Linkuri accesibilitate

Eșecul testării elevilor | Sorin Cîmpeanu anunță că nu mai sunt suficiente teste


Cei mai mulți dintre elevi fac testele pe bază de salivă la domiciliu în zilele de luni și joi
Cei mai mulți dintre elevi fac testele pe bază de salivă la domiciliu în zilele de luni și joi

Mult așteptata testare a elevilor pe bază de salivă riscă să se termine la o săptămână după ce a început. Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că kiturile distribuite până acum în școli nu sunt suficiente pentru a asigura și testarea de lunea viitoare.

Pentru 13 decembrie, inspectoratele școlare au aproximativ jumătate din numărul de teste pe bază de salivă necesar școlilor, după cum a anunțat, joi, ministrul Sorin Cîmpeanu.

Cele mai multe dintre școli au decis ca elevii să fie testați acasă de către părinți, de două ori pe săptămână - lunea și joia. Astfel, elevii din 16.956 de școli folosesc acasă testele rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă. Numai în 216 școli aceste teste sunt făcute la clasă, sub supravegherea profesorilor. În alte 467 școli administrarea lor este mixtă, fie la domiciliu, fie la școală, diferențiat, pe niveluri de studiu.

Testele pe bază de salivă pentru prima săptămână au venit ambalate la grămadă, profesorii și directorii, dar și mulți părinți au ajutat la separarea lor astfel încât fiecare elev să primească două astfel de teste.

Testele pe bază de salivă au ajuns la grămadă în școli
Testele pe bază de salivă au ajuns la grămadă în școli

Ministerul Sănătății a emis o instrucțiune pentru administrarea testelor de către profesori și părinți, însă aceasta nu prevede ce întâmplă dacă părintele găsește că elevul este pozitiv. După prima săptămână, în urma utilizării testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv. Dintr-un număr de 5 milioane de teste distribuite.

Din cele 86 de teste de salivă pozitive, au fost confirmate PCR un număr de 16 cazuri dintre cele identificate pozitiv prin teste pe bază de salivă în cursul zilei de luni. Alte 22 de cazuri au fost infirmate, iar pentru restul se aşteaptă încă rezultatele. Procentul mic de teste confirmate prin PCR l-a surprins pe ministrul Sănătății.

„Pentru mine este surprinzător de mare rata de teste fals pozitive, pentru fals negative, acolo înţeleg, dar pentru fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta, ele au un interval de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute, vă dau un exemplu concret. Dacă depăşeşte intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv”, a spus ministrul Alexandru Rafila, miercuri la Guvern.

Părinții care folosesc aceste teste spun că ideea testării elevilor este una bună, însă la implementare sunt mari probleme din moment ce nimeni nu monitorizează această testare.

„Dacă în prima săptămână s-au distribuit peste 5 milioane de teste, din care 86 au iesit pozitive, iar majoritatea au fost infirmate prin PCR, ce părere as putea avea? În plus, nimeni nu monitorizează nimic. De exemplu, azi am realizat că eu și alte câteva mame absolut interesate de acest demers, am uitat să facem testul. Deisgur că noi vom continua să le facem, la fel și alti părinți responsabili, dar nu putem spune că ne simțim în siguranță, atâta timp cât vedem ce procent important din populație refuză orice măsura de prevenție”, a spus Andreea Ionescu, inițiatorea grupului Părinții cer Schimbare.

Însă, nu toți părinții aleg să-și folosească testele primite pentru copii. În urmă cu câteva zile site-urile de vânzări au fost invadate de teste scoase la vânzare, lucru pe care iarăși nu-l poate controla nimeni.

Unele anunțuri de pe site-urile de specialitate au anunțuri cu vânzare de teste pe bază de salivă
Unele anunțuri de pe site-urile de specialitate au anunțuri cu vânzare de teste pe bază de salivă

Deocamdată, deși s-a lăudat că au fost cumpărate 70 de milioane de teste, ministrul Sorin Cîmpeanu așteaptă acum răspunsul de la șeful DSU Raed Arafat petru a afla de unde trebuie să vină restul de teste.

Luni, Ministerul Educației a cerut într-o adresă oficială adresată lui Raed Arafat să comunice când vor fi livrate următoarele teste pe bază de salivă pentru săptămâna viitoare, iar, la finalul documentului, cere ca testele să vină ambalate individual sau câte două pentru a le distribui direct elevilor.

„Ministerul Educației nu este interesat în niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste/materiale medicale sau alte aspecte ce țin de organizarea licitației de către ONAC, și nici de aspecte ce țin de încheierea/executarea contractele semnate între IGSU și furnizori”, susține Sorin Câmpeanu.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG