După ce majoritatea universităților au trecut în sistemul online, Consiliul Național al Rectorilor (CNR) a cerut în weekend ca certificatul verde, care arată vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul unui test negativ, să fie introdus prin lege pentru universități astfel încât desfășurarea cursurilor în format fizic să se desfășoare în condiții de siguranță sanitară.
Concret, rectorii au cerut Guvernului și Parlamentului României să modifice legea astfel încât accesul în spațiul universitar să se facă pe baza certificatului Covid digital, cu excepția studenților și profesorilor care au contraindicații medicale.
Rectorii au solicitat și organizațiilor studențești să contribuie la actualizarea periodică a situației studenților vaccinați din universități.
Secretarul general al CNR, Ioan Abrudan, rector al Universității Transilvania din Brașov, a explicat pentru Europa Liberă de ce marea majoritate a universităților funcționează online sau în sistem hibrid (pentru laboratoare).
„Am mai avut o ședință a rectorilor în luna iulie și am propus promovarea vaccinării, dar au trecut patru luni și vedem unde suntem acum – cu mii se infectări pe zi și situația vaccinării care este în prezent”, a spus Ioan Abrudan.
Rectorul de la Brașov susține că profesorii universitari, și mediul academic în general, vor să tragă un semnal de alarmă. „Suntem persoane educate, informate. Dacă la acest nivel am ajuns în unanimitate la această concluzie – pentru introducerea certificatului verde - poate cetățenii acestei țări se gândesc și ei la vaccinare: 'poate profesorii universitari nu sunt atât de proști'”, a mai spus Ioan Abrudan.
Burse speciale pentru studenții de la Brașov
Profesorii de la Universitatea Transilvania din Brașov sunt vaccinați în proporție de 70%, iar la studenți procentul e de 50%. Studenții care se vaccinează în această perioadă primesc recompense sub formă de burse speciale.
„Noi am luat măsura să acordăm cazare gratuită în cămin în noiembrie pentru cei care s-au vaccinat până la 1 octombrie, iar cei care se vor vaccina până la sfârșitul lui octombrie vor primi o bursă de 250 de lei”, a completat rectorul de la Brașov.
Certificat verde în cămine
În București, Academia de Studii Economice a introdus certificatul verde numai în cămine – aici sunt cazați studenții care s-au vaccinat, care sunt testați sau care au trecut prin boală. În prezent, universitatea este online. Căminele sunt deschise în această perioadă.
„Noi am trecut online după o săptămână de la deschiderea, după ce am trecut de pragul de 6/1.000, că atunci era în vigoare ordinul la vremea aia. Am făcut un sondaj și peste 68% % studenți și 80 și ceva % dintre profesori au vrut online”, a spus Nicolae Istudor – rectorul ASE.
„Noi n-am făcut certificat verde pentru că nu avem bază legală. Dacă legiuitorul gândește să aprobe un certificat verde și avem obligația prin lege, nu avem ce face. Dacă nu, noi lucrăm la un scenariu împreună cu o firmă de specialitate ca să vedem cum asigurăm siguranța studenților și a profesorilor”, argumentează rectorul Nicolae Istudor.
Politehnica, online până la final de octombrie
Până la sfârșitul lunii octombrie, și „Politehnica” din București își va desfășura cursurile online. Decizia a fost luată cu o largă majoritate în Senatul universității.
„Avem destul de multe cazuri de infectare. Noi am stat o săptămână și ceva față în față, dar au apărut cazurile, avem un caz de profesor intubat și ventilat”, a spus Mihnea Costoiu rectorul Universității Politehnica din București.
Din cifrele actuale de la rectorat, un procent de 65% dintre studenți s-au vaccinat deja până la începutul cursurilor și 10% urmau să se vaccineze în această perioadă, iar dintre profesori sunt vaccinați 80%. Politehnica are un centru de vaccinare în campusul din Regie.
„Senatul nostru a votat cu largă majoritate dintre profesori și studenți ca la cazare prioritate să aibă studenții vaccinați sau trecuți prin boală. Și atunci noi am votat ca prioritate la cazare să aibă studenții vaccinați, dar mai mult decât atât nu am putut face pentru că legislația așa cum e azi nu ne permite să luăm altă decizie, deși solicitări au fost de a impune obligativitatea”, a spus Mihnea Costoiu.
Situația în mediul preuniversitar
Profesorii din mediul preuniversitar sunt vaccinați în proporție de peste 60%, potrivit datelor de la Ministerul Educației. Sindicatele nu vor vaccinare obligatorie și nici teste pe banii profesorilor. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat cumpărarea a 70 de milioane de teste rapide din salivă pentru depistarea Covidului, teste pe care le pot folosi toți angajații din sistemul de educaţie, după cum a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.
„Până acum, politicienii și așa-zișii lideri de opinie și-au permis să stabilească cine este bun și cine este rău. În trecut, eram bugetarii răi contra privaţilor buni, iar, acum, vaccinaţii contra nevaccinaţilor. Nu pot accepta așa ceva! Nimeni nu le-a dat acest drept. Chiar dacă unii dintre noi, din teamă, ajung să creadă în ce spun ei, eu susțin cu tărie că ar trebui să le demonstrăm că nu putem fi manipulați”, a transmis luni Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret.
„Ar trebui să ne îndreptăm nemulțumirea nu împotriva celui de lângă noi, care în acest moment de cumpănă gândește altfel, ci împotriva lor, a celor care nu au făcut nimic o vară întreagă și au fost preocupați și sunt în continuare doar de lupta lor pentru putere”, a mai spus Marius Nistor.
Cazul Italia - introducerea obligativității certificatului verde a generat proteste uriașe
Guvernul de la Roma a introdus în urmă cu câteva săptămâni obligativitatea angajaților să prezinte un certificat verde, altfel nu vor fi plătiți. Acest lucru a generat proteste violente la Roma în weekendul trecut, când mii se oameni nemulţumiţi au încercat să vandalizeze clădirile guvernamentale. Unii protestatari, inclusiv neofascişti, au încercat să intre cu forţa în clădirile guvernamentale, iar alţii au aruncat cu dispozitive pirotehnice în faţa biroului premierului Mario Draghi.
Aceasta în condițiile în care Italia a atins ţinta de vaccinare anti-Covid cu schema completă a 80% din populaţia cu vârsta peste 12 ani, conform datelor oficiale prezentate duminică. Comisarul special responsabil de gestionarea situaţiei COVID-19, generalul de armată Francesco Paolo Figliuolo, a declarat că aceste lucru nu e suficient pentru oprirea pandemiei.
„Va trebui să continuăm să atingem alte praguri: fie procente peste 80%, în cazul în care continuăm să ne abţinem de la vaccinarea copiilor cu vârsta sub 12 ani, fie 80% din întreaga populaţie, inclusiv copiii de la 5 la 12 ani", a spus el.