Linkuri accesibilitate

București | A doua zi în care transportul public e oprit. Tribunalul dispune încetarea grevei


Pentru a doua zi consecutiv, angajații STB refuză să revină pe traseu, în ciuda deciziei Tribunalului de suspendare a grevei.
Pentru a doua zi consecutiv, angajații STB refuză să revină pe traseu, în ciuda deciziei Tribunalului de suspendare a grevei.

Șoferii din trasportul public din Capitală nu au ieșit nici vineri în trafic. În București nu circulă niciun vehicul al Societății de Transport Public. Cu toate că Tribunalul a declarat joi greva ilegală, angajații STB nu țin cont de acest lucru.

Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din București nu circulă deloc vineri dimineață. Este a doua zi de protest a angajaților de la STB, după ce joi angajații au intrat în grevă. Ei cer salarii mărite, condiții mai bune de muncă și demisia directorului general. Angajații nu vor să țină cont de hotărârea Tribunalului Bucureşti de joi care arată că greva STB este ilegală, iar decizia este executorie.

Mii de oameni au stat degeaba în stațiile de transport în comun în care tramvaiele, troleibuzele și autobuzele nu au mai ajuns.

UPDATE ora 13.50 Pentru a doua zi consecutiv, Tribunalul Bucureşti a admis, vineri, acţiunea iniţiată de STB faţă de Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti. „Dispune încetarea grevei ca ilegală şi reluarea imediată a activităţii", a decis instanţa.

UPDATE ora 9.30 După o întâlnire cu sindicaliștii, primarul Nicușor Dan a declarat că i-a convovat la ora 12.00 pe cei 20 de șefi de depouri la Primăria Capitalei. „Vreau să le transmit hotărârea noastră de aplicare a legii și al doilea motiv, să înțeleg ce probleme pot fi rezolvate”, a spus primarul.

Nicușor Dan a cerut PSD să se pronunțe pe tema grevei din transportul public, în condițiile în care șeful de sindicat de la STB este și consilier PSD.
„Cer PSD să se pronunțe, pentru că avem o grevă care paralizează Bucureștiul organizată de un consilier general PSD, un om care și-a câștigat mandatul pe lista PSD. PSD să se pronunțe dacă susține această acțiune care a paralizat orașul, fie îi retrage sprijinul lui Petrariu, care a organizat această grevă”, a mai spus Nicușor Dan.

Știre inițială

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că directorul STB a anunţat deja angajaţii că există o hotărâre judecătorească ce a declarat ilegală greva, dar un executor judecătoresc va comunica din nou acest lucru angajaţilor, vineri dimineaţă, la ora 6.00.

„Faţă de azi dimineaţă, suntem în faza în care avem o hotărâre a Tribunalului Bucureşi care a spus că această grevă este ilegală şi a spus că trebuie reluată activitatea. Este o hotărâre a instanţei care poate să fie atacată cu apel, dar până atunci este executorie. Dacă sunt oameni care se uită la noi îi sfătuiesc să se consulte cu un avocat, nu cu liderul de sindicat care minte şi spune că nu e executorie. Noi avem o hotărâre pronunţată de o instanţă din România care spune individual că fiecare dintre oamenii care nu îşi exercită activitatea, trebuie să o facă”, a declarat Nicuşor Dan, joi seară, la TVR1.

Edilul a declarat că directorul STB a înştiinţat angajaţii despre această hotărâre judecătorească şi că vineri dimineaţă va fi însoţită această comunicare de un executor judecătoresc.

„Această comunicare pe care directorul a făcut-o va fi însoţită de o comunicare prin executorul judecătoresc, ca lucrurile să fie şi mai oficiale mâine dimineaţă. Adică un executor judecătoresc care are un rol de autoritate de comunicare, de îndeplinire a unei hotărâri judecătoreşti, se va prezenta la autobază şi va înştiinţa oficial că există această hotărâre executorie şi că cine nu o respectă săvârşeşte o infracţiune, în mod individual”, a declarat Nicuşor Dan.

Joi seară, mijloacele de transport în comun nu au circulat.

Primarul general al Capitalei a spus că refuză să creadă că este vorba de un act de inconştienţă colectivă.

„Eu refuz să cred că e un act de inconştienţă colectvă de o asemenea manieră. Refuz să cred că mii se oameni împreună refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească. Nu am nimic cu şoferii şi vatmanii care sunt manipulaţi de sindicat. Am spus, sunt dispus la dialog, dar nu cu aceşti lideri de sindicat. Să îşi aleagă nişte reprezentanţi care să vină la noi la primărie”, a declarat Nicuşor Dan.

Edilul a mai anunţat că vineri dimineaţă, la ora 6 se va afla la sediul STB, alături de executorii judecătoreşti.

„Eu mâine dimineaţă la ora 6 voi fi la STB, mâine dimineaţă executorii judecătoreşti vor pleca de la STB către autobaze - depou şi sunt destul de optimist că că nu vom fi într-o situaţie de inconştienţă colectivă. Menţin aceeaşi deschidere de a avea un dialog civilizat cu un reprezentant legitim şi nu politic. Executorii judecătoreşti funcţionează începând cu ora 6 dimineaţa”, a mai declarat Nicuşor Dan.

Primarul Nicușor Dan spune că angajații de la STB sunt în culpă dacă nu opresc greva
Primarul Nicușor Dan spune că angajații de la STB sunt în culpă dacă nu opresc greva

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG