Linkuri accesibilitate

Greva de la STB | Mizele financiare ale luptei politice dintre PSD și PNL


Sindicatul Transportatorilor din București, care are aproape 9.000 de membri, a organizat o grevă care a paralizat transportul public de suprafață.
Sindicatul Transportatorilor din București, care are aproape 9.000 de membri, a organizat o grevă care a paralizat transportul public de suprafață.

Transportul public de suprafață din București a fost oprit joi în totalitate, de la primele ore ale zilei și până după-amiază, de greva celui mai mare sindicat din STB. Nemulțumirile vizează salariile, dar principalii actori au în spate cele două partide: PSD și PNL.

Mii de angajați ai STB, parte din sindicatul reprezentativ, au refuzat să iasă din depouri cu vehiculele companiei de transport public din Capitală. Sindicatul Transportatorilor din București a acuzat subdimensionarea fondului de salarii pentru angajați și a cerut demisia directorului STB, Adrian Criț, numit de PNL.

Vasile Petrariu, liderul de sindicat al STB și consilier municipal PSD, a declarat presei că este „o oprire voluntară a lucrului” și că mijloacele de transport vor reveni pe traseu atunci când PNL îl va demite pe directorul general Adrian Criț.

De cealaltă parte, directorul general al Societății de Transport București spune că „angajații trebuie să înțeleagă că salariile trebuie să se încadreze într-o anumită limită”, deoarece în această perioadă sunt creșteri mari la energie, combustibili, gaze și piese de schimb.

Întrebat de Europa Liberă, înainte de suspendarea grevei de către Tribunalul București, Vasile Petrariu a spus că „nu există un conflict colectiv de muncă, pentru că noi, Sindicatul Transportatorilor, n-am fi avut cum să declanșăm un conflict colectiv de muncă, pentru că nu am început negocierile colective”.

„Legea 55/2020 interzice conflictele colective de muncă, e vorba de o oprire voluntară și spontană a muncii, pentru că cei 1.000 de oameni care au protestat ieri au strigat revendicări la care nici Consiliul de Administrație, nici directorul general n-au spus nimic. Aveau posibilitatea încă de ieri să dezamorseze acest conflict de muncă, n-au făcut-o”, a completat el.

Buletin de București scrie că greva de la STB are loc și în contextul în care un audit intern organizat între 27 septembrie și 10 decembrie 2021, avizat săptămâna trecută, a scos la suprafață nereguli grave la autobazele și depourile societății de transport.

Potrivit documentului obținut de sursa citată, au fost descoperite nereguli precum: furnizori neagreați, plăți ilegale a unor facturi umflate pentru piese și consum record de combustibil. De exemplu, doar în cazul unei singure autobaze, supraconsumul vehiculelor a crescut de peste trei ori în decembrie anul trecut, față de luna anterioară.

Cât plătește STB pe salarii

Bugetul de salarii al STB este de 73,5% din veniturile companiei, procent despre care Adrian Criț afirmă că „nu arată o eficiență a societății”.

„În urmă cu zece ani, bugetul de salarii era la 56%. În orice companie de transport public de călători, ponderea salariilor nu trebuie să depășească 60%, este o chestiune constatată în studii la nivel european”, a precizat el, pentru Europa Liberă.

„Domnul Petrariu a solicitat o creștere a salariilor cu 10%. La un buget de salarii propus pentru anul acesta de 928 de milioane de lei, cererea ar depăși cu mult bugetul nostru de venituri și acest lucru ar duce în incapacitate de plată și în imposibilitatea funcționării societății comerciale. N-am mai avea fondurile necesare pentru efectuarea transportului public de călători”, a spus Criț.

Vasile Petrariu, liderul principalului sindicatul din compania STB, spune că greva sindicatului nu are treabă cu politica.
Vasile Petrariu, liderul principalului sindicatul din compania STB, spune că greva sindicatului nu are treabă cu politica.

Vasile Petrariu a răspuns pentru Europa Liberă că „dacă mă gândesc că ei și-au majorat salariile cu 19% în proiectul de buget, atunci lucrurile stau așa. La ceilalți salariați nu se poate să fie compensată măcar rata inflației, fondul de salarii e cu -1,64%, dar la directorul general se poate”.

Ce salarii au angajații STB

Ultima majorare a lefurilor celor aproape 11.000 de angajați ai STB a avut loc anul trecut. Majoritatea personalului - șoferi de autobuz, de troleibuz și vatmani - are un salariu de bază lunar de 4.135 de lei.

Însă, salariul net diferă de la angajat la angajat, în funcție de numărul orelor lucrate, de sporuri și dacă a lucrat pe timp de noapte sau a fost chemat din timpul liber. Astfel, salariul net poate pleca de la 3.279 de lei și poate ajunge până la 4.500 de lei.

Lista salariilor de bază (din care se iau impozite și contribuții) din STB:

  • Agent de securitate: între 2.378 și 2.807 lei
  • Spălător vehicule: 2.807 lei
  • Casier: 3.315 lei
  • Controlor: 3.315 lei
  • Electrician: 3.604 lei
  • Mecanic auto: între 3.604 și 3.916 lei
  • Lăcătuș mecanic: între 3.604 și 3.916 lei
  • Inginer: între 5.187 lei și 11.500 lei
  • Economist: 5.575 lei
  • Șef birou: între 5.983 și 7.369 lei
  • Șef serviciu: 7.877 lei
  • Consilier: 8.143 lei
  • Inginer șef: 8.432 lei
  • Director general: 29.597 lei

Cât de eficientă este STB?

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus în această dimineață că în momentul în care a preluat mandatul, STB avea datorii de 1,2 miliarde de lei și se afla „la limita falimentului”.

„Există mai multe bunuri ale STB care sunt poprite de ANAF. Practic, cea mai mare parte din flotă este sechestrată de ANAF. În momentul acesta, cu sprijinul Guvernelor Orban, Cîţu, Ciucă, datoria pe care STB o are este de 760 de milioane de lei, deci aproape jumătate faţă de cea pe care am preluat-o. Şi, mai important, este o datorie care acum este eşalonată cu ANAF”, a spus primarul general, potrivit Agerpres.

El a adăugat că nu mai există riscul ca STB să intre în insolvență, dar că activitatea societății trebuie în continuare optimizată: „Nu vom renunţa la a face acest lucru”.

Potrivit datelor obținute de Europa Liberă, STB a avut în anul 2021 cheltuieli totale de peste 1,28 miliarde de lei (date preliminare), dintre care cheltuielile cu personalul au fost de 943,88 de milioane de lei. Veniturile au fost de 1,26 miliarde de lei, potrivit bugetului rectificat pe anul trecut.

Numărul de angajați era anul trecut de 10.927, iar numărul kilometrilor parcurși de vehiculele companiei de transport a fost de 101.054. Astfel, productivitatea a fost de 9.248 km/angajat.

Productivitatea STB (km/angajat):

  • 2021: 9.248
  • 2020: 9.522
  • 2019: 9.272
  • 2018: 8.174
  • 2017: 7.695
  • 2016: 7.253
  • 2015: 7.223
  • 2014: 7.222
  • 2013: 7.525
  • 2012: 7.612
  • 2011: 7.702
  • 2010: 8.218

Potrivit raportului de activitate pe anul 2020, ultimul publicat pe site-ul companiei, în acel an s-au vândut 43,9 milioane de călătorii, în valoare de 57,9 milioane de lei.

Cifrele sunt în scădere cu peste 31%, în mare parte din cauza pandemiei, față de anul 2019, când au fost vândute 63,7 milioane de călătorii, în valoare de 84,5 milioane de lei.

STB are în administrare un parc circulant maxim de 953 autobuze, 285 tramvaie şi 185 troleibuze. Rețeaua de autobuze are 142 de trasee, dintre care 72 linii urbane, 27 linii de noapte, 3 linii expres şi 40 linii regionale. Rețeaua electrică are 23 de linii de tramvai și 17 linii de troleibuz. Viteza medie a vehiculelor este de 12,8 km/h.

Cine controlează banii sindicatului STB?

Directorul general al STB a mai spus că liderul de sindicat Vasile Petrariu va răspunde penal și solicită un control amănunțit al bugetului Sindicatului Transportatorilor din București.

„Prin ceea ce am descoperit în această companie, lună de lună, Sindicatul Reprezentativ încasează circa 100.000 de euro ca și cotizații provenite de la angajați. Cineva trebuie să verifice ce se face cu aceste fonduri”, a spus Adrian Criț, pentru Europa Liberă.

„Nu știu cine este acel cineva și nu știu dacă cineva are dreptul să verifice niște fonduri ale unei organizații private, acolo vorbim de banii oamenilor. Nici Criț, că-și dă cu părerea, nici altcineva, nu are ce să facă. Singurii care pot să verifice sunt membrii de sindicat”, a răspuns Vasile Petrariu, la solicitarea Europei Libere.

Mai mult, Criț l-a acuzat pe Petrariu și că îi forțează pe angajați să lucreze ore suplimentare „astfel încât să fie captivi în ceea ce înseamnă continuitatea locului de muncă”.

„Mesajul transmis de sindicate, de la încadrarea angajatului, e că doar sindicatul vă dă! Din păcate, un alt mesaj este: orice conducere este trecătoare, noi suntem tot timpul! Aceste mesaje nu fac bine unei societăți care trebuie să funcționeze pe piața liberă, care are alți trei operatori de transport care o concurează și, în viitor, atribuirea traseelor va fi necesară să fie făcută printr-o licitație internațională”, a mai spus Criț.

„El, în calitate de director general, dacă pune problema așa, înseamnă că trebuia să plece mai demult. Angajatorul este singurul care poate solicita ca salariatul să lucreze suplimentar, iar angajatul poate să accepte sau nu. Iar orele suplimentare se fac din cauza deficitului de forță de muncă”, spune liderul sindical.

Conflict politic pe transportul din București

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, declarase dimineață că greva de la STB nu este una spontană, ci una politică.

„Nu este o grevă spontană, așa cum se afirmă, ci orchestrată de Sindicatul Reprezentativ. Avem dovezi în acest sens, este o grevă politică, de care este responsabil domnul Petrariu, consilier municipal PSD și lider sindical”, a spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan a acuzat Sindicatul Reprezentativ al STB că a organizat o grevă ilegală, iar pe liderul sindical de activitate politică.
Nicușor Dan a acuzat Sindicatul Reprezentativ al STB că a organizat o grevă ilegală, iar pe liderul sindical de activitate politică.

Mai mult, edilul general a spus că greva este una ilegală și a depus solicitare la Tribunalul București în acest sens.

„Este o grevă ilegală, în stare de alertă nu se fac greve. Și dacă n-ar fi stare de alertă, tot există obligația legală ca pentru transportul public să fie asigurată o activitate de o treime”, a spus primarul.

De cealaltă parte, Vasile Petrariu a respins acuzația că greva de azi a fost motivată politic.

„Nu are treabă politica, pentru că nu cred că PSD l-a pus să facă ce-a făcut cu noi, comportamentul ăsta agresiv și cu amenințări”, a spus el, pentru Europa Liberă.

În urmă cu doi ani, în campania pentru alegerile locale pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan, susţinut de PNL şi USR PLUS, a acuzat principalul sindicat al Societăţii de Transport Bucureşti că a făcut campanie pentru Gabriela Firea, candidatul PSD, și a transmis angajaţilor mesaje în care se vorbeşte despre tăierea subvenţiei, iar oamenii a fost îndemnaţi să „nu voteze cu creierul”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG