Linkuri accesibilitate

Ministrul american al Apărării la București. Securitatea la Marea Neagră și amenințările Rusiei


Ministrul american al apărării, Lloyd J. Austin III, a ajuns la București marți seară.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, se află la București, unde se va întâlni, miercuri, cu președintele Klaus Iohannis și cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Înainte de a participa la reuniunea ministerială a apărării NATO de la Bruxelles, din 21-22 octombrie, Austin a avut programate vizite în Georgia, Ucraina și România, state de pe coasta Mării Negre, cu miză geostrategică din perspectiva relațiilor tensionate cu Rusia.

„Rusia este extrem de activă în zona Mării Negre și își folosește puterea pentru a interveni în activitățile de aici”, explică Departamentul american al Apărării (DOD), care amintește incidentul din 2018, când Rusia a blocat accesul în Marea Azov al mai multor vase comerciale ucrainene. O „acțiune de hărțuire”, adaugă DOD, cu impact economic pentru Ucraina și pentru întreaga zonă a Mării Negre.

Marți, în Ucraina, Lloyd Austin a reiterat sprijinul SUA în contextul confruntărilor cu Rusia spunând că Moscova „este obstacolul în calea unei rezoluții pașnice" iar SUA vor continua să ia măsuri „pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a-și dezvolta capacitatea de apărare și protecție a teritoriului suveran”.

În România, SUA au o bază militară importantă la Marea Neagră, baza aeriană Mihail Kogălniceanu, iar ministrul american al Apărării o va vizita miercuri după întâlnirile oficiale de la București. Baza de la Kogălniceanu este folosită încă din 2014 de forțele SUA, pentru facilitarea tranzitului către și din Afganistan. În timp, ea a devenit importantă și în cadrul misiunilor și exercițiilor NATO, precum și ca punct vital al prezenței fizice a militarilor SUA în regiunea Mării Negre.

La ora 11:00, Lloyd J. Austin III se va afla la Palatul Cotroceni pentru discuții cu președintele Klaus Iohannis iar anterior a avut programate discuții cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, la sediul MApN.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă (stânga) l-a așteptat pe omologul său american la sosirea, marți, 19 octombrie, la București.
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă (stânga) l-a așteptat pe omologul său american la sosirea, marți, 19 octombrie, la București.

Potrivit Ministerului român al Apărării, cei doi vor discuta „despre situația de securitate din zona Mării Negre, despre temele reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, care va avea loc la Bruxelles, precum și despre evoluția relațiilor militare dintre România și SUA, în contextul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări”.

Video | Principalele momente ale paradei dedicate Zilei Naționale a României
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
XS
SM
MD
LG