Linkuri accesibilitate

Zeci de belaruși reținuți din cauza postărilor de pe rețelele de socializare după uciderea lui Zelțar


Imaginea lui Andrei Zelțar, ucis de forțele de ordine belaruse, la o comemorare în Ucraina
Imaginea lui Andrei Zelțar, ucis de forțele de ordine belaruse, la o comemorare în Ucraina

Activiștii pentru drepturile omului din Belarus spun că autoritățile au reținut zeci de persoane din toată țara sub acuzația de insultare a unui oficial guvernamental sau incitarea la ură socială după uciderea activistului Andrei Zelțar de către serviciul secret al autocratului Alexandr Lukașenko.

Cei reținuți au comentat în cheie ironică videoclipul dat publicității de autorități prin care era justificată uciderea unui IT-ist, susținător al protestelor anti-Lukașenko, în timpul unei percheziții făcute la locuința sa de KGB.

Serviciul secret susține că în schimbul de focuri, declanșat de IT-ul a cărui locuință a fost percheziționată, a fost omorât un ofițer KGB.

Grupul pentru drepturile omului din Minsk, Viasna, a declarat joi că aproximativ 50 de persoane au fost reținute pe fondul intensificării represiunii regimului Lukașenko împotriva societății civile, a opoziției politice și a mass-media independente.

Potrivit Viasna, reținerile au avut loc cu o zi în urmă din cauza comentariilor de pe rețelele de socializare care puneau sub semnul întrebării varianta dată publicității de autorități privind uciderea IT-istului Andrei Zelțar, despre care KGB a spus că ar fi fost ucis doar după ce acesta ar fi omorât un ofițer KGB.

Joi dimineață, firma americană de software EPAM Systems a confirmat că bărbatul ucis de forțele de securitate din Belarus era angajat al companiei.

Într-o declarație acordată Reuters, EPAM nu a dat mai multe detalii, dar a confirmat că Zelțar este angajatul său și că are cetățenie americană.

Într-o postare pe Facebook, Julie Fisher, ambasadorul SUA în Belarus, a spus că incidentul de la Minsk „pare să ofere dovezi suplimentare despre nerespectarea drepturilor omului de către regimul de la Minsk, care utilizează metode extreme pentru a-i amenința pe cei percepuți ca amenința oponenți politici”.

„Statele Unite condamnă aceste acțiuni și întreaga gamă de atacuri motivate politic împotriva societății civile, a mass-media, a companiilor private și a opozanților politici", a scris Fisher.

Comitetul Belarus al Securității Statului (KGB) a susținut miercuri că unul dintre ofițerii săi ar fi fost ucis pe 28 septembrie într-un schimb de focuri în timpul unei percheziții la locuința unui așa-zis terorist.

Numai că filmarea, dată publicității de presa de stat, ridică multe semne de întrebare.

KGB nu l-a identificat pe bărbatul la locuința căruia au descins ofițerii săi, doar a spus într-o declarație dată presei că este un „terorist”, termen pe care îl folosește adesea pentru a-i descrie pe protestatari și pe opozanții autocratului Alexandr Lukașenko, împotriva căruia oamenii ies în stradă din august 2020, acuzându-l de fraudarea alegerilor.

Belarușii au pus la îndoială veridicitatea filmării, referindu-se la o serie de inconsecvențe care pun sub semnul întrebării incidentul așa cum a fost el montat în videoclip și publicat de presa aservită regimului de la Minsk, și au comentat pe rețelele de socializare.

„În timpul măsurilor speciale de verificare a adreselor la care ar putea fi localizate persoanele implicate în activități teroriste, o persoană extrem de periculoasă a deschis focul asupra oamenilor legii dintr-unul din apartamente, ducând la rănirea fatală a unui ofițer al Comitetului Securității Statului", a susținut KGB, miercuri, într-o declarație, adăugând că atacatorul a fost ucis apoi de ofițerii de securitate.

Protestele au cuprins Belarusul după prezidențialele de anul trecut, din august, despre care Opoziția și Occidentul spun că au fost fraudate pentru a-i acorda lui Lukașenko al șaselea mandat consecutiv de președinte al țării.

Ca răspuns la proteste, guvernul a reprimat cu brutalitate mișcarea pro-democrație, arestând mii de oameni și expulzând pe cei mai importanți lideri ai Opoziției, atunci când nu i-a băgat la închisoare.

Lukașenko, aflat neîntrerupt la putere din 1994, a negat fraudarea alegerilor și refuză orice negociere cu Opoziția pentru un transfer pașnic al puterii și organizarea de noi alegeri.

KGB a anunțat că a deschis o anchetă privind uciderea ofițerului KGB. Potrivit aceleiași declarații, suspectul ucis și el în schimbul de focuri, avea 31 de ani, iar soția sa de 40 de ani a fost arestată sub acuzația de a complicitate la crimă pentru că filma schimbul de focuri.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG