Linkuri accesibilitate

Secretarul american al Apărării: Securitatea Mării Negre, vulnerabilă în fața Rusiei, e în interesul SUA


Lloyd J. Austin III a vizitat Ministerul Apărării de la București, unde a purtat convorbiri cu ministrul Nicolae Ciucă. Ulterior, acesta a mers la Palatul Cotroceni pentru discuții cu președintele Klaus Iohannis.
Lloyd J. Austin III a vizitat Ministerul Apărării de la București, unde a purtat convorbiri cu ministrul Nicolae Ciucă. Ulterior, acesta a mers la Palatul Cotroceni pentru discuții cu președintele Klaus Iohannis.

Ministrul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, a declarat, miercuri, la București că este evident că regiunea Mării Negre e „vulnerabilă la agresiunea Rusiei” iar securitatea și stabilitatea acestei zone sunt în interesul național al Statelor Unite.

Lloyd J. Austin III s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și cu omologul său român, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. El are programată miercuri și vizitarea bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu unde se va întâlni cu militarii americani aflați aici.

„Este evident că regiunea este vulnerabilă la agresiunea Rusiei şi am văzut asta din acţiunile ce au loc în estul Ucrainei, ocupaţia mai multor părţi ale Georgiei, militarizarea Mării Negre şi acţiunile provocatoare din aer şi de pe mare", a declarat reprezentantul administrației SUA la conferința de presă comună cu ministrul Nicolae Ciucă.

„Acțiunile destabilizatoare din zona Mării Negre reflectă ambiţiile Rusiei de a recâştiga o poziţie dominantă în regiune şi de a opri crearea unei Europe întregi, libere şi în pace. Regiunea Mării Negre face parte din interesul naţional al SUA şi vom fi concentraţi asupra ei şi vom continua să lucrăm cu partenerii noştri din regiune”, a spus secretarul american al Apărării. Acesta a subliniat importanța găzduirii de România a circa o mie de militari americani, prezenți aici prin rotație.

Lloyd J. Austin III a mulțumit României pentru prezența în conflictele din Irak și Afganistan și a salutat eforturile de modernizare a echipamentelor militare și de adaptare la nevoile curente de apărare: consolidarea instituţiilor de apărare, întărirea securității cibernetice și aprofundarea cooperării în domeniul schimbului de informații.

„Aş vrea să recunosc rolul României de lider în regiune în ceea ce priveşte securizarea infrastructurii sale critice în faţa actorilor maligni, mai ales legea dumneavoastră privind 5G. Aceasta nu doar protejează România, ci şi întăreşte apărarea noastră colectivă", a spus Lloyd J. Austin III.

Ministrul Nicolae Ciucă a subliniat importanța prezenței militare americane în România în contextul amenințărilor reprezentate de Rusia: „Întărirea posturii de descurajare și apărare, inclusiv prin creşterea prezenței forțelor armate americane pe teritoriul României, precum şi dezvoltarea capabilităților proprii relevante şi interoperabile reprezintă soluţii pentru a contracara asertivitatea Federației Ruse”, a spus ministrul român al Apărării. Acesta a menționat și investițiile de peste 225 milioane de dolari făcute de SUA la Bazele Aeriene Mihail Kogalniceanu şi Câmpia Turzii, precum și Poligoanele Cincu şi Babadag.

Potrivit președinției, în cadrul întrevederii cu ministrul american al Apărării au fost discutate perspectivele dezvoltării Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, „cu accent pe cooperarea în domeniul apărării".
Potrivit președinției, în cadrul întrevederii cu ministrul american al Apărării au fost discutate perspectivele dezvoltării Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, „cu accent pe cooperarea în domeniul apărării".

Președintele Klaus Iohannis a transmis, după întâlnirea cu secretarul american al Apărării că a salutat nivelul excelent al cooperării militare și a dat asigurări că România „va continua să fie un partener strategic și un aliat de încredere, ferm angajat în consolidarea politică și militară a Alianței Nord-Atlantice, inclusiv a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre”.

Potrivit Reuters, vizita în regiunea Mării Negre a ministrului american al Apărării a concis cu anunțul Rusiei că a ridicat de la sol două avioane de luptă Suhoi Su-30 pentru a escorta două bombardiere strategice americane B-1B Lancer deasupra Mării Negre. Ministerul Apărării de la Moscova a spus că bombardierele americane se apropiau de frontiera rusă.

Secretarul american al Apărării Lloyd J. Austin III participă joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor apărării din NATO.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG