Linkuri accesibilitate

Rezoluție G7: Sancțiuni majore pentru Rusia dacă atacă Ucraina


Summit-ul G7 de la Liverpool trebuie să decidă cum se va acționa în cazul unei agresiuni din partea Rusiei asupra Ucrainei. Imagine de la întâlnirea G7.
Summit-ul G7 de la Liverpool trebuie să decidă cum se va acționa în cazul unei agresiuni din partea Rusiei asupra Ucrainei. Imagine de la întâlnirea G7.

Grupul celor șapte a avertizat duminică Rusia cu privire la sancțiunile majore și costurile importante pe care le va suporta dacă președintele Vladimir Putin decide să atace Ucraina, se arată într-o Rezoluție obținută de Reuters.

G7 este pe deplin unit în ceea ce privește acțiunile Rusiei de la frontiera cu Ucraina și lansează noi avertismente pentru Moscova, a susținut diplomația americană, citată de Reuters.

În documentul obținut de jurnaliștii de la Reuters, G7 își reafirmă angajamentul neclintit față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și dreptul oricărui stat suveran de a-și determina propriul viitor.

Oficialii G7 cer Rusiei să contribuie la detensionarea situației, să utilizeze canalele diplomatice și să respecte angajamentele internaționale privind transparența activităților militare.

Vladimir Putin a declarat că se opune integrării Ucrainei în NATO și a avertizat că nu poate accepta o astfel de situație. Moscova nu vrea ca fosta republică sovietică să se alăture NATO, deoarece ar aduce rachetele Alianței mai aproape de granița sa.

Liderul de la Kremlin a spus că există o „linie roșie” care nu poate să fie depășită. El a cerut în mai multe rânduri garanții obligatorii de securitate pentru ca NATO să se nu poată extindă și mai mult către est. Răspunsul SUA a fost că nici țară nu poate avea drept de veto pentru posibila apartenență a Ucrainei la spațiul nord-atlantic.

Potrivit oficialităților americane au existat discuții intense la Liverpool la întâlnirea G7 despre situația de la granița Ucrainei. Dacă Rusia forțează nota și abandonează calea diplomatică, statele occidentale sunt pregătite să treacă la sancțiuni.

„Dacă aleg să nu urmeze această cale, vor exista consecinţe uriaşe şi costuri severe drept răspuns, iar G7 este pe deplin unită în această privinţă”, a declarat sursa citată.

Președintele Biden i-a transmis lui Vladimir Putin că Rusia va plăti un „preț teribil” și va suporta sancțiuni economice dacă va ataca Ucraina. Declarațiile liderului de la Casa Albă au fost făcute sâmbătă, după discuția de două ore pe care a avut-o cu președintele rus.

Joe Biden a precizat că nu există opțiunea de a trimite trupe în Ucraina, dar acestea ar putea să ajungă în țările din flancul estic al NATO.

Șefa diplomației britanice a afirmat că răspunsul împotriva agresorilor trebuie să fie unul cu fermitate, insistând că grupul G7 trebuie să vorbească pe o singură voce, semn al unității.

Oficialii de la Washington, Kiev, dar și europeni acuză Moscova că se pregătește să invadeze Ucraina la începutul anului viitor. Mărturie stau imaginile din satelit cu trupele concentrate la frontieră. Kremlinul a dezmințit informațiile lansate la adresa sa.

Ministrul de externe britanic a vorbit chiar despre un front unit împotriva agresiunii ruse, iar după discuțiile cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, s-a convenit pentru un răspuns ferm în cazul escaladării situației din partea Moscovei.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG