România a vândut în Afganistan 46.000 de arme în timpul celor două decenii de conflict cu talibanii. Cele mai multe dintre acestea sunt pistoale mitralieră Kalașnikov. Statul român nu știe cu exactitate la cine au ajuns aceste arme, însă experții din domeniu sunt siguri că cel puțin o parte se află astăzi în mâinile talibanilor.
- România a exportat în Afganistan, în ultimele două decenii, mitraliere și muniție. Reprezentanții instituțiilor și contractorii privați sunt siguri că nicio armă nu a fost exportată ilegal, deși „unele e posibil să fi ajuns în mâini greșite”.
- Timp de 20 de ani, am trimis la Kabul, prin exporturi directe, armament de peste 80 de milioane de euro. Aceste arme nu erau destinate militarilor români trimiși în Afganistan, ci forțelor afgane care luptau împotriva talibanilor.
- O parte din aceste mitraliere sunt, spun specialiștii, folosite acum de talibani. Autoritățile române nu știu ce s-a ales de armament.
- Reprezentanții ministerelor implicate în industria de armament nu ne-au răspuns clar și oficial la întrebarea unde este acum armamentul exportat de România în ultimii 20 de ani.
În aproape toate fotografiile sau înregistrările video în care apar luptători talibani, care au preluat controlul Afganistanului după 15 august, aceștia au mitraliere în mână. De obicei au puști automate Kalașnikov sau alte variante ale acestei mărci (de la modelul pistol automat, până la mitraliera cu lunetă).
Două sunt sursele acestor arme folosite de talibani:
- Au aparținut armatei talibane înainte de ocuparea Kabulului, capitala țării - iar proveniența armelor este de pe piața ex-sovietică, așa cum reiese din mai multe rapoarte internaționale.
- A doua variantă presupune că mitraliere Kalașnikov au aparținut forțelor de securitate afgane, sprijinite de SUA și statele aliate, care au intervenit în Afganistan după 2001. După ocuparea Kabulului, aceste arme au fost capturate de talibani.
Mitralierele de origine sovietică au ajuns în posesia fostei armate afgane în urma unor exporturi controlate și autorizate de NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) din state din Europa Centrală și de Est. România se află în rândul statelor care au trimis mitraliere Kalașnikov în Afganistan.
Ministerul Apărării: Soldații români și-au recuperat arsenalul înainte de retragere
Printre armele produse în România care au ajuns în mâinile talibanilor nu se află însă și armament care a fost folosit de militarii români în misiunile în Afganistan.
„Nu a rămas nicio armă sau piesă de echipament care a aparținut soldaților români din Afganistan care să fie acum în posesia talibanilor. Am recuperat tot armamentul”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, Daniel Anghel.
Ultimele forțe armate române au plecat organizat din Afganistan încă din aprilie, înainte de ocuparea rapidă de către talibani a Kabulului, în august. În aproape 20 de ani de prezență militară românească în Afganistan au fost trimiși aproape 35.000 de soldați și ofițeri. 27 dintre aceștia au murit în misiuni.
Exporturile private ale statului
Din datele puse la dispoziție de Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) - instituție aflată în subordinea Ministerului de Externe, România a exportat direct mitraliere, muniție pentru aceste arme și alte tipuri de armament în valoare de peste 80 milioane de euro, din anul 2001 și până acum.
„Nu este vorba de trafic de arme, asta trebuie precizat clar. Este vorba de un export controlat, autorizat de SUA, NATO și orice altă alianță prezentă în Afganistan. Armele au fost destinate forțelor de securitate afgane”, ne precizează Aurel Cazacu, expert și contractor privat de armament.
Conform datelor oferite de organizații internaționale privind traficul internațional de arme, Cehia, Bulgaria, Serbia și România au exportat cantități însemnate de armament în Afganistan. În mare măsură, exporturile s-au rezumat la mitraliere Kalașnikov și la muniție pentru aceste arme. Aceasta pentru că statele din Europa de Est și Centrală au obținut licențe de la Uniunea Sovietică să producă Kalașnikov în timpul regimului comunist de până în anul 1989.
Exporturile, pe ani
România a trimis din 2001 și până în 2020 următorul armament în Afganistan. Datele sunt obținute de la Departamentul pentru Controlul Exporturilor.
- 2020. Exporturi în Afganistan de 4,5 milioane de euro. România a exportat: mitralieră ușoară - 100 bucăți, piese de schimb pentru mitralieră calibrul 12,7 mm, piese de schimb pentru pușcă de asalt și mitralieră ușoară și cartușe calibrul 12,7 mm.
- 2019. Exporturi în Afganistan de 2,8 milioane de euro. România a exportat: mitraliere ușoare - 840 bucăți.
- 2018. Exporturi în Afganistan de 4,7 milioane de euro. România a trimis: mitraliere ușoare - 900 bucăți și accesorii pentru ele, pușcă semiautomată cu lunetă și accesorii - 42 bucăți și lovituri calibru 73 mm cu fragmentare.
- 2017 Exporturi în Afganistan de 4,3 milioane de euro. România a exportat lovituri antitanc calibrul 73 mm cu fragmentare.
- 2016. Exporturi în Afganistan de 50.000 de euro. România a exportat o mașină de încărcat zale.
- 2015. Exporturi în Afganistan de 2,8 milioane de euro. România a exportat muniție pentru arme de calibru mic pentru autoritățile de la Kabul.
- 2014. Exporturi în Afganistan de aproape 7 milioane de euro. România a exportat: mitraliere calibrul 12,7 mm - 330 bucăți, piese de schimb și accesorii pentru arme de calibru mic și muniție arme de calibru mic.
- 2013. Exporturi în Afganistan de 1,9 milioane de euro. România a exportat muniție arme de calibru mic și părți componente simulator.
- 2012. Nu au fost făcute exporturi în acest an.
- 2011. Exporturi în Afganistan de 19 milioane de euro. România a exportat puști cu lunetă - 75 bucăți, mitralieră pe trepied, piese de schimb pentru mitralieră, cartușe și zale pentru muniție de mitralieră și autocamioane militare - 30 bucăți.
- 2010. Exporturi în Afganistan de 7,8 milioane de euro. România a exportat pistoale mitralieră - 600 bucăți, mitraliere - 162 de bucăți, muniție arme de calibru mic trasoare și normală și cartușe pirotehnice de armare.
- 2009. Exporturi în Afganistan de 9,8 milioane de euro. România a exportat pistoale mitralieră 17.315 bucăți, muniție arme de calibru mic, zale muniție pentru mitralieră, piese de schimb elicopter militar și simulator elicopter militar.
- 2008. Exporturi în Afganistan de 6,8 milioane de euro. România a exportat pistoale mitralieră 8.000 bucăți, pușcă semiautomată cu lunetă - 878 bucăți, mitralieră - 457 bucăți, pușcă mitralieră - 350 bucăți, aruncător de grenade - 797 bucăți, muniție pentru arme de calibru mic și. bombe fumigene și de iluminare.
- 2007. Exporturi în Afganistan de 6,9 milioane de euro. România a exportat: pușcă mitralieră - 8.086 bucăți, mitralieră - 2.153 bucăți, pistol mitralieră - 150 bucăți, pușcă semiautomată - 249 bucăți, aruncător de grenade antitanc - 1.859 bucăți, componente pentru arme de calibru mic, muniție arme de calibru mic, lovituri pentru aruncător de grenade, lovituri de iluminare, grenade de mână și bombă fumigenă.
- 2006. Exporturi în Afganistan de 5,1 milioane de euro. România a exportat: mitralieră - 144 bucăți, pistol mitralieră - 8.210 bucăți, lansator de grenade - 360 bucăți şi accesorii, pușcă mitralieră - 509 bucăți, pușcă semiautomată cu lunetă - 8 bucăți, muniție pentru armament ușor și muniție pentru aruncător de grenade.
- 2005. Exporturi în Afganistan de 400.000 de euro. România a exportat:accesorii pentru armament ușor, muniție armament ușor
- 2004. Exporturi în Afganistan de 3 milioane de euro. România a exportat: arme și părți componente de arme, muniție, echipament de intendență.
- 2003-2001 Nu au fost exporturi în acești ani.
Mitraliere și muniție
În ultimele două decenii, în Afganistan a ajuns armament românesc în valoare de peste 80 de milioane de euro. Peste 70% din această sumă o reprezintă mitralierele, piesele de schimb pentru acestea și muniția pentru aceste arme automate.
În rest, pe tărâm afgan au mai ajuns obuze, autocamione, piese de schimb pentru elicoptere și bombe de mici dimensiuni.
„Din tot ce cunosc eu, aceste arme au fost exportate de două societăți aflate în subordinea statului. Este posibil ca aceste contracte să fi fost mijlocite de un contractor privat, dar nu cunosc să fie așa ceva. Armele sunt ale statului român. Toate exporturile au fost legale, nu este vorba de trafic ilegal”, ne-a explicat Aurel Cazacu.
Drumul armelor
ASAMBLAREA
Înainte de a ajunge în mâinile talibanilor, mitralierele și muniția au fost realizate la fabrica de la Cugir, județul Alba, la Uzina Mecanică.
Aceasta este singura fabrică din România unde se asamblează mitraliere. Este vorba de celebrul model rusesc Kalașnikov AK-47 și toate variantele rezultate din acesta. Deși în documentele Departamentului pentru Exporturi Speciale sunt trecute exporturi de peste patru milioane de euro pentru anul trecut, Societatea Mecanică Cugir a raportat pierderi de 7 milioane de lei și o cifră de afaceri de sub un milion de lei, așa cum reiese din datele depuse la Ministerul de Finanțe.
De la Departamentul pentru Exporturi Speciale nu ni s-a precizat până la acest moment care au fost firmele licențiate care au cerut permisiunea de a trimite arme românești în Afganistan.
Sunt două variante: fie Romarm (via sucursala Uzina Mecanică Cugir) a făcut exportul direct, fie contractul a fost realizat prin mijlocirea unui contractor privat din România sau din afara țării.
TRANSPORTUL
După ce au ieșit pe poarta uzinei din Cugir, armele au fost transportate în Afganistan cu ajutorul unor avioane ale armatei, ale Aviației Române. A fost vorba de două operațiuni de transport în 2020, așa cum reiese din datele obținute de Europa Liberă de la ANCEX și Ministerul Apărării Naționale.
DESTINAȚIA
Departamentul pentru Exporturi Speciale nu ne-a precizat unde a ajuns exact armamentul exportat din România. Reprezentanți ai Ministerului Apărării ne-au transmis că nu ne pot oferi aceste date, chiar dacă le-ar cunoaște pentru că publicarea acestora ține de alt minister.
„Mitralierele, muniția și ce a mai exportat România au fost destinate fostelor forțe afgane de securitate, cele pregătite și dotate în speciale de Statele Unite ale Americii”, este sigur pe el Aurel Cazacu.
Și din datele obținute de Europa Liberă de la Ministerul Economiei, reiese că mare parte din exporturile de arme din România au fost încheiate cu fosta guvernare de la Kabul.
De ce era nevoie de aceste arme
Tot Aurel Cazacu explică de ce a fost nevoie de armele românești. „În primul rând populația din zonă este o populație care este obișnuită cu Kalașnikov. Ba, în unele zone, liderii religioși nu îi lasă pe localnici să pună mâna pe alt tip de armă în afară de Kalașnikov. Nu vorbim de un popor educat, de-abia în ultimii ani au avut acces liber la educație. Sunt oameni obișnuiți cu Kalașnikov, de asta a fost nevoie de astfel de arme”, spune specialistul.
Acesta mai precizează că, în opinia sa, un al doilea motiv al exporturilor de armament românesc a fost și dorința SUA de a dota trupele de securitate afgane cu astfel de armament. „Revin, Kalașnikov e o arma simplă, ușor de deblocat. Mitralierele folosite de americani sunt mai complicate”, spune acesta.
Cazacu spune chiar că din toate mitralierele Kalașnikov exportate în Afganstan, cele românești ar fi puține. „Cererea a fost mai mare, numai la muniție cred că cererea e de patru ori mai mare. Însă, industria românească de armament e la pământ, nu face față cererii. Bulgarii exportă mai bine, cehii, chiar și ucrainienii au puști Kalașnikov exportate acolo”, mai punctează specialistul.
O mitralieră Kalașnikov din 25 ar fi românească
Din datele unor organizații care monitorizează traficul cu arme, consultate de Europa Liberă, reiese că una din 25 de mitraliere Kalașnikov exportate în Afganistan ar fi produsă în România.
Din datele publicate de statele din Europa Centrală și de Est și centralizate de SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) reiese că Bulgaria a exportat cel mai mult armament în Afganistan. Pentru anul 2018, de exemplu, ultimul an pentru care majoritatea statelor au oferit date legate de exporturile de Armament, Bulgaria este lider regional.
- Ungaria - nu a oferit date
- Bulgaria - exporturi de 66 de milioane de euro în 2018
- Cehia - exporturi de 20 milioane în 2018.
- Albania - nu a avut exporturi
- Polonia - nu a publicat bilanțurile pe state destinatare
- Serbia - exporturi de 8,4 milioane de euro în 2018
- Bosnia - exporturi de 3,1 milioane în 2018
Pentru același an, România a raportat exporturi de 4,7 milioane de euro. „Cred că una din 20, poate 25 de mitraliere Kalașnikov din Afganistan ar veni din România. Trebuie să ținem cont că pe lângă armele exportate direct de la București, forțele afgane au primt astfel de arme și din partea Washingtonului, care le cumpăra din România. În plus, România a exportat mult mai multe arme în Pakistan, de unde e posibil să fi trecut în Afganistan”, ne-a transmis reprezentantul unei organizații internaționale.
În privința acestor afirmații, în raportările ANCEX, România reunoaște exporturi anuale de arme către Statele Unite în valoare de peste 10 milioane de euro anual. „În ceea ce privește armele din Pakistan, nu cred că au ajuns în Afganistan. Poate două-trei așa din întâmplare, dar nu a fost vorba de trafic organizat”, ne-a mai explicat Cazacu.
Bulgaria, lider regional
Și când vine vorba de exportul total de armament, Bulgaria este pe primul lor. În 2018 a realizat exporturi în toată lumea de peste 700 de milioane de euro. Ca o comparație, România a exportat doar de 195 de milioane de euro.
Până în 1989, situația era inversă, Bucureștiul raporta sub regimul lui Nicolae Ceaușescu exporturi de peste un miliard de dolari, cam 5-6 miliarde de euro astăzi, raportat la rata de inflație.
Care este soarta de acum a armelor
Oricare ar fi fost motivul pentru care aceste mitraliere au ajuns în Afganistan, soarta acestora nu este cunoscută de autoritățile din România.
De la Biroul de Presă al Ministerului Apărării ni s-a transmis că nu pot să ofere informații pentru că aceste exporturi sunt în curtea ANEX, care ar trebui să aibă date despre soarta armamentului autohton.
Reprezentanții Departamentului pentru Exporturi Speciale nu ne-au oferit până la acest moment informații cum că ar ști unde sunt armele și dacă acestea au căzut în mâinile talibanilor.
„Foarte probabil că o parte din acestea sunt la talibani”, spune Aurel Cazacu.
Povestea Kalașnikovului românesc
Din anul 2004, o secție a uzinei din Cugir, judeșul Alba, a fost transformată în fabrică de arme. Astfel „Fabrica de Arme Cugir” (devenită o sucursală a Companiei Naționale Romarm) produce, printrele altele, celebrul AKM, altfel spus kalașnikov-ul românesc.
Pușca a fost realizată după o licență sovietică îmbunătățită de inginerii români. Încă de pe vremea regimului comunist, AKM-ul a fost una din cele mai vândute arme automate în special în zona cu populație musulmană.
Industria de armament română
Compania Națională Romarm este producătorul național de armament prin fabricile din subordine. Societatea se află în subordinea Ministerului Economiei și a raportat anul trecut un profit de 500.000 de lei și o cifră de afaceri de 140 de milioane de lei, având și 70 de angajați.
Producția companiei include produse pentru sistemul de aparare, precum muniție, armament, explozive, elemente de protecție (cască, baston, vestă anti-glonț, spray lacrimogen) și asamblează vehicule blindate. Romarm deține 15 fabrici și un institut de cercetare-dezvoltare.
Printre acestea se află: Uzina Automecanică Moreni, care a fost fondată în toamna anului 1968, având ca obiect de activitate fabricarea de vehicule blindate pe roți, Arsenal Reșița, ICPSP, Metrom Brașov, Electromecanica Ploiești și Carfil Brașov, Fabrica de Pulberi Făgăraș și Pirochim Victoria.
Exporturile de arme ale României
- 2020 - exporturi totale de 116 milioane de euro.
- 2019 - exporturi totale de 143 milioane de euro.
- 2018 - exporturi totale de 195 milioane de euro (maximum pentru această perioadă).
- 2017 - exporturi totale de 193 milioane de euro.
- 2016 - exporturi totale de 180 milioane de euro.
- 2015 - exporturi totale de 160 milioane de euro.
- 2014 - exporturi totale de 158 milioane de euro.
- 2013 - exporturi totale de 178 milioane de euro.
- 2012 - exporturi totale de 82 milioane de euro.
- 2011 - exporturi totale de 130 milioane de euro.
- 2010 - exporturi totale de 122 milioane de euro.
- 2009 - exporturi totale de 97 milioane de euro.
- 2008 -exporturi totale de 82 milioane de euro.
- 2007 - exporturi totale de 61 milioane de euro.
- 2006 - exporturi totale de 79 milioane de euro.
- 2005 - exporturi totale de 37 milioane de euro.
- 2004 - exporturi totale de 41,8 milioane de euro.
- 2003 - exporturi totale de 69,3 milioane de euro.
- 2002 - exporturi totale de 43,8 milioane de euro.
- 2001 - exporturi totale de 24,5 milioane de euro (minimum pentru această perioadă).