Linkuri accesibilitate

Factura la încălzire taie investițiile în Timișoara, Craiova, Iași, Oradea și alte municipii | Spital cu trei ore apă caldă pe zi


Marile municipii au probleme majore în prag de iarnă cu plata pentru încălzire și apa caldă. Dacă nu vin banii de la Guvern, se vor tăia investițiile. Imagine din Timișoara, firma Colterm.
Marile municipii au probleme majore în prag de iarnă cu plata pentru încălzire și apa caldă. Dacă nu vin banii de la Guvern, se vor tăia investițiile. Imagine din Timișoara, firma Colterm.

Situație dramatică în municipiul Focșani din cauza exploziei prețurilor la gaze: spitalul județean primește trei ore de apă caldă pe zi și cinci ore are căldură. Timișoara, Iași, Brașov, Craiova, Oradea, Bacău se pregătesc să taie investițiile pentru a trece iarna.

Prețul gazelor a crescut de peste cinci ori în ultimul an. Prețul cărbunelui s-a dublat față de anul trecut. Marile municipii se uită cu îngrijorare la sezonul rece care a început. Nu sunt bani. Timișoara încasează 40 de milioane de lei pe lună și are facturi de 100 de milioane de lei.

Poate suporta populația noul preț al gigacaloriei? Dar autoritățile locale? De unde să fie luați banii din bugetul local, cât se poate tăia din zona de investiții? De ce nu intervine Guvernul mai repede pentru a subvenționa prețul gazelor către autoritățile locale? Când vom ajunge să avem primul municipiu în frig? Sunt doar câteva întrebări ale primarilor de mari municipii care au stat de vorbă cu Europa Liberă.

Situația din teritoriu este mai dramatică decât se observă la București. Iarna ne-a prins din nou nepregătiți din punct de vedere financiar și legislativ, iar explozia prețurilor a generat o presiune uriașă pe autoritățile locale. La București este criză politică, guvernul se negociază, în țară oamenii se tem de frig sau tăierea tuturor investițiilor.

Cine suportă majorarea facturii la încălzire?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:34 0:00

Municipiul Iași apelează la Ambasada Poloniei pentru a face rost rapid de cărbune. Timișoara își plătește gazul zilnic, nu mai este considerată solvabilă, iar riscul să nu mai existe bani pentru plata gazului în spitale, școli și pentru populație este unul real.

Craiova taie 2,8 milioane de euro de la investiții pentru a se asigura că locuitorii nu stau în frig la iarnă. La Focșani, cele trei ore de apă caldă și cinci ore de căldură sunt o realitate până pe 25 octombrie. După această dată, nu se știe ce se întâmplă și cum se acoperă costurile.

Municipiul București este considerat un caz privilegiat. Primarii din Oradea și Timișoara subliniază că în Capitală s-a încheiat un contract pentru achiziția de gaze la prețul de 150 de lei megawat/oră, în timp ce municipalitățile din țară cumpără cu 500 de lei. Un fel de subvenție mascată specială pentru bucureșteni, spun primarii din țară, care e plătită din taxele tuturor românilor.

Toți primarii se uită spre Guvern. Primarul din Oradea dezvăluie că a vorbit cu premierul Cîțu, care a promis că urmează o sumă importantă de la Guvern către autoritățile locale. Încă una după miliardul împărțit din Fondul de Rezervă. Dacă ar acoperi necesitățile, suma ar trebui să fie în jurul a 400 de milioane de euro, adică aproape două miliarde de lei.

Scenarii pentru a trece iarna:

  • Guvernul acoperă financiar explozia prețurilor la gaze, cărbune, energie electrică
  • Guvernul dă o parte, autoritățile locale acoperă diferența
  • Guvernul nu dă nimic, autoritățile locale și populația acoperă costurile
  • Guvernul dă o sumă, autoritățile locale contribuie și ele
  • Guvernul dă o sumă, autoritățile locale contribuie, dar și populația plătește o factură mai mare pentru utilități (scenariul cel mai plauzibil)

Municipiul Iași caută cărbune și în Polonia. Suntem ca într-o situație de război”

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, caută cărbune pentru iarnă.
Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, caută cărbune pentru iarnă.

La prima vedere, situația din municipiul Iași este una bună. Instalațiile sunt încărcate, totul e pregătit pentru iarnă. Termoficarea este împărțită în două surse: una pe gaz, alta pe cărbune.

Lucrurile bune se opresc aici. Prețul la gaze și cărbune a crescut de 5 ori, respectiv de 2 ori. La prima licitație pentru achiziția de cărbune nu s-a prezentat nimeni. Primăria dorea să cumpere cu 170 de dolari tona, la bursă însă cărbunele era deja 240 de dolari tona. Prețul este dublu față de anul trecut.

Mihai Chirica (PNL) spune că a scris tuturor furnizorilor importanți, chiar și Ambasadei Poloniei, pentru a face rost de cărbune.

Criza există”, recunoaște primarul. Populația nu plătește mai mult pentru termoficare. Dar suntem la începutul sezonului rece.

Spune că există o procedură care durează, în care trebuie luate avize de la ANRE, pentru a stabili un nou tarif. Banii pot veni de la Guvern, autoritățile locale sau populație pentru a se acoperi explozia prețurilor.

Noi suntem ca într-o situație de război. Nu e o joacă. Nu ne mai putem juca că trebuie să îmi termin statuia. O să termin statuia după ce parcurg iarna și țin sistemele funcționale. Noi trebuie să trecem iarna aceasta, trebuie să ținem sistemele funcționale, trebuie să asigurăm necesarul de energie termică și electrică, făcând orice sacrificiu necesar astfel încât să parcurgem iarna”, spune Mihai Chirica pentru Europa Liberă.

De aproape 100 de milioane de lei are nevoie municipiul Iași pentru a depăși iarna. Banii nu se regăsesc în bugetul local, deoarece nimeni nu a anticipat explozia prețurilor.

Oradea. Cea mai mică subvenție din țară, o discuție cu premierul și o factură mai mare pentru populație

Florin Birta (PNL), primarul municipiului Oradea, dezvăluie că l-a sunat pe premierul Cîțu. Situația nu este simplă, nici măcar pentru un municipiu care are cea mai mică subvenție din țară pentru gigacalorie.

Am avut o discuție cu premierul pe această temă și m-a asigurat că știe de această problemă și va asigura de la bugetul de stat subvenții pentru achiziționarea de gaz de către primării”, a susținut Birta pentru Europa Liberă.

Și dacă banii de la guvern nu vin?

Dacă nu vor veni, atunci vom fi în imposibilitatea anul viitor să mai dezvoltăm alte investiții în partea de infrastructură. Va trebui să tăiem o sumă serioasă de la investiții”, subliniază primarul.

Oradea nu a mers pe modelul clasic în care subvenția este foarte mică. Dimpotrivă.

În acest moment, dacă nu primim bani de la guvern, va fi greu să acoperim toată această sumă din bugetul local. O parte se va acoperi din bugetul local, iar o parte din prețul gigacaloriei pe care o va plăti populația. Gigacaloria poate să se și dubleze pentru populație dacă nu intervine Guvernul și nu va subvenționa prețul gazului către administrațiile locale”, afirmă Florin Birta.

Primarul dă asigurări că nu se pune problema ca în municipiul Oradea să nu existe apă caldă sau căldură. Întrebarea este doar cine acoperă factura și în ce procent. Guvernul, municipalitatea, locuitorii?

Timișoara. Municipiul care încasează 40 de milioane de lei și are facturi de 100 de milioane de lei

Situația este dramatică în Timișoara, facturile sunt mai mari decât încasările. Dacă nu intervine urgent Guvernul, timișorenii s-ar putea să nu aibă apă caldă și căldură în această iarnă, spune primarul.

Potrivit lui, există un risc real să fie și pandemie de Covid, și spitale pline în frig”. O catastrofă umanitară care trebuie evitată”, adaugă edilul, care precizează că și școlile sunt direct afectate.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, descrie situația gravă din punct de vedere financiar
Dominic Fritz, primarul Timișoarei, descrie situația gravă din punct de vedere financiar

Noi estimăm că ne va trebui ca să trecem prin iarnă, în decembrie, ianuarie, februarie cam 100 de milioane de lei pe lună, dar încasăm 40 de milioane de lei pe lună din impozite și cote defalcate. Dacă am tăia toate investițiile, dacă nu am mai face curățenie în oraș, dacă nu am mai plăti salariile pentru angajații Primăriei, chiar și atunci nu am avea bani suficienți să plătim facturile de gaz ca să putem continua termoficarea în oraș”, a descris situația primarul Dominic Fritz (USR) pentru Europa Liberă.

Datoriile Colterm, firma care asigură căldura în oraș, sunt de peste 300 de milioane de lei. EON, firma care trimite gazul către Colterm, are de recuperat 80 de milioane de lei, procesele sunt fie câștigate, fie în curs, în instanță.

EON nu ne mai vinde gaz, din cauza acestor datorii, decât cu plata în avans. Avem contracte zilnice, zilnic există un risc să nu mai furnizeze EON gazul pentru Colterm”, a spus primarul Dominic Fritz.

Subvenția în Timișoara este la un nivel înalt. Municipiul nu poate lua credite pentru plata datoriilor, ar trebui o hotărâre de la guvern care să permită acest lucru. Timișoara are nevoie de 150 – 200 de milioane de lei de la Guvern pentru a trece iarna.

Un lucru este cert: timișorenii trebuie să se aștepte la o creștere a facturii în această iarnă. Primarul spune că o dublare a prețului în zona agentului termic este realistă.

Nu putem să creștem tariful pentru populație cât a crescut gazul, pentru că a crescut de cinci ori. Nu putem să creștem tariful pentru populație de 4-5 ori, este o imposibilitate economică pentru populație. Populația trebuie să se aștepte la o creștere semnificativă a facturii, dar depinde de ce face Guvernul. Matematic, ar trebui să triplăm prețul, dar e clar că nu e fezabil. O dublare nu cred că e nerealistă, din păcate, pe zona de agent termic”, afirmă edilul Timișoarei.

Dominic Fritz cere soluții de urgență de la București. Fie credite, granturi sau reducerea TVA pentru gaze și energia electrică.

Nu înțelege de ce bucureștenii plătesc alt preț pentru gaze decât celelalte orașe din România.

Cine plătește diferența fiind vorba de bugetul de stat? Tot timișorenii din taxele lor. Am ajuns în situația în care timișorenii subvenționează din taxele lor termoficarea la București și în același timp există riscul ca în Timișoara să se oprească căldura. Asta e o situație paradoxală pe care doar guvernul să o rezolve”, este opinia primarului.

Timișoara are nevoie de bani, deja sunt datorii de câteva milioane de lei.

În orice moment, furnizorul de gaz poate să spună, ne pare rău, nu ați plătit, nu mai putem furniza gaz în continuare”, a declarat Dominic Fritz pentru Europa Liberă.

Focșani. Municipiul în care spitalul are trei ore apă caldă și cinci ore căldură

Municipiul Focșani se află la două ore și jumătate de mers cu mașina din București. Primarul este de la PSD, dar nu a primit vreun leu din Fondul de Rezervă. Situația din municipiu amintește de epoca de aur a regimului comunist: spitalul județean are apă caldă trei ore pe zi și cinci ore căldură. Când e apă caldă, nu este căldură și viceversa.

De dimineață, de la ora 5 la ora 10 căldură și seara de la ora 19 la ora 22 apa caldă. Asta se întâmplă și în spitale, școli, în toate instituțiile publice care sunt legate de sistemul centralizat”, prezintă situația primarul Misăilă.

Edilul a discutat cu managerului spitalului județean și a aflat că există surse suplimentare de încălzire, dar nu suficiente”.

„Am discutat cu managerul spitalului județean Vrancea și dumnealor au surse suplimentare de încălzire, dar nu sunt suficiente. Dăm trei ore pe zi apă caldă și cinci ore căldură”.

Societatea care ar trebui să asigure încălzirea și apa caldă aparține Consiliului Local, dar se află în insolvență. De aceea, achiziția gazelor se desfășoară cu greutate. Consiliul Local are probleme în calcularea subvenției, deoarece ea e stabilită la un preț net inferior actualei situații economice. Rezolvarea ar veni de la ANRE, care ar trebui să accepte că prețul pentru producerea gigacaloriei este de 650 de lei.

Primarul Misăilă nu este de acord cu creșterea facturii pentru populație. Crede că soluția o reprezintă plafonarea prețurilor pentru gaze și electricitate.

Trebuie să ne gândim la efectul de bumerang: s-ar putea ca populația să nu mai aibă posibilitatea să achite prețul actual, să nu-și mai achite facturile, să nu ne trezim cu o scădere a încasărilor”, a afirmat edilul.

Municipiul Focșani a cerut 30 de milioane de lei de la Guvern în septembrie și alte 12 milioane de lei în iulie. Nu a primit vreun leu. Dacă banii nu vin de la București, trebuie să se umble la bugetul de investiții.

Mai avem bani până pe 25 octombrie pentru a plăti și pentru cele 3 ore pe zi de apă caldă. După 25 octombrie, vom căuta alte soluții, poate se formează noul Guvern”, spune primarul.

Olguța Vasilescu: Renunțăm la toți banii de investiții pentru a avea căldură și apă caldă

Primarul municipiului Craiova, Olguța Vasilescu (PSD), a anunțat că se va face o rectificare negativă și se va renunța la toate investițiile.

Toți banii de investiții trebuie să-i luăm și să-i introducem într-o garanție pe care ne-o cere Complexul Energetic Oltenia. Am avut o discuție săptămâna trecută cu săbiile pe masă în care am fost avertizată că dacă în luna noiembrie nu vom constitui garanția de 2,8 milioane de euro, atunci întreg municipiul Craiova va rămâne fără căldură și apă caldă”, a spus Olguța Vasilescu.

Ea a explicat că suma trebuie depusă până pe 28 octombrie.

Nu vreau să mă gândesc de la 1 ianuarie ce bombă socială va fi în toată țara în ceea ce privește achitarea facturilor de întreținere. De la 1 ianuarie nu vom mai avea posibilitatea legală să subvenționăm prețul la gigacalorie. Cetățenii vor trebui să suporte costul real, pe lângă celelalte creșteri”, a afirmat Olguța Vasilescu.

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), a declarat pentru Europa Liberă că situația este tristă, deoarece „sume importante care ar fi fost bine să meargă spre investiții, vor fi cheltuite pentru acoperirea majorării prețurilor la gaze".

În Brașov, nu sunt probleme cu termoficarea, deoarece s-au redus pierderile, potrivit primarului.

Situația costurilor legate de termoficare reprezintă o problemă urgentă care trebuie să își găsească soluția în dialogul Guvern – autorități locale. Până în acest moment, România are un guvern demis și o nominalizare de premier, Dacian Cioloș. În Parlament, se discută despre plafonarea prețului la gaze și energie electrică.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG