Linkuri accesibilitate

Covid | „Cu măsurile actuale vom ajunge la 8.000 de cazuri pe zi la 1 octombrie”


La o ratăde incidență de 3/1.000, în restaurante, cafenele și săli de fitness, vor avea acces la restaurant doar cei care au certificat verde
La o ratăde incidență de 3/1.000, în restaurante, cafenele și săli de fitness, vor avea acces la restaurant doar cei care au certificat verde

După bâlbăiala autorităților privind relaxarea restricțiilor, România încearcă să adopte certificatul verde, dar doar în anumite condiții. Medicul și cercetătorul Octavian Jurma arată că măsurile actuale vin prea târziu și estimează că vom avea 8.000 de infectări pe zi la 1 octombrie.

Vineri, România a înregistrat un nou record negativ: au fost înregistrate 4.478 de noi infectări cu SARS CoV 2, 435 de persoane confirmate și internate în spital, 21 de persoane confirmate și internate în ATI și 73 de persoane decedate.

După toate calculele, săptămâna viitore, vom depăși 6.000 de cazuri noi pe zi . Este inevitabil. Chiar dacă am intra în stare de urgență și lockdown complet, nu mai avem cum să evităm atingerea acestui prag, pentru că, timp de 2 săptămâni, se developează infectările. Cu măsurile din prezent vom ajunge la 8.000 de cazuri pe zi peste două săptămâni”, spune medicul Octavian Jurma.

Cercetătorul susține că măsurile anuntațe de autorități pentru situația în care incidența din localitate depășește 3/1.000 sunt luate mai degrabă pentru a nu închide localurile și afacerile, nu pentru a salva oamenii.

Medicul Octavian Jurma spune că impunerea certificatului verde a fost făcută pentru a salva afacerile
Medicul Octavian Jurma spune că impunerea certificatului verde a fost făcută pentru a salva afacerile

Certificatul verde a devenit util când au văzut că putem trece de 3/1.000 și trebuie să închidem restaurantele și afacerile. Acum, având 4.500 de cazuri pe zi, e complicat să corectezi incidența, așa că pașaportul verde a devenit foarte util. Dar scopul certificatului verde este să ne decupleze de incidență, adică indiferent de ce incidență este în localitate, dacă tu corespunzi la unul dintre cei criterii – testare, vaccinare, boală - atunci există un risc scăzut să fii purtător de virus și poți merge dintr-un spațiu în altul”, explică Octavian Jurma.

„La finalul lui septembrie, probabil că vom atinge vârful de internări la ATI din valul trei”

O incidență de 3 la mie într-o localitate înseamnă echivalentul a 5.000 de infectări noi pe zi la nivel național. Problema adusă de varianta Delta a coronavirusului este că, pe lângă numărul mare de infectări, aduce și mai multe cazuri la ATI.

Problema cea mai mare nu este numărul mare de cazuri, ci că suntem mulți nevaccinați. Am văzut la Marea Britanie că poți avea multe cazuri, dar puține internări și puține decese, dar ei sunt vaccinați. La noi vedem cum crește numărul de cazuri de la ATI. Probabil că vom trece de 900 de cazuri la ATI la începutul săptămânii viitoare. Iar până la finalul lui septembrie probabil că vom atinge vârful de internări la ATI din valul trei - care a fost de 1.500 - ceea ce ar fi foarte grav pentru că asta înseamnă că luăm aceste paturi din patologia normală, iar alți oameni rămân pe dinafară”, a mai spus Octavian Jurma.

Certificatul verde a fost adoptat de majoritatea țărilor europene pentru a facilita ciruculația
Certificatul verde a fost adoptat de majoritatea țărilor europene pentru a facilita ciruculația

Ce se întâmplă în țările care vaccinează masiv, dar nu iau măsuri de protecție

Medicul susține că certificatul verde funcționează foarte bine doar alături de alte măsuri precum purtarea măștii și păstrarea distanței adecvate față de ceilalți. Și aici face comparație între țările care au luat fie numai unele măsuri sanitare, fie au pus au vaccinat masiv populația.

Marea Britanie a pus mare accent pe vaccinare, la fel și Israelul, unde procentul de vaccinare depășește 80% din populație. Însă ambele țări au neglijat măsurile non-farmaceutice și, în acest fel, numărul de infecătări a fost în creștere în ambele țări.

Marea Britanie a demonstrat elocvent beneficiile vaccinării de combatere a pandemiei. Am văzut că numărul de cazuri grave și decese a fost mult mai scăzut în valul 4 decât în valul 3. Însă, cu toate că sunt campioane la vaccinare, vedem că Marea Britanie și Israelul au neglijat măsurile non-farmaceutice și nu au controlat la fel de bine numărul de infectări”, explică Octavian Jurma.

Medicul a analizat și situația din Italia, care a accelerat vaccinarea, însă a luat și multe măsuri sanitare pe care populația trebuie să le respecte.

Diferența cea mai importantă între Italia și Marea Britanie nu este rata de vaccinare, ci modul de implementare și utilizare a certificatului verde, pentru triajul epidemiologic în interiorul țării. Vedem că, astfel, Italia a reușit nu doar să aibă un număr la fel de scăzut de decese ca Marea Britanie, dar are si un număr mult mai mic de cazuri noi pentru că a dublat vaccinarea cu introducerea de măsuri de protecție încă din vară”, a mai spus medicul.

Franța a suspendat peste 3.000 de angajați din spitale pentru că nu s-au vaccinat

Franța. Cu toate că au stârnit proteste mari în toată țara, activităţile zilnice uzuale, cum ar fi mersul la cafenea sau călătoria cu trenul, sunt permise în prezent doar celor care pot dovedi că sunt vaccinaţi, că s-au vindecat sau că au fost testaţi negativ pentru noul coronavirus. De asemenea, toți angajații din domeniul sanitar sunt obligați să se vaccineze. Dacă nu au făcut-o până la 15 septembrie au fost suspendați. Este cazul a peste 3.000 de anjagați din domeniul sanitar francez care nu au mai fost primiți în spitale pentru că nu au reușit să se vaccineze până la termenul impus de guvern.

De asemenea, în restaurante, autobuze pe distanţe lungi, avioane, târguri comerciale şi unităţi de sănătate accesul se face numai pe baza dovezii vaccinării.

Măsurile privind certificatul verde au scos mii de oameni pe străzile din Paris
Măsurile privind certificatul verde au scos mii de oameni pe străzile din Paris

Italia impune vaccinarea tuturor angajaților

Italia este țara europeană care a impus, din vară, pașaportul verde pentru accesul în spaţii precum muzee, săli de fitness sau restaurante. Guvernul de la Roma a aprobat joi una dintre cele mai stricte măsuri anti-COVID-19 din lume, impunând obligativitatea paşaportului sanitar pentru toţi angajaţii, fie din mediul privat, fie de la stat.

Astfel, orice angajat care nu va avea un astfel de document valid asupra sa va fi suspendat din funcţie şi nu i se va mai plăti salariul, însă nu poate fi concediat. Persoanele care vor ignora decretul şi vor continua să meargă la muncă fără să aibă un paşaport sanitar riscă o amendă de la 600 până la 1.500 de euro.

Noile reguli fac parte din strategia guvernului lui Mario Draghi de a convinge oamenii să se vaccineze şi de a reduce numărul de infectări într-una dinte cele mai grav afectate ţări de pandemia de coronavirus.

În Italia, accesul la marile muzee se face cu certificatul verde
În Italia, accesul la marile muzee se face cu certificatul verde

Israelul cere certificatul verde tuturor persoanele de peste 3 ani

Israel. Pentru că s-a confruntat cu o creştere a numărului de infecţii cu noul coronavirus, Israelul impune certificatul verde pentru cea mai mare parte a vieţii publice. Astfel, copiii de peste 3 ani și adulții să prezinte certificatul verde. În cazul adulților îl vor prezenta dacă vor să aibă acces la evenimente sportive şi culturale, în centre de fitness, restaurante şi săli de conferinţă. În locurile în care este necesar certificatul verde, copiii cu vârsta de 3 ani şi peste trebuie să prezinte un test negativ pentru coronavirus.

Guvernul israelian a decis ca la evenimentele din săli închise fără locuri pe scaune să participe doar până la 1.000 de persoane, iar la cele în aer liber, până la 5.000 de persoane. Evenimentele private sunt limitate la 50 de persoane în interior şi 100 în exterior.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG