Linkuri accesibilitate

De ce și-a suspendat activitatea Ambasada României în Coreea de Nord, ultima misiune UE la Phenian


La începutul lunii septembrie, mai multe posturi de televiziune internaționale au difuzat imagini cu parada organizată de liderul nord-coreean, Kim Jong-un, cu ocazia a 73 de ani de la formarea Coreei de Nord. În imagini apar oameni în costume de protecție portocalii.
La începutul lunii septembrie, mai multe posturi de televiziune internaționale au difuzat imagini cu parada organizată de liderul nord-coreean, Kim Jong-un, cu ocazia a 73 de ani de la formarea Coreei de Nord. În imagini apar oameni în costume de protecție portocalii.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a confirmat, marți, că misiunea diplomatică a României la Phenian a fost suspendată începând cu data de 9 octombrie 2021, pe fondul „măsurilor aspre de combatere a pandemiei de Covid aplicate în ultimul an și jumătate".

„Restricțiile impuse pe plan local în context pandemic au afectat negativ demersurile părții române de a efectua rotația periodică de personal, necesară sustenabilității misiunii”, precizează Ministerul de Externe (MAE) pentru Europa Liberă. Este vorba atât despre activitățile diplomatice, cât și despre cele consulare, arată MAE.

  • Ambasada României la Phenian era ultima misiune diplomatică a Uniunii Europene în Coreea de Nord.
  • România și Coreea de Nord au stabilit primele relații diplomatice la 26 octombrie 1948.

Până la data de 19 august 2021, statul nord-coreean a transmis că nu avea niciun caz de Covid confirmat pe teritoriul său. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății citată de BBC, în raportul săptămânal publicat pe 27 august 2021, 37.291 de persoane fuseseră testate pe întreg teritoriul Coreei de Nord, niciun rezultat fiind ulterior confirmat pozitiv.

Kim Jong-un impusese o serie de măsuri restrictive pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, printre care și închiderea graniței dintre Coreea de Nord și China, în ianuarie 2020. Acest lucru a limitat comerțul dintre cele două state.

În trecut, în urma sancțiunilor internaționale impuse de ONU, Coreea de Nord a recurs la comerțul informal și contrabanda sponsorizată de stat pentru a importa ilegal bunuri din China, principalul partener economic al acesteia.

Ca urmare a pandemiei, activitatea economică a țării a fost drastic limitată. Drept urmare, Coreea de Nord se confruntă de câteva luni cu o „situație alimentară tensionată”. Informațiile cu privire la o posibilă foamete sunt puține spre deloc, ca de altfel, majoritatea informațiilor din țară, iar închiderea rând pe rând a misiunilor diplomatice a limitat și mai mult accesul la date despre situația din Coreea de Nord.

Relațiilor bilaterale România - Coreea de Nord

România și Coreea de Nord au stabilit primele relații diplomatice la 26 octombrie 1948.

Legăturile politice dintre cele două state au evoluat conform ideologiei și conducerii politice comuniste până în 1989, când Revoluția română a dus la prăbușirea regimului condus de Nicolae Ceaușeșcu și la instaurarea democrației. Guvernul nord-coreean a recunoscut noua putere de la București pe data de 27 decembrie 1989.

De atunci, relațiile diplomatice dintre cele două state sunt reduse, iar comerțul dintre cele două țări inexistent datorită sancțiunilor impuse de ONU.

În prezent și potrivit datelor oficiale, nu există cetățeni români stabiliți in Coreea de Nord.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG