Linkuri accesibilitate

Parlamentul a decis cine va conduce televiziunea și radioul public


Dan Turturică și Răzvan Dincă sunt noii președinți ai televiziunii și radioului public
Dan Turturică și Răzvan Dincă sunt noii președinți ai televiziunii și radioului public

Plenul comun al Parlamentului a votat, luni, prin vot secret, cu bile, preşedinţii Consiliilor de Administraţie de la Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Română de Televiziune. Astfel, la Televiziunea Publică, preşedinte va fi Dan Turturică, propunerea Guvernului, iar la Radioul Public, Răzvan Dincă va prelua preşedinţia CA-ului, din partea PSD.

Dan Turturică a fost ales preşedinte al Consiliului de Administraţie la Televiziunea Publică cu 249 voturi pentru şi 89 voturi contra. În cazul lui Răzvan Dincă, s-au înregistrat 250 de voturi pentru şi 94 împotrivă. Votul a fost secret, cu bile.

Cei doi preşedinţi vor fi numiţi pentru câte un mandat de 4 ani.

Dan Turturică lucrează în presă din 1990, când a debutat la săptămânalul „Expres”, condus de Cornel Nistorescu. În perioada 2000-2005 a lucrat la „Evenimentul zilei". Apoi a condus săptămânalul „Prezent” (2005-2006).

Între 2006 și 2015 a fost redactorul șef al cotidianului „România liberă”, iar în 2015 - 2019 a fost redactor-șef al siteului digi24.ro.

Dan Turturica va conduce TVR în următorii 4 ani
Dan Turturica va conduce TVR în următorii 4 ani

Răzvan Dincă, votat președinte al Societății Române de Radiodifuziune și susținut de PSD, a fost cercetat penal pentru mai multe infracţiuni de abuz în serviciu şi fals în declaraţii, condamnat și, ulterior achitat, după cum scrie presshub.ro.

În 2015, Răzvan Dincă, alături de alte cinci persoane cu funcții de conducere din cadrul Operei Naționale, au fost cercetate pentru un prejudiciu calculat la aproape 630.000 de lei.

Răzvan Dincă va fi președintele CA al Societății Române de Radiodifuziune în următorii 4 ani
Răzvan Dincă va fi președintele CA al Societății Române de Radiodifuziune în următorii 4 ani

Răzvan Dincă a mai fost acuzat de procurori că în perioada 18 martie 2013 – 31 decembrie 2014, în calitate de director general al Operei Naţionale Bucureşti, a încheiat mai multe convenţii civile nelegale care ar fi dus la prejudicierea statului cu peste 43.000 de lei. De asemenea, în perioada 4 octombrie 2013 – 1 aprilie 2014, Răzvan Dincă ar fi achitat, tot ilegal, 150.000 de lei către o societate care a prestat servicii pentru Opera Naţională. Răzvan Dincă a fost condamnat ulterior la 6 ani de închisoare cu executare, dar a contestat sentinţa împreună cu alți inculpați din dosar. În decembrie 2018, Răzvan Ioan Dincă a fost achitat prin decizia Curţii de Apel Bucureşti

Plenul Parlamentului a votat luni și membrii consiliilor de administraţie ale Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR).

Membrii titulari ai Consiliului de administraţie al SRTv sunt:

  • Georgică Severin, Lucian Ghimişi şi Anca Dindirică, toţi trei propuşi de către PSD,
  • Radu Carp şi Mihai Firică propuşi de către PNL,
  • Valentin- Andrei Enescu - USR,
  • Hajnalka Nagy-Debreczeni - UDMR,
  • Dorothea Ionescu - AUR,
  • Christel Ţopescu propus de către Administraţia Prezidenţială,
  • Dan Cristian Turturică propus de către Executiv,
  • Dietlinde Dinesz şi Gabriela Luminiţa Iordănescu, Borislav Velmirovici propus de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Membrii titulari ai Consiliului de administraţie al SRR sunt:

  • Ruxandra Săraru, Radu Herjeu şi Răzvan-Ioan Dincă, propuşi toţi trei de către de PSD,
  • Radu F. Alexandru şi Alexandra Bogdan ambii propuşi de către PNL,
  • Liviu Popescu - USR,
  • Annamaria Maria Bodoczi - UDMR,
  • Dragoş Daniel Pătlăgeanu propus de Administraţia Prezidenţială,
  • Maria Ţoghină propusă de către Guvern,
  • Sorin Faur propus de AUR, Oana Rusu şi Marius Dorian Tănase - reprezentanţi ai salariaţilor
  • Milan Manyura propunere a grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG