Linkuri accesibilitate

Viața în Afganistan la o săptămână după retragerea trupelor americane

Ultimele avioane militare ale Statelor Unite au părăsit Afganistanul în data de 31 august 2021, lăsând țara sub controlul talibanilor, după 20 de ani de război devastator.
Talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului în urmă cu trei săptămâni, după prăbușirea guvernului susținut de Statele Unite ale Americii și aliații săi.
Chiar dacă talibanii poartă în acest moment discuții pentru formarea unui nou guvern, controlul lor asupra țării riscă să devină șubred ca urmare a sancțiunilor economice impuse de comunitatea internațională.
Comunitatea internațională și mai ales Uniunea Europeană nu susțin recunoașterea unui guvern taliban, pentru că o astfel de recunoaștere ar obliga UE să le permită talibanilor accesul la fonduri lor din străinătate.
După preluarea controlului asupra Afganistanului de către talibani, băncile, instituțiile guvernamentale, școlile și universitățile s-au închis în mare parte a țării, iar Banca Mondială a tăiat finanțarea către Afganistan.
Săptămâna trecută, în urma unor proteste la Kabul, băncile s-au redeschis, permițând oamenilor să retragă fonduri de maxim 200 de dolari pe săptămână.
Trezoreria SUA a emis un ordin prin care guvernul american și aliații săi să poată oferi ajutor umanitar Afganistanului, care se confruntă cu o potențială criză umanitară cauzată de sfârșitul brusc al ajutorului extern, dar și pe fondul unei secete severe care afectează țara.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG