Concursurile de directori au fost ocolite până acum de fiecare ministru, indiferent de culoarea politică. Din ianuarie și până în prezent, au expirat mandatele obținute prin concurs în perioada 2016-2017, potrivit Legii educației.
De atunci, directorii au fost numiți de inspectorul școlar, numit și el politic. De fiecare dată, la numirea unui nou ministru, se schimbau inspectorii școlari, iar aceștia îi înlocuiau pe directori peste noapte.
Anul acesta au fost mai multe proteste față de aceste schimbări. S-a întâmplat la Liceul „Lucian Blaga”, la Școala Maicii Domnului și la Colegiului Național „Ghe. Șincai” din Capitală, unde profesorii, elevii și părinții au protestat față de schimbările politice, după cum a scris Europa Liberă.
Secretar de stat: Există un fenomen de reținere din partea profesorilor să fie directori
Sorin Ion, secretarul de stat din Ministerul Educației care se ocupă de organizarea concursului, spune, într-un interviu pentru Europa Liberă, că viitorii candidați nu trebuie să facă parte neapărat din Corpul Național de Experți în Management.
„Ultimul an a fost foarte greu pentru directorii de școli și oamenii nu mai dau buzna să se facă directori”, spune Sorin Ion.
Faptul că nu mai e obligatoriu să fii expert în management este o mână întinsă pentru profesorii tineri. „Pentru un profesor tânăr este mai ofertant să devină director din punct de vedere financiar. Există un fenomen de reținere, mai ales în teritoriu, de a îndeplini funcția de director. Nu e ușor nici acum, cu numirile pentru 1 septembrie. La momentul acesta, încă mai avem școli la care nu vom avea directori interimari după 1 septembrie, mai ales în mediul rural”, a spus secretarul de stat.
„Faptul că am coborât un pic condițiile ne dă o șansă în plus să atragem și tinerii din sistem”, a mai precizat Sorin Ion.
Condiția ca viitorul director să fie titular al școlii face ca plaja de selecție să fie mai mare pentru că sunt aproximativ 160.000 de titulari în sistem, ceea ce reprezintă 80% din profesorii din școlile de stat.
Secretarul de stat spune că directorul nu trebuie să știe legile pe dinafară, iar, din comisia de evaluare, va face parte un om de resurse umane de la marile companii.
„O să-i aducem prin camerele de comerț. Cei cu care am avut discuții până acum ne-au promis că ne ajută, avem un model de protocol de colaborare”, a mai spus Sorin Ion.
Ce spun actualii directori numiți prin concurs
Sever Popa este directorul Colegiului Național Mihai Viteazul din Capitală și a fost director timp de 25 de ani. De la 1 septembrie nu va mai fi director și a luat decizia să nu mai participe la concurs.
„În cei 25 de ani, eu nu am fost schimbat politic, poate și din cauza nivelului școlii. Dar se întâmplă, și au fost discuții de-a lungul timpului, inclusiv în ianuarie când au fost schimbați o parte dintre directori, unii au rămas, alții au fost schimbați după niște criterii...”, a spus Sever Popa.
Directoarea unui alt liceu mare din Capitală, Andreea Bodea de la Colegiul Național I.L. Caragiale, a dat concurs și în 2016. „Pentru mine, dacă am șansa să particip la concurs, o voi face, vreau să-mi continui munca. Eu am colegi cu care lucrez foarte bine, am făcut o groază de lucruri în această școală. Ceea ce mă nemulțumește într-un fel e că vor da foarte târziu bibliografia. Iar o lună de zile nu știu dacă ajunge să înveți tot”, spune Andreea Bodea.
Directoarea spune că are rezerve serioase în privința prezenței în comisia de evaluare a unui specialist în resurse umane de la companiile private. „Mi-aș dori să fiu evaluată de oameni mai competenți ca mine. Totuși, o școală nu este o companie. Eu mă pun în poziția (cum ar fi) să mă duc eu să evaluez oamenii dintr-o companie de telecomunicații, de exemplu”, a spus Andreea Bodea.
Sindicaliștii: Teoria e bună, să vedem cum va fi pusă în practică
Sindicaliștii spun că așteptările organizatorilor concursului nu prea există în sistem. „Ceea ar trebui să se întâmple este depolitizarea sistemului de învățământ, iar oamenii buni să poată să rămână să ocupe funcțiile respective pe criterii de meritocrație și să înceteze toată această nebunie a numirilor cu delegație, care nu sunt justificate în mare parte din cazuri. Nu să se întâmple ceea ce a fost în ultimii doi ani”, a spus Marius Nistor de la Federația „Spiru Haret”.
Acesta arată că nu e o greșeală că acest concurs se organizează în timpul anului școlar și nu în timpul vacanței de vară, așa cum fusese propus inițial, pentru că au fost examenele naționale.
„Un concurs poate să ducă la alegerea celor mai buni oameni. Dar eu am rezervele mele față de compartimentele de resurse umane de la multinaționale, care nu știu cu ce se mănâncă activitatea într-o unitate de învățământ. Nu cunosc problemele școlilor, dar vor veni să-și dea cu părerea”, a spus Marius Nistor.
Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, spune că metodologia pentru concurs este revoluționară ținând cont de ce s-a întâmplat în ultimii ani.
„Ca teorie e bună, dar trebuie să vedem practic ce se va întâmpla. În comisia de evaluare sunt oameni diferiți, de la școală, de la inspectorat, de la resurse umane și de la primărie. Ar trebui să nu fie interesați de afilierea politică și să-l aleagă pe cel bun, nu pe cel cu tinicheaua politică de gât”, a spus Hancescu.
Școlile din mediu rural tot fără directori vor rămâne
Monica Munteanu, inspectoarea șefă din județul Sibiu, a numit zilele trecute 151 de directori pentru școlile de directori, pentru o perioadă de câteva luni. „Am mers pe continuitate. Dacă au fost detașate și persoanele au vrut să mai rămână, le-am lăsat. Dacă s-a ieșit la pensie sau n-au mai vrut, au apărut persoane noi și atunci ne-am uitat să vedem cine sunt acele persoane pentru că nu e ușoară perioada care urmează. Nu mă interesează afilierea politică a lor. Știu clar că sunt directori care au făcut și fac politică și sunt pe funcții. Dar eu sunt de anul trecut inspector școlar. Eu i-am lăsat în continuare pe poziții, dar să-și facă treaba. Pe mine mă interesează să ia decizii în interesul școlii”, a spus Monica Munteanu.
Inspectoarea speră că noul concurs va aduce oameni la școlile unde în prezent nu vrea nimeni să fie director.
„În mediul rural, am școli grele, care sunt departe, peste dealuri, unde oamenii nu vor să fie directori. De exemplu, în satul Loamneș. Sper ca, pentru astfel de școli, să găsim oameni. Salariile sunt cum sunt, concediul la director s-a redus, nu mai vrea nimeni”, a mai spus inspectoarea.
Cazul Vaslui și hibele metodologiei de concurs
Senatorul Ștefan Pălărie, membru al comisiei de învățământ, a propus, printr-o lege care a fost retrimisă spre reexaminare de către Klaus Iohannis, ca numirile de director interimar, până la concursul de director, indiferent când are loc acesta, să fie făcute prin vot secret de către Consiliul de Administrație al școlii.
Senatorul spune că o astfel de lege e necesară, pentru că de multe ori inspectorii abuzează de numirile politice.
Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, senatorul a scris marți că: „La ISJ Vaslui - au schimbat 70% din directori cu membri PNL, nu au ținut cont că ești expert, dacă au fost 2 sau 3 dosare pentru un post, l-au ales pe cel susținut de partid fără criterii de departajare. O bătaie de joc cum nu s-a mai văzut, doar pentru că ei pot. E haos la nivel central, iar ei fac ce vor în teritoriu. Până unde poate merge nedreptatea?”
Întrebat de Europa Liberă despre noua metodologie și cum se poate depolitiza sistemul de educație, Ștefan Pălărie spune că prezența unor oameni diferiți în comisiile de evaluare e un lucru bun, dar sunt și cazuri pe care metodologia nu le cuprinde.
„Noua metodologie pentru concurs este cât de poate de bună, nu perfectă. Obligativitatea comisiei de concurs de a asigura filmarea cu două mijoace video simultană, care să fie material probatoriu în caz de contestație este foarte bună”, a spus Ștefan Pălărie.
„Putea să fie mult mai rău. Există și unele vulnerabilități, mai ales în mediul rural, unde există școli care, datorită structurii, este posibil să ai doar trei titulari în școală, și atunci acolo e o problemă că dacă doi din cei trei concurează nu poți să asiguri profesorii din comisia de examen”, a completat Ștefan Pălărie.
Cum va arăta concursul
Profesorii și actualii directori care vor să participe la concursul pentru posturile de directori de școală trebuie să parcugă trei etape: selecția de dosare, proba scrisă și proba de interviu. Concursul va începe pe 14 septembrie.
Pentru a participa la ultima probă, concurentul trebuie să ia cel puțin 7 la proba scrisă.
Numărul posturilor vacante de director sau director adjunct din sistemul de educație este de 10.000. Anunțul oficial al concursului, cu numărul de posturi din fiecare județ, va apărea pe 14 septembrie, odată cu bibliografia de concurs.
- Nu a fost „lucrător al Securității“ sau „colaborator al Securității;
- Are studii superioare;
- Este titular cu contract pe perioadă nedeterminată și are o vechime de minimum 5 ani în învățământ;
- Nu trebuie să fi avut vreo sancțiune disciplinară în ultimii doi ani sau interdicția de a ocupa o funcție de conducere în învățământ, stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă;
- Trebuie să fie apt să-și îndeplinească funcția din punct de vedere clinic;
- În cazul în care liceul sau școala are predarea într-o limbă a minorităților naționale, atunci directorul va cunoaște limba străină.
La interviu, candidații vor fi evaluați de o comisie mixtă formată din doi profesori titulari din școala respectivă, aleși prin vot secret, de un inspector școlar, de un reprezentant al consiliului local și de un om de resurse umane de la companiile private. E pentru prima dată când un specialist din domeniu privat este implicat în selecția unui director școlar.
Metodologia de concurs aprobată de Ministerul Educației arată că bibliografia de concurs pentru proba scrisă va fi afișată pe 14 septembrie, cu o lună înainte de proba scrisă de pe 15 octombrie. Candidații care vor lua examenul își vor lua posturile în primire abia de la 10 ianuarie 2022. Până atunci, școlile vor funcționa cu directori numiți interimar de inspectoratele școlare.
UPDATE 25 august 2021 Ministerul Educației a publicat bibliografia pentru concursul de directori de școală. De asemenea, a mai pus în dezbatere publică și un proiect prin care aduce unele modificari la metodologie.
În privința bibliografiei, directorii trebuie să știe legea educației, statutul elevului și regulamentul de funcționare al școlilor.