Linkuri accesibilitate

Analiză | Cum influențează carantina evoluția cazurilor de Covid în valul IV


Intrarea și ieșirea în localitățile carantinate se face doar cu declarație pe propria răspundere și doar pentru motive bine definite. Autoritățile se feresc să vorbească de carantinare pentru Capitală.
Intrarea și ieșirea în localitățile carantinate se face doar cu declarație pe propria răspundere și doar pentru motive bine definite. Autoritățile se feresc să vorbească de carantinare pentru Capitală.

O analiză a Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției arată că instituirea carantinei are efecte în majoritatea localităților unde a fost aplicată. Primele semne de îmbunătățire a situației apar cam din ziua a zecea. Cele mai multe însă, după trei săptămâni.

Optsprezece comune, sate sau orașe din 8 județe (Maramureș, Olt, Botoșani,Dâmbovița, Mehedinți, Ialomița, Călărași și Hunedoara) erau, pe 7 octombrie, în carantină. Pentru unele fusese deja prelungită perioada de lockdown, altele abia intrau pe listă.

Județul Maramureș a fost primul în care autoritățile au dispus carantinarea unor zone în plin val patru. Comuna Bârsana, unde rata era deja de 7.88 la mia de locuitori, a fost închisă pe 20 septembrie. S-au închis magazinele nealimentare, școlile s-au impus reguli speciale pentru accesul la serviciul religios și s-au interzis nunțile, botezurile și parastasele.

În ciuda măsurilor, timp de 10 zile rata de infectare a crescut și a ajuns până la aproape 11 infectări la mia de locuitori. Din a zecea zi a început să scadă. Pe 6 octombrie, numărul de infectări este de 4.55, iar trendul scăzător se menține. Carantina în Bârsana va fi ridicată pe 11 octombrie, după ce a fost prelungită cu o săptămână.

Pentru obținerea efectelor, carantina în comuna Bârsana din Maramureș a fost prelungită de la două la trei săptămâni
Pentru obținerea efectelor, carantina în comuna Bârsana din Maramureș a fost prelungită de la două la trei săptămâni

Primarul comunei Bârsana, Teodor Ștefanca, spune că oamenii au primit bine decizia de carantinare. Crede însă că, dintre toate măsurile impuse de la nivel guvernamental una a fost exagerată - închiderea școlilor.

”La noi, majoritatea profesorilor, dacă nu or fi chiar toți, nu știu exact, sunt vaccinați. În plus, asigurăm măști și dezinfecție de la școală pentru toți copiii. La noi au fost condiții ca școlile să fie lăsate deschise. În școală am avut un singur caz izolat”, a povestit Teodor Ștefanca pentru Europa Liberă.

La 15 kilometri depărtate, comuna Giulești din Maramureș este în situația diametral opusă. Intrată în carantină la două zile după Bârsana, pe 22 septembrie, rata de infectare a crescut de la 7.88 la 11.06 pe 6 octombrie. Primarul comunei spun că, de fapt, rata nu reflectă realitatea.

După mai bine de 14 zile, efectele carantinei nu se văd în comuna Giulești, Maramureș. Primarul spune că realitatea este alta decât ceadin graficele de la București
După mai bine de 14 zile, efectele carantinei nu se văd în comuna Giulești, Maramureș. Primarul spune că realitatea este alta decât ceadin graficele de la București

”Avem oameni, în familii care s-au infectat sau au fost testați după începerea carantinei. Ei acum sunt luați în calcul și rata o să rămână sus, dar, după ce ei vor ieși din evidențe, va scădea și rata noastră brusc”, a precizat primarul comunei Giulești, din Maramureș, Laurențiu Batin, pentru Europa Liberă.

Carantina a însemnat și creșterea vaccinării. La ultima comunicare publică, cele două comune figurau cu sub 10% din populație vaccinată.

”Ducem o campanie peste tot - și noi, și medicii din comună. Scriem pe Facebook, arătăm și ce au pățit cei de la noi din comună, dar și cei din alte părți. Oamenii au început să mai înțeleagă”

Analiza detaliată realizată de Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției pentru cele 10 comune detaliate de arată că efectele lockdown-ului apar după minimum 5 zile.

În valul IV, măsurile de carantină impuse de autorități au inclus, pe lângă trecerea școlilor în sistem de învățare online și intrarea și ieșirea din localitate doar pe bază de declarație și doar pentru chestiuni urgente, și următoarele măsuri :

  • slujbele religioase se desfășoară cu participarea credincioșilor doar în exteriorul clădirilor, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc, cu respectarea unei norme de 4 mp/persoană.
  • slujbele religioase cu caracter privat (botezuri, cununii, înmormântări etc.) se pot oficia în lăcașurile de cult, cu respectarea normei de 4mp/persoane.
  • se oficiază evenimentele de stare civilă cu prezența a maxim 8 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a maxim 20 persoane
  • se interzice circulația persoanelor în grupuri mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii și formarea unor asemenea grupuri.
  • se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness.
  • organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise și deschise este interzisă
  • organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în spații închise, cum ar fi locuri de joacă, spații de tip after-school etc este interzisă;
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor este suspendată(se pot comercializa produse în regim take away și catering);
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc
  • activitatea cu publicul a structurilor de primire turistice, cu excepția cazării persoanelor care efectuează deplasări în interes profesional;
  • organizarea și desfășurarea activităților de tipul spectacolelor și/sau concertelor;
  • organizarea și desfășurarea activităților culturale, științifice, artistice sau de divertisment în spații închise sau deschise;
  • toate activitățile și competițiile sportive, individuale sau colective, care se desfășoară în spații închise sau deschise, cu excepția celor organizate sub egida federațiilor de specialitate;
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare.
  • se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare până la ora 18,00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant care vor avea program nonstop și în care personalul de serviciu va deservi clienții la geam
  • se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor la maximum 50% din capacitate, cu respectarea normelor de distanțare fizică, cu asigurarea pentru clienți a unei suprafețe de 4 mp (din suprafața utilă a magazinului) și cu păstrarea distanței de 2 m între persoane.

Decizia de carantinare a unei localități se ia de Comitetul Național pentru Situații de Urgență la cererea autorităților locale. Sunt situații în care comitetul poate respinge carantinarea, indiferent de rata de infectare

Vaccinarea ar putea să fie soluția

Institutul Național de Sănătate Publică a prezentat un raport privind situația persoanelor vaccinate în perioada 27 decembrie 2020 - 30 septembrie 2021.

  • 0.52% din totalul persoanelor vaccinate cu prima doză a avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV2, după administrarea primei doze de vaccin
  • la 1.82% din totalul persoanelor care au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin, a survenit decesul din cauza COVID-19
  • 0.84% din totalul persoanelor vaccinate cu doza 2 a avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de a doua doze de vaccin
  • la 0.76% din totalul persoanelor care au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG