Linkuri accesibilitate

Rusia a identificat o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2. Restricții noi în Moscova și țară


O echipă de medici, într-o unitate de terapie intensivă pentru pacienții cu Covid din spitalul de urgență Moscova Sklifosovsky. Fotografie realizată la data de 20 octombrie 2021.
O echipă de medici, într-o unitate de terapie intensivă pentru pacienții cu Covid din spitalul de urgență Moscova Sklifosovsky. Fotografie realizată la data de 20 octombrie 2021.

Autoritățile ruse au anunțat o serie de infectări cu o nouă tulpină, considerată mai contagioasă decât varianta Delta. În contextul numărului crescut de infecții și decese, autoritățile de la Moscova au adoptat o serie nouă de măsuri.

Noua variantă, cunoscută drept AY.4.2, s-ar răspândi mai repede, potrivit lui Kamil Khafizov, un cercetător la Rospotrebnadzor, o instituție ce se ocupă de supravegherea sănătății publice în Rusia. Potrivit cercetorului, noua variantă ar fi cu aproximativ 10% mai contagioasă decât Delta.

Khafizov avertizează că noua variantă identificată în Rusia ar putea duce la o creștere a numărului de cazuri de Covid și este posibil să înlocuiască Delta în cele din urmă, deși procesul cel mai probabil va fi unul lent.

„Vaccinurile rămân în continuare suficient de eficiente împotriva acestei tulpini, care nu este atât de modificată genetic astfel încât să prevină anti-corpii din vaccin din a-și face treaba”, a transmis Khafizov.

Noua variantă a fost, totodată, identificată în Anglia. La finalul lui septembrie, varianta AY.4.2 era responsabilă de 6% din cazurile noi de infectări, potrivit unui raport publicat de Agenția Regatului Unit pentru Siguranța Sănătății.

Miercuri, ministrul Sănătății, Sajid Javid, a anunțat că nu există un motiv de îngrijorare, întrucât noua tulpină nu ar fi mai periculoasă decât cea Delta.

Imunologul rus, Nikolay Kryuchkov, a afirmat că Delta și sub-variantele sale vor rămâne dominante în viitorul apropiat, iar acestea vor continua să-și dezvolte imunitatea în fața vaccinurilor, în special în țările în care rata vaccinării este de sub 50%.

Anunțul acestuia vine după ce statul rus a înregistrat 1.036 de decese de pe urma pandemiei - cel mai mare număr de morți înregistrat de la începutul pandemiei în Rusia.

Rusia nu mai are locuri în spitale pentru pacienții Covid
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

În aceste condiții, primarul Moscovei, Serghei Sobeanin, a impus o serie de măsuri de lockdown, cele mai stricte de la începutul verii. Printre acestea se numără închiderea magazinelor, barurilor, restaurantelor și sălilor de fitness, excepție de la regulă făcând magazinele esențiale. La muzeu sau teatru, oamenii vor avea nevoie să prezinte un certificat care atestă că au făcut vaccinul sau că au trecut prin boală.

Măsurile din capitala Rusiei ar intra în vigoare de pe 28 octombrie și ar dura o săptămână.

Restricțiile din Moscova vin la o zi după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o săptămână „nelucrătoare” pentru cetățenii ruși. Măsurile ar urma să intre în vigoare începând cu 30 octombrie, dar regiunile cele mai afectate pot decreta starea de urgență cel mai devreme pe 23 octombrie.

La 227.389 de decese, Rusia are cel mai mare număr de morți din Europa și al patrulea număr la nivel global.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG