Linkuri accesibilitate

Cine a uitat de concursurile pentru directorii de școli? Eroarea Ministerului Educației


Concursurile pentru posturile de conducere din școli au fost anunțate înainte de a fi legale. Era nevoie de modificarea reglementărilor de prevenire a răspândirii Covid-19. (Foto: Ministru Sănătății, Ioana Mihăilă și cel al Educației, Sorin Câmpeanu, 1 septembrie 2020)
Concursurile pentru posturile de conducere din școli au fost anunțate înainte de a fi legale. Era nevoie de modificarea reglementărilor de prevenire a răspândirii Covid-19. (Foto: Ministru Sănătății, Ioana Mihăilă și cel al Educației, Sorin Câmpeanu, 1 septembrie 2020)

După ce au fost amânate cu două luni și au fost pregătite pentru mijlocul lunii septembrie, concursurile pentru directorii de școală se află într-un impas legislativ.

Pe 30 august a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță care modifică modul de organizare a concursurilor în instituțiile publice în starea de alertă, dar care nu face deloc referire la funcțiile de conducere din școli.

Ministerul Educației a anunțat anterior că pentru directorii de școală concursul începe pe 14 septembrie.

Potrivit Legii 55/2020 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în starea de alertă (din care România nu a ieșit încă) nu se pot organiza concursuri pentru funcțiile din instituțiile publice decât cu excepții clar reglementate.

Anul trecut, pentru a putea fi organizată titularizarea, a fost modificată această lege - moment în care au fost introduse la excepții concursurile pentru posturile de predare din învățământul preuniversitar. Ulterior, legea a mai fost modificată în sensul exceptării concursurilor pentru funcțiile de conducere din instituțiile din sănătate.

Ministerul Educației a anunțat de la începutul lunii august că organizează concursurile pentru 10.000 de posturi de directori și directori adjuncți din școli în luna septembrie. Pe 10 august a fost publicată și metodologia în Monitorul Oficial, iar ulterior, pe 25 august, și bibliografia de concurs.

Dar prevederea care interzice organizarea concursurilor în starea de alertă nu a fost modificată astfel încât printre excepții să apară și funcțiile de conducere din învățământul preuniversitar.

Aceasta deși în 30 august 2021, în Monitorul Oficial a apărut o ordonanță care modifică Legea 55/2020.

Monitorul Oficial din 30 august 2021 - cuprinde ordonanța de modificare a Legii 53/2020
Monitorul Oficial din 30 august 2021 - cuprinde ordonanța de modificare a Legii 53/2020

Punctual, Ordonanța de urgență apărută pe 30 august 2021 lasă articolul 27, alineatul (3), cu același cuprins de anul trecut:

„(3) Până la încetarea stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante, cu excepția celor prevăzute la alin. (1) și (2),

  • a posturilor și funcțiilor vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea și coordonarea acestuia, a posturilor și funcțiilor vacante din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și caselor de asigurări de sănătate,
  • a posturilor și funcțiilor vacante din unitățile sanitare publice aparținând ministerelor și instituțiilor cu rețele sanitare proprii
  • /.../ precum și a posturilor de predare vacante din unitățile de învățământ preuniversitar și a posturilor și funcțiilor vacante din instituțiile de învățământ superior, institutele de cercetare, Academia Română și academiile de ramură”.

În aceste condiții, cu 10 zile înainte de data anunțată, baza legală a organizării concursurilor pentru conducerile școlilor rămâne neclară.

Întrebat de Europa Liberă dacă se mai organizează concursul pentru directorii de școală, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Categoric DA! Este provocarea principală!”.

Ministrul Educației spune că ordonanța apărută în Monitorul Oficial în 30 august 2021 nu a fost avizată de Ministerul Educației, care a aflat de ea doar în ziua publicării.

Este o ordonanță inițiată de Ministerul Sănătății, de care am aflat în ziua aprobării. Ministerul Educației NU a fost avizator, deși trebuia să fie atâta vreme cât respectiva ordonanța reglementează și în învățământ”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

La începutul lunii august, Sorin Cîmpeanu a anunțat în conferință de presă organizarea concursului pentru directori.
La începutul lunii august, Sorin Cîmpeanu a anunțat în conferință de presă organizarea concursului pentru directori.

Ministrul Educației adaugă că ordonanța cuprinde forma veche a paragrafului care se referă la excepțiile organizării concursurilor din instituțiile publice.

Pentru că dacă nu am avizat și nici măcar nu ne-au consultat, au preluat din forma veche”, susține Sorin Cîmpeanu.

Întrebat cum se mai pot organiza concursurile pentru directorii de școală în aceste condiții, Cîmpeanu a spus că are o altă ordonanță.

Avem scrisă ordonanța care reglementează special în Educație. Pleacă azi (n.r. vineri) pe circuitul de avizare”, spune Sorin Cîmpeanu, care nu știe ziua când va fi adoptată această ordonanță.

Obligatoriu săptămâna viitoare, vor fi cel puțin două ședinte de guvern: marți și vineri. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, arată Sorin Cîmpeanu.

Este posibil ca acest concurs de directori să fie din nou amânat din moment ce este clar că în momentul de față nu se pot organiza din cauză de legislație?

Deloc clar! Supoziții de tip fake news. Clar poate fi doar în 14 septembrie! Data la care am anunțat că vor demara concursurile”, spune Sorin Cîmpeanu.

Europa Liberă a cerut și punctul de vedere al Ministerului Sănătății, instituția care a inițiat și a semnat ordonanța publicată pe 30 august. Ministrul Ioana Mihăilă spune că nu a primit vreo altă solicitare de la alt minister pentru vreo modificare.

Ministrul Sănătății spune că nu a primit nicio solicitare de schimbare a ordonanței privind concursurile în starea de alertă.
Ministrul Sănătății spune că nu a primit nicio solicitare de schimbare a ordonanței privind concursurile în starea de alertă.

Noi în forma propusă am trecut toate concursurile din sănătate. Nu am primit nici o altă solicitare de la alt minister până la ședința de guvern”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Prin metodologia de concurs pentru posturile de directori de școală, aprobată și publicată de Ministerul Educației, pot participa la concurs profesorii și actualii directori care sunt profesori titulari.

Aceștia vor avea parte de un concurs în trei etape: selecția de dosare, proba scrisă și proba de interviu. Concursul ar urma să înceapă în 14 septembrie, la o zi după începerea școlii, iar proba scrisă va avea loc pe 17 octombrie.

ACTUALIZARE vineri, 18:30 - Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a trimis către presă proiectul unei ordonanțe de urgență cu modificări la legea 55/2020 astfel:

„(3) Pe durata stării de alertă, în instituţiile şi autorităţile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcţiilor vacante şi temporar vacante, cu excepţia celor prevăzute la alin. (1) şi (2), la art. 11 şi 12, precum şi a posturilor didactice, didactic auxiliare, nedidactice și de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar, a posturilor de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare, precum şi a posturilor şi funcţiilor vacante din instituţiile de învăţământ superior, institutele de cercetare, Agenția Română de Asigurare a Calității (ARACIS), Academia Română, academiile de ramură și funcțiile din cadrul Direcției Generale România Educată din cadrul Ministerului Educației"

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG