Linkuri accesibilitate

Ucraina se pregătește cu sprijinul SUA pentru atacurile cibernetice ale Rusiei


Ucraina - Un bărbat într-un costum de tigru trece prin dreptul însemnului 'I love Ukraina' în piața centrală din Kiev, după retragerea unei părți a diplomaților americani și britanici.
Ucraina - Un bărbat într-un costum de tigru trece prin dreptul însemnului 'I love Ukraina' în piața centrală din Kiev, după retragerea unei părți a diplomaților americani și britanici.

Un oficial cibernetic de top de la Casa Albă se află în Europa săptămâna aceasta pentru a discuta cu aliații SUA despre cum să sprijine Ucraina în cazul atacurilor rusești cibernetice. Acestea ar putea precede o invazie militară.

Consilierul adjunct pentru securitate națională pentru tehnologie cibernetică și emergentă, Anne Neuberger, a început astăzi o serie de întâlniri cu aliații europeni pentru a discuta modalități de a sprijini apărarea digitală a Ucrainei în cazul unor atacuri cibernetice rusești. Vizita Annei Neuberger are loc după ce hackeri încă neidentificați au atacat mai multe agenții guvernamentale ucrainene în ianuarie și în timp ce oficialii americani încearcă să anticipeze orice potențială schimbare a amenințărilor rusești de hacking la adresa SUA.

Într-o conferință de presă, oficialul american a spus că „Rusia a înțeles că destabilizarea sau distrugerea infrastructurii critice poate crește presiunea pe guvernul unei țări, inclusiv asupra armatei și populației și să accelereze atingerea obiectivelor rusești”

Sprijinul american în domeniul securității cibernetice se va axa pe trei componente:

  • Conlucrarea cu Ucraina și statele vecine pentru a-și pregăti apărarea cibernetică. „Ucrainienii au făcut progrese dar suntem conștienți că progrese semnificative și reziliența nu se dobândesc în câteva săptămâni, deci suntem realiști în privința a ceea ce putem realiza și ne concentrăm pe capacitatea de răspunde la incidente, dacă va fi nevoie”, a concluzionat oficialul american.
  • Conlucrarea cu aliații și partenerii, inclusiv prin intermediul NATO, pentru a întări apărarea și a pregăti răspunsuri comune.
  • Încurajarea fiecărui stat să se pregătească, așa cum facem în Statele Unite.

Consultările cu omologul UE și reprezentanții NATO vor fi urmate de o vizită în Polonia și în țările Baltice și de întâlniri online cu omologii germani și francezi.

Neuberger spune că atacurile de până acum (din ultimele săptămâni-n.r.) au fost rezolvate de ucraineni care și-au întărit capacitatea cibernetică. Ele au demonstrat care este tipul de activitate folosită de ruși și cum poate aceasta destabiliza capacitatea cibernetică.

FBI cere business-urilor americane să declare atacurile

CNN anunță că FBI le cere companiilor americane să raporteze orice creștere a amenințărilor rusești de hacking. Este cel mai recent efort de pregătire pentru potențiale atacuri cibernetice rusești asupra organizațiilor americane pe fondul acumulării de trupe rusești la granița cu Ucraina.

FBI le-a transmis firmelor americane să informeze prin e-mail biroul dacă au descoperit „o activitate cibernetică crescută împotriva Ucrainei sau a infrastructurii critice din SUA”, inclusiv împotriva companiilor financiare, de sănătate și energetice.

FBI a făcut apel la companiile private pentru a raporta eventuale atacuri.
FBI a făcut apel la companiile private pentru a raporta eventuale atacuri.

Analiștii în securitate apreciază că intențiile Moscovei pentru atacuri cibernetice perturbatoare sau distructive asupra SUA „rămân probabil foarte ridicate”.

Este doar una dintr-o serie de pregătiri pe care oficialii americani le-au făcut pentru a se proteja împotriva oricăror potențiale amenințări de hacking din partea Kremlinului, în cazul în care SUA impun sancțiuni grele Rusiei pentru o nouă invazie a Ucrainei.

Guvernul se bazează, într-o oarecare măsură, pe companiile private pentru a raporta amenințările de hacking emergente, deoarece acele companii dețin și operează majoritatea infrastructurii critice din SUA.

Îngrijorarea oficialilor americani este de mult timp aceea că hackerii ruși ar putea obține un loc în rețelele industriale care, de exemplu, ajută la distribuirea energiei electrice sau la furnizarea de alte servicii critice.

Lecții din trecutul hacking-ului rusesc

Până acum nu au existat rapoarte de amenințări specifice și semnificative de hacking rusești la adresa infrastructurii SUA, dar cel puțin un atac cibernetic rusesc anterior în Ucraina a avut ramificații globale. Atacul cibernetic din 2017 a fost pus de Departamentul de Justiție l-a pus pe seama informațiilor militare ruse. El a fost declanșat prin infectare un furnizor de software ucrainean, s-a răspândit în întreaga lume, provocând daune de miliarde de dolari.

În 2018, hackerii susținuți de guvernul rus au fost acuzați că s-au implicat într-un efort de mai mulți ani de a se infiltra în firmele americane de energie, apă și producție.

În ultimii ani, operatorii de infrastructură critică din SUA au devenit mai conștienți de amenințare și au investit mai mult în apărarea cibernetică, deoarece grupurile rusești de hacking au rămas active în întreaga lume.

Atacul prin intermediul dezinformării

Dezinformarea este o amenințare semnificativă și ea în contextul atacurilor cibernetice. Annei Neuberger identifică trei narative care circulă deja atât în Ucraina, cât și în țările ex-comuniste, legate de intervenția Rusiei.

  • Ucraina este sursa crizei.
  • Există amenințări la adresa Rusiei pe teritoriul Ucrainei.
  • Nu există nicio altă alternativă de aplanare a tensiunilor.

Toate se dovedesc însă nefondate - Rusia a fost cea care a mobilizat trupele la granița Ucrainei, deci cea care a declanșat criza. Nu există amenințări la adresa Rusiei, iar americanii și partenerii europeni fac în continuare apel la rezolvarea pe cale diplomatică a crizei ucrainene.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG