Linkuri accesibilitate

Ministrul Educației: elevii pot fi testați acasă. Școlile, deschise unde rata de incidență e de sub 3 la mia de locuitori


Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat că elevii pot reveni fizic în școli unde rata de infectare este de sub 3 la mia de locuitori.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat că elevii pot reveni fizic în școli unde rata de infectare este de sub 3 la mia de locuitori.

Ministrul interimar al Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat în timpul unei conferințe de presă că elevii se pot reîntoarce fizic în școli în localitățile unde rata de infectare e de sub 3 la mia de locuitori, indiferent de rata de vaccinare din rândul personalului acestora.

Potrivit lui Câmpeanu, testele vor ajunge în școli începând cu săptămâna viitoare, deși ar fi trebuit să ajungă încă de la finalul acestei săptămâni. Cu toate acestea, este posibil ca vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziție două teste pentru săptămâna următoare. În momentul de față, o hotărâre CNSU este în curs de pregătire. Noul ordin comun va permite prezența fizică în localitățile unde rata de infectare este de sub 3 la mie.

Câmpeanu a precizat, de asemenea, că testarea elevilor se poate face

  • la școală, cu acordul părinților.
  • acasă, de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora.

În cazul în care rezultatul de salivă este pozitiv și elevul efectuează ulterior un test PCR cu rezultat negativ, acesta poate continua să vină la școală. În cazul în care testul PCR este pozitiv, elevul va trebui să rămână în izolare la domiciliu timp de 14 zile.

Ministrul Educației a ținut să precizeze că, în cazul în care Consiliile de Administrație de la nivelul fiecărei școli decid testarea elevilor la școală, părinții trebuie să își dea acordul prin completarea unui formular elaborat de ministerul Sănătății.

În timpul conferinței de presă, un reporter l-a întrebat pe ministru dacă autoritățile au luat în calcul falsificarea rezultatelor testelor de către părinți. Reporterul a dat ca exemplu cazul Austriei, unde testarea copiilor trebuie înregistrată video drept dovadă. Acesta a pasat responsabilitatea către ministerul Sănătății.

Sindicatele din educație amenință că vor începe protestele de luni, 22 noiembrie, dacă testarea nu va fi plasată prioritar în mâinile părinților.

În momentul actual, aproximativ 18 județe și 1.724 de localități au rata de infectare de sub 3 la mie. Ministrul Educației a precizat că, la nivel național, media ratei de incidență este de 4,76 la mia de locuitori.

Rata de vaccinare în rândul elevilor este de doar 33%. Potrivit lui Câmpeanu, 407.000 de elevi au fost imunizați până la data de 18 noiembrie 2021. Dintre aceștia, doar 117.000 sunt cu vârsta între 12 și 16 ani.

Testarea elevilor, o dilemă tergiversată

Pe 25 octombrie, ministerul Educației a decis trimiterea forțată a elevilor și profesorilor într-o vacanță de două săptămâni, promițând că la revenirea lor în bănci, aceștia vor avea la dispoziție teste pe bază de salivă. Promisiunea de atunci nu a fost respectată.

Luni seara, pe 15 noiembrie, ministrul Câmpeanu anunța că testele vor putea fi furnizate în școli abia joi, 25 noiembrie. Cu doar trei zile înainte, pe 12 noiembrie, ministerul Sănătății anunța că testele vor fi făcute luni și joi, de către personalul medical sau cadrele didactice, special desemnate în școală. Sindicatele din educație au criticat decizia propusă și i-au cerut ministrului Educației să nu-i implice pe personalul din educație în testarea acestora, întrucât nu au competențele medicale necesare și riscă să se infecteze.

Ministrul educației a refuzat să discute cu sindicatele, dar i-a cerut ministerului Sănătății să elaboreze o procedură pentru profesorii ce vor administra testele.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG