Dacă în alte spitale se caută soluții pentru mărirea numărului de paturi ATI pentru bolnavii de Covid, la spitalul județean de urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani se aduc mai multe pături. Frigul din saloane trebuie suportat cumva, iar o soluție găsită de managerului spitalului o reprezintă distribuirea mai multor pături către pacienți.
Spitalul județean din Focșani are mai multe corpuri de clădire. Pavilionul central și secția de boli infecțioase au centrală pe gaz, deci nu depind de furnizarea căldurii de compania municipalității.
Pavilionul de pneumologie se află într-o altă situație și primește căldură și apă caldă doar câteva ore pe zi. Cinci ore de căldură, trei ore de apă caldă. În acest pavilion se află și cele 40 de paturi pentru bolnavii de Covid. Mai sunt alte 15 paturi pentru bolnavii de TBC. Toți pacienții internați aici stau în frig sau depind de temperatura de afară.
Managerul Constantin Mândrilă susține că în secția Covid există un „disconfort” termic. Întrebat câte grade sunt în saloane, reprezentantul spitalului a evitat un răspuns, precizând că afară nu au fost temperaturi sub zero grade, noaptea e mai frig, dar ziua mai cald.
„Nu stau în frig, e altă temperatură decât temperatura normală. Încercăm ce este omenește posibil pentru noi să suplinim lipsa căldurii prin mărirea numărului de pături la pacienți și îmbrăcăminte groasă”, a declarat Mândrilă pentru Europa Liberă.
Potrivit acestuia, nu se pot aduce calorifere sau alte surse de încălzire în secțiile Covid, dar nici în celelalte.
„Noi avem din trei în trei ore verificarea ISU acolo unde există surse de oxigen, acolo sunt concentratoare de oxigen. Nu avem voie să folosim alt dispozitiv de încălzire și doar încălzirea centralizată, dar, din păcate, acest pavilion e racordat la centrala orașului” a adăugat managerului spitalului.
Managerii de spitale au probleme cu factura la încălzire
Compania care ar trebui să asigure căldura în municipiul Focșani se află în insolvență.
Spitalul trebuie să plătească o factură majorată și pentru secțiile unde există căldură. Și ea reprezintă o mare problemă.
„Bineînțeles că nu am resursa financiară să plătim, vedem când vin facturile ce facem. Trebuie să le plătim noi. O să renunț să plătesc altceva pentru a nu rămâne fără lumină și fără gaz”, a spus Mândrilă.
Spitalul a încheiat noi contracte pentru gaze și electricitate. Factura la electricitate s-a dublat, iar gazele au crescut de aproape 2.5 ori. „Trebuie să găsim soluții să supraviețuim în continuare”, spune managerului spitalului din Focșani.
Managerii mai multor spitale s-au plâns că vor avea probleme cu facturile din cauza exploziei prețurilor la gaze și electricitate. Beatrice Mahler, managerului de la Institutul Marius Nasta din Capitală, a avertizat în mai multe rânduri că se va ajunge în situația ca facturile la gaze să nu mai poată fi plătite din bugetul actual.
Doctorul Adrian Marinescu de la spitalul Matei Balș a declarat pentru Europa Liberă că toate problemele cu încălzirea, care au existat anul trecut, s-au rezolvat între timp. Pacienții s-au plâns, iarna trecută, că stau în frig la Matei Balș. Folosirea unor surse suplimentare de încălzire s-a bănuit că a stat la baza incendiului în care și-au pierdut viața mai multe persoane.
Primarul municipiului Bacău, Lucian Viziteu (USR), a declarat pentru Europa Liberă că până la sfârșitul lunii sunt bani pentru a plăti furnizorul de gaz.
„De la 1 noiembrie, vom lua alte măsuri dacă nu se intervine de la Guvern. Luăm în calcul o raționalizare a distribuției de agent termic și căldură și sacrificarea altor linii bugetare, probabil investiții”, a spus Viziteu.
Edilul susține că raționalizarea nu are în vedere spitalele, școlile și căminele de bătrâni. În spitalul municipal, există două etaje pentru îngrijirea pacienților de Covid aflați la terapie intensivă.
„Dacă nu avem bani să furnizăm tuturor clienților, vom prioritiza. Riscul este iminent de faliment la toți operatorii de termie din toate cele 27 de municipii, la cei care au sistemul centralizat pe gaz”, a adăugat primarul.
Lucian Viziteu crede că problema facturilor va fi rezolvată în Parlament și nu de către Guvern.
Primarii din mai multe mari municipii de la PNL, PSD și USR au declarat pentru Europa Liberă că factura crescută la încălzire ar putea duce la tăierea bugetului pentru investiții.
Facebook Forum