Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord a efectuat cel mai important test balistic din 2017 până în prezent


În luna ianuarie, Coreea de Nord testat mai multe rachete. După testele din 5 și 10 ianuarie, Phenianul a susținut că a testat cu succes ceva numit „vehicul de alunecare hipersonică” și „vehicul de reintrare manevrabil”.
În luna ianuarie, Coreea de Nord testat mai multe rachete. După testele din 5 și 10 ianuarie, Phenianul a susținut că a testat cu succes ceva numit „vehicul de alunecare hipersonică” și „vehicul de reintrare manevrabil”.

Coreea de Nord a lansat duminică ceea ce se presupune a fi racheta cu cea mai mare rază de acţiune, din 2017, o escaladare a programului său militar şi un posibil semnal că vor urma teste și mai ample, potrivit preşedintelui sud-coreean, relatează CNN.

Atât Guvernul sud-coreean cât şi cel japonez au anunţat lansarea unei rachete balistice cu rază intermediară de acţiune, despre care oficialii de la Tolyo afirmă că a ajuns la o înălţime de 2.000 de km, cu o rază de 800 de km, înainte de a cădea în apele costelor estice ale Peninsulei Coreene.

„Dacă racheta ar fi fost lansată la un apogeu normal, raza ei ar fi fost cuprinsă între 3.500 de km şi 5.500 de km, ceea ce o face o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune şi testul cu cea mai lungă rază din 2017”, a declarat cerecetătorul asociat pentru apărare şi analize militare la Instititul Internaţional pentru Studii Strategice din Londra, Joseph Dempsey, pentru CNN.

Coreea de Sud a raportat că lansarea rachetei a avut loc duminică la ora locală 07:52 (22:52 GMT) în largul coastei de est a Coreei de Nord, scrie BBC.

Statele Unite au cerut Coreei de Nord „să se abțină de la alte acte destabilizatoare”.

Experții militari arată că ritmul neobișnuit de rapid al testelor balistice din Coreea de Nord indică intenția sa de a face presiuni asupra administrației Biden asupra negocierilor nucleare îndelungate, în condițiile sporirii dificultăților prin care trece țara asiatică.

De asemenea, experții sugerează că în spatele valului de lansări se află inclusiv semnalarea politică a puterii globale și regionale și, de asemenea, nevoia practică de a testa noi sisteme de inginerie și comandă militară.

„Statele Unite condamnă aceste acțiuni și solicită să se abțină de la alte acte de destabilizare”, a arătat comandamentul Indo-Pacific al armatei americane într-o declarație după lansarea de duminică.

Japonia, Coreea de Sud și SUA au condamnat toate lansarea rachetei, acesta fiind cel de-al șaptelea test din această lună.

ONU interzice Coreei de Nord testele de arme balistice și nucleare și a impus sancțiuni stricte. Dar statul din Asia de Est sfidează în mod regulat interdicția, iar liderul Kim Jong-un a promis că va consolida apărarea țării sale.

Momentul lansării rachetei este, de asemenea, considerat ca fiind semnificativ, venind chiar înainte de Jocurile Olimpice de iarnă din China și înaintea alegerilor prezidențiale din Coreea de Sud din martie.

În ianuarie 2022, Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune.

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat că seria de teste de duminică amintește de tensiunile crescute din 2017, când Coreea de Nord a efectuat mai multe teste nucleare și și-a lansat cele mai mari rachete, inclusiv unele care au survolat Japonia.

Potrivit agenției de știri sud-coreene Yonhap, racheta pare să fie similară cu racheta Hwasong-12 pe care Coreea de Nord a testat-o în 2017.

SUA au impus mai multe sancțiuni Coreei de Nord la începutul lunii ianuarie, ca răspuns la lansările anterioare de rachete. Discuțiile dintre cele două țări au stagnat de la preluarea mandatului președintelui american Joe Biden.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG