Linkuri accesibilitate

Noi restricții în București. Revine purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile publice


Bucureștii vor fi obligați să poarte din nou masca în toate spațiile publice
Bucureștii vor fi obligați să poarte din nou masca în toate spațiile publice

Bucureștenii vor fi obligați să poartă masca de protecție în toate spațiile publice începând de luni, de la ora 0.00, după ce incidența cazurilor de Covid a ajuns la 4,35 la mie. Decizia a fost luată duminică de Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU).

CMBSU a decis că purtarea măştii de protecţie este obligatorie în spaţiile publice -adică pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Masca trebuie purtată astfel încât să acopere nasul şi gura.

De asemenea, activitatea cu publicul a firmelor care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

Participarea este permisă doar pentru persoanele vaccinate, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

În privința transportului în comun, Societattea de Transport București va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport, în scopul diminuării aglomerației din vehicule și stații, mai ales la orele de vârf.

Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijloacele de transport, după cum urmează: în autobuze și troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din față, iar coborârea pe celelalte uși, iar în tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din mijloc, iar coborârea pe celelalte uși.

STB va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun.

Totodată, Metrorex va informa și îndruma publicul călător prin instalațiile de sonorizare despre situațiile de aglomerare apărute și îl va informa asupra obligativității de a păstra distanțarea fizică și de a purta corect masca de protecție.

Măsurile sunt dispuse pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate în funcție de rata de incidență.

Măsura purtării măștii în București vine în contextul în care înm jurul Capitalei sunt nouă localități cu rata de infectare mai mare de 6 la mia de locuitori. Cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19 în județul Ilfov este în Dobroești - 8,91, în Mogoșoaia - 8,57 și în Bragadiru - 7,75.

La nivel național, au fost înregistrate 6.333 de cazuri noi de persoane infectate cu covid în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 44.200 de teste. Cele mai multe cazuri noi de infectare au fost înregistrate în Bucureşti - 653 şi în judeţele Timiş - 442, Iaşi - 399, Dolj - 331, Constanţa - 293, Ilfov - 291, potrivit informării oficiale de la Grupul de Comunicare Strategică.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG