Linkuri accesibilitate

Tragedia de la Spitalul din Cărbunești: nimeni nu se consideră vinovat de decesul a patru persoane


În dimineața incidentului, aproape 90 de bolnavi erau conectați la instalația de oxigen a Spitalului de Urgență din Cărbunești, județul Gorj
În dimineața incidentului, aproape 90 de bolnavi erau conectați la instalația de oxigen a Spitalului de Urgență din Cărbunești, județul Gorj

Polițiștii și procurorii au deschis vineri un dosar penal, procedură obișnuită în cazul unor accidente de acest gen. Investigația trebuie să descopere cine a greșit în dimineața incidentului: angajații spitalului sau cei ai firmei Linde Gaz România.

Din primele date ale anchetei privind decesul a patru persoane la Spitalul de Urgență din Cărbunești reiese că reprezentanții unității medicale și cei ai firmei Linde Gas nu s-au înțeles asupra momentului în care instalația de oxigen trebuie să fie realimentată pentru a se evita o situație critică. Informația ne-a fost oferită o sursă implicată în anchetă. Decesul celor patru persoane s-a produs după ce unitatea a rămas vineri dimineață fără oxigen medicinal pentru pacienții intubați.

Astfel, conform surselor Europa Liberă, conducerea spitalului a comunicat anchetatorilor că instalația de oxigen medical trebuia să fie umplută cel târziu vineri între ora 9.00 și 10.00. În plus, societatea își asumase să măsoare nivelul de oxigen.

În schimb, reprezentanții firmei Linde Gas ar fi susținut că erau obligați să ajungă în maximum două ore după 10.00, când oricum era programată realimentarea sistemului și că nu au fost anunțați din timp de scăderea nivelul de oxigen pentru pacienți.

Practic, „nimeni nu se consideră responsabil de acest incident” în care au murit patru persoane, ne-a mai transmis sursa din anchetă. Investigația este realizată de Inspectoratul Județean de Poliței Gorj sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cărbunești și a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Fără oxigen de la 6.45

Cert este că angajații Linde Gaz au ajuns la ora 11.00 pentru a alimenta rezervoarele cu oxigen, așa cum a precizat presei prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu. Unitatea spitalicească a rămas fără oxigen medicinal încă de la ora 06.35-06.45 (în funcție de secție), așa cum a aflat Europa Liberă.

Asistentele și medicii de la Spitalul de Urgență din Cărbunești au început să pună pacienții pe butelii în jurul orei 07.00. Prefectul Marcel Iacobescu a precizat că unitatea medicală a anunțat Linde Gas despre lipsa de oxigen în jurul orei 8.00.

„În jurul acestei ore, ora 8.00, conducerea spitalului, cred că însuși managerul spitalului (n.r. - Constantin Tîrziu) a anunțat firma că instalația de specialitate a rămas fără oxigen și că situația e critică. Reprezentanții acestei societăți ar fi răspuns că ajung în două ore”, ne-a transmis un reprezentant al Spitalul de Urgență din Cărbunești. Reamintim că angajații Linde Gaz România au ajuns de-abia în jurul orei 11.00.

Practic, Spitalul din Cărbunești a stat peste patru ore fără instalație de oxigen, între 06.45 și 11.00.

Sistemul auxiliar, cunoscutele butelii mobile din ambulanțe, nu a făcut față unui număr de aproape o 90 de pacienți care aveau nevoie de oxigen. De altfel, după ora 08.00 persoanele internate la Cărbunești în situații mai grave au fost transferate la alte unități din județul Gorj.

Explicațiile firmei

În baza contractului încheiat anul acesta, cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei, societatea Linde Gaz se angaja și să monitorizeze telemetric nivelul de oxigen din instalație pentru a-l alimenta automat fără a fi nevoie de o solicitare din partea angajaților spitalului. Polițiștii și procurorul de caz încearcă să afle dacă acest sistem funcționa.

„Rezerva era monitorizată în permanență de firma care se ocupă de acest lucru și care trebuie să umple buteliile și le monitorizează prin telemetrie. Deci au în permanent datele privind volumul de oxigen care există în aceste butelii. Spitalul rămânând fără oxigen, asistenții medicali au procedat la montarea de butelii, butelii din acelea mici pentru transportul pacienților, pe care le aveau în rezervă”, a mai explicat presei imediat după incident prefectul Iacobescu.

Reprezentanții Linde Gaz au emis un comunicat de presă din care reiese că acest sistem de monitorizare ar fi funcționat și că unitățile medicale au instalații auxiliare la care se trece automat după oprirea sistemului principal.

„În cazul spitalului de la Târgu Cărbunești, ultima alimentare a fost realizată în cursul serii de miercuri, 20 octombrie, iar conform datelor de consum anterioare, următoarea alimentare a fost programată pentru, vineri, 22 octombrie, la ora 10.00. Am fost contactați de spital la prima oră a dimineții de astăzi, când cisterna se afla pe traseu conform planificării”, au explicat reprezentanții Linde Gaz România.

Aceștia au mai adăugat în comunicatul de presă că „spitalele trebuie să monitorizeze permanent și să ne informeze atunci când se adaugă puncte de consum suplimentare, ce influențează profilul de consum de oxigen. Pentru a gestiona consumul neprevăzut de oxigen, spitalele au surse secundare și de rezerva, iar comutarea între acestea se realizează automat, conform standardului european în vigoare”.

Contractul pentru instalația de oxigen

În luna aprilie, Spitalul de Urgență Cărbunești a început procedura pentru semnarea unui contract cadru, care se întinde pe patru ani, pentru furnizarea de oxigen medicinal.

Au fost depuse două oferte. Prima a fost din partea Linde Gas România din Timișoara, iar a doua din partea unei asocieri din trei societăți: Siad România din București (lider de asociere), Roambra Company și Autosped Internațional.

Linde Gaz România este un SRL deținut de compania austriacă din Linz - Linde Osterreich GMBH (parte din holdingul germen Linde Gas). Administratorul societății este Ciprian Rinaldo Islai. Cifra de afaceri de anul trecut a fost de 660 de milioane de lei, iar profitul de 160 de milioane de lei. În schimb, Siad România este deținută de Socita' Italiana Acetilene e Derivati - SIAD Spa. Firma a avut o cifră de afaceri de 84 de milioane de lei și un profit de cinci milioane.

În luna iulie, contractul a fost atribuit Linde Gaz care a făcut o ofertă financiară și tehnică mult mai bună. Astfel, societatea urma să ofere spitalului din Cărbunești:
- oxigen medicinal lichefiat în stocător în cantitate maximă în cadrul acordul cadru: 720.000 metri cubi;
- oxigen medicinal comprimat în cantitate maximă conform acordului cadru: 3.600 metri cubi.

Incidentul de la Cărbunești

Reprezentanți ai Ministerului Sănătății au anunțat vineri dimineața o defecțiune la instalația de oxigen de la nivelul Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești.

La nivelul unității sanitare erau internați peste 150 de pacienți infectați cu Covid-19, din care aproximativ 80-90 necesitau suport de oxigen. După oprirea instalații de oxigen și trecerea pacienților pe butelii s-au înregistrat inițial două decese. Apoi a mai decedat în secția ATI o femeie de 79 de ani. Tot ieri, a mai murit o femeie de 62 de ani care fusese transportată la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu.

Personalul medical susține chiar că decesele nu se pot pune pe seama lipsei de oxigen din instalația de specialitate.

„În secția ATI din cei 15 pacienți, 12 au fost transferați la Spitalul Județean, 2 decedați, dar nu pot spune 100% în momentul de față dacă decesul lor e din cauza lipsei de oxigen din momentul respectiv, unul a rămas intubat la noi și încă cinci pacienți, care aveau nevoie de oxigen au fost transferați la Spitalul Rovinari. Între timp am făcut rost de vreo 70 de butelii de oxigen”, a declarat presei încă imediat după incident managerul spitalului, Constantin Tîrziu.

Probleme și la instalația electrică

Încă de la începutul anului, în urma unui control al Ministerului Sănătății, s-au descoperit mai multe probleme la Spitalul din Cărbunești.

Deși neregulile semnalate nu au legătură cu incidentul de vineri, inspectorii ministerului au consemnat în raportul de control referitor la unitatea medicală din Gorj:

- Nu funcționează instalațiile de hidranți interiori/exteriori de incendiu:

- Instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condiții în care se generează supracurenți sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depășesc puterea nominală a circuitelor:

- Funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG