Linkuri accesibilitate

ONU: Populația Afganistanului este amenințată de foamete


Un grup de copii ce se întorc pe jos acasă de la școală. Fotografie realizată la data de 24 octombrie 2021.
Un grup de copii ce se întorc pe jos acasă de la școală. Fotografie realizată la data de 24 octombrie 2021.

Aproximativ 23 de milioane de afgani for suferi de „insecuritate alimentară acută” la iarnă ca urmare a mai multor factori, printre care seceta, pandemia, conflictul și criza economică rezultată de pe urma sosirii talibanilor la putere.

„În această iarnă, milioane de afgani vor fi forțați să aleagă între migrație și foamete dacă nu sporim ajutorul pentru salvarea de vieți”, a transmis directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, David Beasley.

Într-un declarație comună dată de Programul Alimentar Mondial (WFD) și Organizația pentru Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), avertizarea vine în condițiile în care condițiile meteo pe timp de iarnă în țară nu vor permite ajutoarelor cu hrană să ajungă la familiile cele mai nevoiașe.

„Afganistanul este, la momentul de față, printre cele mai groaznice situații umanitare - dacă nu cea mai groaznică - iar siguranța alimentară s-a prăbușit”, a adăugat Beasley.

Situația alimentară disperată este confirmată și de către Global Hunger Index (GHI), un indice a cărui scală a intensității foamei plasează Afganistanul la nivelul „serios”.

Potrivit indicelui, aproximativ 38.2% dintre copiii cu vârsta de sub cinci ani sunt subdezvoltați ca urmare a alimentației necorespunzătoare, iar 6% din totalul de născuți în țară mor înainte de a atinge vârsta de cinci ani. GHI estimează că peste un sfert din populația țării (25.6%) este subnutrită.

În ultimii 20 de ani, nivelul de foamete din țară a scăzut semnificativ, dar acest lucru a intervenit pe fondul intervenției NATO și a ajutoarelor sosite din Occident. Odată cu oprirea acestor ajutoare, situația geopolitică, alături de factorii climatici, riscă să trimită țara din nou într-o situație alimentară precară.

Talibanii folosesc forța și amenințările pentru a alunga sute de afgani de la granița cu Tadjikistan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:56 0:00

Reacția talibanilor

Avertizarea din partea ONU vine la o zi după ce opt copii orfani au fost găsiți morți datorită foametei în Kabul, capitala țării. Potrivit unui anunț postat pe Facebook pe 24 octombrie de către Mohammad Mohaqiq, un lider politic al grupării etnice Hazara și fost parlamentar afgan, cei opt copii ar fi murit cu trei săptămâni în urmă. Cel mai mare dintre ei avea opt ani, în timp ce cel mai mic doar trei luni.

„Nu aveau pe nimeni”, a spus Mohammad Ali Bamiani, un mullah local. „Părinții lor erau morți, iar ei erau ai nimănui.”

Regimul taliban nu a oferit comentarii pe seama incidentului. Aceștia au avertizat, în schimb, că Afganistanul riscă să se confrunte cu un exod al populației dacă statele din Occident nu deblochează ajutorul umanitar, înghețat odată cu venirea acestora la putere.

În aceste condiții, Guvernul taliban a lansat duminică, pe 24 octombrie, un program național de combatere a foametei prin care le va oferi miilor de oameni grâu în schimbul muncii. Programul va dura două luni și va implica distribuirea a 11.600 de tone de grâu în Kabul și a altor 55.000 în alte părți ale țării.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat că noua schemă alimentară va duce la scăderea ratei șomajului în țară și va crea noi locuri de muncă în orașele principale ale țării - 40.000 doar în Kabul.

Economia Afganistanului se află într-un moment critic, ca urmare a întreruperii de ajutor umanitar, a creșterii prețurilor la alimente și a șomajului din ce în ce mai ridicat în rândul populației.

În ciuda promisiunilor că vor restabili ordinea în țară, talibanii se confruntă cu sancțiuni internaționale și o răzbunare sângeroasă venită din partea ISIS-K, gruparea teroristă locală afiliată Statului Islamic.

Seceta din 2021, a doua din ultimii patru ani, continuă să afecteze viețile a peste șapte milioane de afgani care depind de agricultura de subzistență și creșterea animalelor pentru a supraviețui.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG