Linkuri accesibilitate

Rusia va expulza alți diplomați americani în operațiunea „dinte pentru dinte”


Un steag rusesc flutură pe o clădire de lângă Ambasada SUA la Moscova, 18 marti, 2021
Un steag rusesc flutură pe o clădire de lângă Ambasada SUA la Moscova, 18 marti, 2021

Rusia a anunțat că va expulza angajați ai Ambasadei SUA la Moscova pe fondul deteriorării relațiilor cu Washington-ul. Aceștia vor trebui să părăsească țara până pe 31 ianuarie

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat pe 1 decembrie că personalul Ambasadei SUA care se află la Moscova de mai bine de trei ani va trebui să plece până la sfârșitul lunii viitoare.

Mișcarea vine după ce ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoly Antonov, a declarat săptămâna trecută că 27 de diplomați ruși vor trebui să plece până pe 30 ianuarie, urmați de un număr egal până pe 30 iunie, deoarece vizele nu le-au fost prelungite. El a spus că refuzul Washingtonului de a prelungi vizele a echivalat efectiv cu expulzarea diplomaților.

„Noi... intenționăm să răspundem în mod corespunzător”, a spus Zakharova într-un briefing.

„Înainte de 1 iulie anul viitor, cu excepția cazului în care Washingtonul renunță la regula de trei ani și la compromisuri, mai mulți diplomați (americani) vor pleca în număr proporțional cu numărul de ruși anunțat de Departamentul de Stat”, a spus ea.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru RFE/RL că acțiunea SUA nu a fost o expulzare a diplomaților ruși, iar Moscova a fost informată anul trecut că diplomații săi vor fi supuși unor misiuni de trei ani.

„Aceasta nu este o expulzare. Guvernul rus a fost informat; îi poate înlocui pe cei care pleacă prin încadrarea în funcţii a altor membri ai corpului său diplomatic. Noile proceduri nu sunt punitive, dar au fost introduse pentru a permite o mai mare paritate între misiunile bilaterale ale SUA și cele ale Rusiei”, a spus purtătorul de cuvânt.

Rusia și Statele Unite au avut mai multe runde de expulzări diplomatice și au impus restricții misiunilor lor diplomatice în ultimii ani, pe măsură ce relațiile dintre cele două state au ajuns la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece.

Relațiile au avut de suferit după anexarea din 2014 a Peninsulei Crimeea de către Rusia și sprijinirea separatiștilor din estul acestei țări, amestecul Rusiei în alegerile din SUA, otrăvirea și detenția politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi.

În iulie, misiunile diplomatice ale SUA au fost forțate să reducă personalul și majoritatea serviciilor pentru cetățeni americani, precum și procesarea vizelor de nonimigrant, după ce Rusia a interzis SUA să angajeze rezidenți locali pentru majoritatea posturilor.

Ambasada SUA la Moscova este singura misiune operațională a SUA din țară, după ce consulatele din Vladivostok și Ekaterinburg au fost forțate să se închidă din cauza restricțiilor impuse personalului local.

Rusia a anunțat interzicerea aproape în întregime a personalului non-american, după ce Washingtonul a expulzat diplomații ruși din Statele Unite și a închis deopotrivă unitățile diplomatice din ambele țări pe fondul deteriorării relațiilor.

Tensiunile dintre cele două state au luat amploare în ultimele zile. Aliații NATO au avertizat Rusia că va plăti un preț mare pentru orice nouă agresiune militară împotriva vecinului său, în contextul acumulării de trupe rusești de la granița cu Ucraina. Moscova a avertizat alianța militară occidentală să nu-și depășească „liniile roșii”.

Ucraina spune că Rusia a păstrat zeci de mii de militari și echipamente grele în apropierea graniței lor comune după exercițiile militare de la începutul acestui an. Oficialii de la Kiev se tem de o posibilă invazie.

XS
SM
MD
LG