extinsă va fi această organizație.

Într-un interviu pentru Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, Mike Vickers, fost subsecretar al apărării pentru informații, a menționat că numărul lor este în creștere și că, în viitor, e probabil ca aceștia să devină responsabili pentru fondarea mai multor filiale în alte țări.

Un martor descrie explozia de pe aeroportul din Kabul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:09 0:00

„Lucrul cheie pe care l-am învățat în combaterea terorismului este că de fiecare dată când oferi grupărilor teroriste sanctuar pentru oricare perioadă de timp, amenințarea din viitor va crește”, a spus acesta.

Seth Jones, vice-președinte senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, confirmă faptul că numărul de teroriști, inclusiv membrii grupării ISIS-K, se află în creștere și poate fi mai mare decât cifrele date de Consiliul de Securitate al ONU.

Potrivit lui Jones, în iunie 2021, Consiliul afirma într-o evaluare faptul că Afganistan adăpostea la momentul respectiv aproximativ 10.000 de luptători teroriști, atât membri Al-Qaeda, cât și ai altor grupări teroriste.

„Iar când adăugați la acesta numărul de persoane eliberate din închisorile din Kabul, Kandahar și din baza aeriană Bagram, avem alte câteva mii, numărul total (de teroriști, n.r.) crescând cu 25, 30 sau poate chiar 40 la sută”, a punctat acesta.

Viziunea ISIS-K

Gruparea afiliată Statului Islamic din Afganistan a luptat în mare parte împotriva talibanilor. În trecut, cele două facțiuni s-au luptat între ele pentru ocuparea diferitor teritorii, iar ISIS-K a denunțat recent preluarea puterii de către talibani.

Membrii ISIS-K împărtășesc o viziune internațională cu privire la mișcarea lor fundamentalistă și doresc anexarea mai multor teritorii din Asia Centrală și de Sud pentru a crea un califat islamic. Spre deosebire de aceștia, talibanii doresc numai formarea Emiratului Islamic al Afganistanului.

Conform unor analiști, însă, anumiți luptători talibani s-ar fi alăturat grupării ISIS-K, adăugând în rândurile sale mai mulți luptători experimentați.

La momentul de față, nu se cunoaște cu exactitate pericolul impus de gruparea ISIS-K asupra statelor din Vest.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG