Linkuri accesibilitate

3 minute | Vladimir Putin taximetrist, Omicron în Marea Britanie, plagiatul e ok la București


Președintele rus, Vladimir Putin, coborând din limuzină, la reuniunea de la Geneva din acest an.
Președintele rus, Vladimir Putin, coborând din limuzină, la reuniunea de la Geneva din acest an.

Studiile care sugerează că tulpina Omicron se răspândește mai repede, dar are un potențial ucigaș mai mic decât Delta, sunt doar aparent liniștitoare. Înmulțirea cazurilor riscă să ducă la supra-aglomerarea spitalelor, tratament insuficient și, indirect, la multe decese. Pandemia nu s-a terminat.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Apropierea Sărbătorilor nu a oprit planeta în loc. Nici știrile. Nici pandemia. Riscurile provocate de Omicron stârnesc îngrijorare în Uniunea Europeană și nu numai.

Iată principalele știri:

  • Premierul britanic, Borin Johnson, îndeamnă la vaccinarea în masă cu a treia doză în fața valului uriaș Omicron. Medicii militari dau o mână de ajutor medicilor.
  • Liderul rus, Vladimir Putin, își amintește public perioada când a fost taximetrist, tânăr ofițer KGB, retras din Germania de Est, în perioada dezmembrării URSS.
  • Premierul Ciucă nu îl retrage din guvern pe ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman, autorul unui plagiat grosolan.

Omicron îmbolnăvește mai mulți oameni, mai repede

Faptul se dovedește deja adevărat în Marea Britanie unde s-au înregistrat peste 3000 de cazuri, nu mai puțin de 1239 de noi pacienți anunțați ieri, scrie BBC. Washington Post notează că multe țări europene sunt îngrijorate că Omicron va deveni tulpina dominantă până la sfârșitul săptămânii.

În acest context, premierul britanic, Boris Johnson, a atras atenția că protecția oferită de numai două doze de vaccin în fața „valului uriaș Omicron” nu e de-ajuns, că e necesară o a treia.

De ce? „Oamenii de știință nu pot spune încă dacă Omicron este mai puțin periculos sau nu”, explică premierul Johnson. Or, „știm deja că Omicron este mult mai contagios, ceea ce în rândul celor nevaccinați va duce la numeroase spitalizări ce vor copleși sistemul de sănătate, ceea ce va provoca foarte multe morți”.

Premierul britanic, Borin Johnson, la o conferință de presă, săptămâna trecută, explicând de ce e nevoie de generalizarea celei de-a treia doze. În mesajul către națiune, de duminică, 12 decembrie, a folosit expresia „tidal wave” referindu-se la preconizatul val Omicron. E vorba de un tip de val asemănător unui tsunami.
Premierul britanic, Borin Johnson, la o conferință de presă, săptămâna trecută, explicând de ce e nevoie de generalizarea celei de-a treia doze. În mesajul către națiune, de duminică, 12 decembrie, a folosit expresia „tidal wave” referindu-se la preconizatul val Omicron. E vorba de un tip de val asemănător unui tsunami.

Măsuri? 42 de echipe de medici militari vor fi desfășurate în întreg Regatul Unit ca să ajute vaccinarea. Echipe mobile și extinderea programului clinicilor vor veni în întâmpinarea celor care vor să se vaccineze. Vor fi instruiți voluntari.

13 milioane de britanici de peste 18 ani ar urma să fie vaccinați în următoarele săptămâni. După cum remarcă The Guardian, 1 milion de persoane zilnic.

Rata de vaccinare în Marea Britanie este acum de 40% cu trei doze și de 89%, cu cel puțin o doză. În România, rata cu o singură doză este de 38%.

În Statele Unite, directorul Institutului de Boli Infecțioase și Alergii și coordonator al răspunsului anti-Covid, dr. Anthony Fauci, a avertizat, de asemenea, că două doze nu furnizează protecție suficientă contra Omicron.

800.000 de americani și-a pierdut viața din cauza Covid în doi ani de pandemie. New York Times publică astăzi o galerie cu cei mai cunoscuți din întreaga lume, de la Colin Powell la Jean Paul Belmondo și Charlie Watts a lui Rolling Stones.

Știrile din Statele Unite sunt însă dominate de bilanțul tragic al tornadei care a lovit vineri noaptea statele Arkansas, Illinois, Missouri, Tennessee, dar a afectat în special Kentuchy, unde președintele Biden a declarat dezastru major. Încă se caută supraviețuitori sub dărmături. Temerile sunt că numărul morților va trece de 100.

Ofițerul KGB Vladimir Putin, devenit taximetrist de noapte

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a ales să își amintească public, în contextul tensiunilor provocate de comansarea de trupe rusești de frontierele Ucrainei, că în perioada tulbure a dezmembrării Uniunii Sovietice, a fost șofer de taxi.

Ofițer KGB detașat la sediul temutului serviciu de informații de la Dresda, în Germania de Est, între 1985-1990, Vladimir Putin a asistat la marile demonstrații care au dus la Căderea Zidului Berlinului. A fost martorul prăbușirii comunismului, la retragerea trupelor sovietice din Europa Centrală și de Est, iar începând din august 1991, la dezmembrarea URSS pe care o califică acum drept „dezintegrarea Rusiei istorice cunoscută sub numele de Uniunea Sovietică”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizitând pozițiile militarilor săi în zona Donețk, în estul țării. 6 decembrie 2021.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizitând pozițiile militarilor săi în zona Donețk, în estul țării. 6 decembrie 2021.

BBC remarcă exact faptul că desfășurarea a 90.000 de soldați ruși la frontierele Ucrainei pare să semnalează încercarea regimului de la Kremlin de a recăpăta teritoriul pierdut după 1989.

The Guardian continuă, de altfel, seria relatărilor din regiunea Mării Negre și a Ucrainei, iar noi, de la Europa Liberă, vă recomandăm și cealaltă fațetă a atacurilor hibrid contra Uniunii Europene: ruta alternativă prin Rusia a imigranților din Orientul Apropiat.

Nu e de neglijat nici excelenta analiză legată de influența Chinei pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Nu e deloc întâmplător, că povestea începe cu vizita lui Mihail Gorbaciov în mai 1989, la Beijing.

Ministrul Roman a plagiat, premierul se mulțumește cu „clarificări”

Câteva publicații mari de la București continuă să atragă atenția asupra standardelor etice precare din guvernul României. La capătul răbdării, unii folosesc cuvinte tari. Alți jurnaliști prezintă poziția organizațiilor studențești, jignite de indecizia de la vârf: „Cangrena ne ofensează câteva secunde și atât”.

Premierul României, Nicolae Ciucă, crede că informațiile din spațiul public care dovedesc că ministrul Cercetării, Florin Roman, nu cunoaște regulile elementare ale citării, nu sunt suficiente. Probabil că premierul de la Chișinău, Natalia Gavriliță, absolventa unui masterat la Harvard, are unele rezerve față de această abordare. Cei doi s-au întâlnit recent la București.
Premierul României, Nicolae Ciucă, crede că informațiile din spațiul public care dovedesc că ministrul Cercetării, Florin Roman, nu cunoaște regulile elementare ale citării, nu sunt suficiente. Probabil că premierul de la Chișinău, Natalia Gavriliță, absolventa unui masterat la Harvard, are unele rezerve față de această abordare. Cei doi s-au întâlnit recent la București.

Noi am tratat vineri subiectul plagiatului grosolan al ministrului Roman (dovedește că nu știe regulile citării academice, pratică învățată în anul I în orice facultate). În fața unei elefant din magazinul de porțelan, premierul Ciucă a răspuns că așteaptă „clarificări” de la instituțiile în drept - care se pronunță în luni & ani.

Prof.univ. Emilia Șercan, expert în plagiate ale oficialilor la nivel înalt, deschide astăzi prima pagină de la PressOne, cu răspunsul de bun-simț la o întrebare de bun simț: „Ministrul "Habarnam": de ce Florin Roman nu are ce căuta în fruntea Cercetării”.

Altfel un subiect chiar mai grav, semnalat de G4Media, e pe cale să treacă neobservat. Zeci de primari și vice-primari din România și-au expus planurile de dezvoltare în fața ambasadorului rus, Valeri Kuzmin, un foarte activ diplomat definit drept hard-liner în materie de apărat interesele Kremlinului.

Vă ținem la curent...

Alte subiecte:

  • Dacă nu sunteți la curent cu termenul „woke”, cu alt sens decât cel din bucătăria chinezească, atunci învățați direct franțuzescul „wokisme”- curentul cultural de opoziție față de exagerările politically correct derivate sau nu din „Black lives matter” legate de demolarea statuilor, epurarea literaturii, etc.
  • Cui se îndoia că totul e politică și politica e în toate (și nu e neapărat un lucru rău, depinde de politică) îi recomandăm analiza din Washington Post legată de personajele din Sesame Street, atât de iubite de copii.
  • Altfel, fiți atenți „descoperirea de cont curent”. Riscați datorii uriașe. Conducerea WP atrage atenția că o cheltuială de 5 dolari devine brusc 40. Europa Liberă a scris recent despre ce se întâmplă în România. La fel de grav. Vreți ca alții să își cumpere iahturi cu nervii & bugetul dvs.?

Eu una am renunțat la descoperirea de cont curent și la orice card de credit. A fost greu, dar e mai bine așa. Dacă aveți contra-argumente, scrieți-mi.

Pe acest subiect sau pe altele, aveți la dispoziție adresa treiminute@rferl.org.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG