Linkuri accesibilitate

Oficial Pentagon: SUA mută 1.000 de militari din Germania în România. Reacția Rusiei


Statele Unite vor mobiliza aproximativ 3.000 de trupe în Europa în urma tensiunilor crescute la granița dintre Ucraina și Rusia. Rusia a mobilizat peste 120.000 de trupe în apropierea frontierelor celor două state.
Statele Unite vor mobiliza aproximativ 3.000 de trupe în Europa în urma tensiunilor crescute la granița dintre Ucraina și Rusia. Rusia a mobilizat peste 120.000 de trupe în apropierea frontierelor celor două state.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat că Statele Unite vor aloca 1.000 de trupe din Germania în România, într-o înțelegere bilaterală dintre cele două state. Trupele ar urma să vină în România în următoarele zile.

La câteva ore de la anunțul Departamentului american al Apărării, privind suplimentarea trupelor din Europa de Est cu 3.000 de soldați americani și mutarea a 1.000 de soldați din Germania în România, Moscova a numit „nejustificată” și „distructivă” această decizie.

Adjunctul șefului diplomației ruse, Alexandr Grușko, a declarat că decizia luată de Statele Unite este „nejustificată, distructivă, crește tensiunile militare și reduce marja pentru decizii politice”.

Potrivit lui Kirby, mutarea celor 1.000 de soldați în România va avea loc în tandem cu mobilizarea trupelor franceze la noi în țară, anunțată în urmă cu două săptămâni de către președintele francez Emmanuel Macron.

Statele Unite vor efectua mutarea trupelor americane fără a solicita opinia sau votul statelor membre NATO. Kirby a precizat că mutarea are loc în urma unui acord bilateral între România și Statele Unite și la cererea expresă a României. Trupele se vor afla sub comandă americană.

„Nu sunt trupe permanente și nu vor lupta în Ucraina, ci au scopul de a întări postura aliaților noștri din Europa de Est”, a declarat oficialul american.

Acesta a subliniat că mutările de trupe nu sunt permanente ci sunt un răspuns la tensiunile din Ucraina și că vor fi evaluate ulterior în funcție de evoluția situației din țara vecină.

„Nimeni nu împiedică SUA să facă propriile mutări. Orice mutare de trupe americane presupune consultări cu statele în care ajung. Operațiunile noastre sunt transparente și vom da detalii despre acestea. Vom lua toate măsurile pentru a descuraja orice agresiune”, a mai precizat purtătorul de cuvând al Pentagonului.

Kirby a mai spus că SUA salută anunțul Franței, care va trimite și ea militari în România și a mai precizat că Spania, Marea Britanie și Danemarca doresc să contribuie cu trupe în regiunea flancului estic. ”Vom discuta cu partenerii noștri din NATO”

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, susține că un conflict cu Rusia nu este „inevitabil”.

„Nu știm dacă Rusia a luat o decizie finală de a invada Ucraina, dar este clar că are această intenție. Conflictul nu este inevitabil. Statele Unite vor căuta o soluție diplomatică” a mai declarat John Kirby.

Peste 3.000 de militari americani vor fi trimiși către Europa de Est. Aproximativ 2.000 dintre aceștia vor fi trimiși în Polonia și Germania. Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, SUA va muta a doua divizie aeriană în Polonia pentru a consolida în întregima flancul de est al NATO.

„Statele Unite vor desfășura în Europa 2000 de trupe în următoarele zile. Acestea includ aproximativ 1.700 de membri ai serviciului 82 Airborne Division și agenți cheie care se vor desfășura de la Fort Bragg, Carolina de Nord, în Polonia și aproximativ 300 de membri în serviciu ai Corpului 18 Aeropurtat se vor muta din Fort Bragg către Germania”, se spune într-un comunicat de presă al Pentagonului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia Statelor Unite de a mobiliza trupe în Germania, Polonia și România.

„Este un semnal puternic al angajamentului SUA, alături de alte contribuții recente ale Americii la securitatea noastră comună - inclusiv cei 8.500 de militari americani pregătiți pentru a se alătura Forței de Răspuns NATO și trimiterea portavionului Harry S. Truman sub comanda NATO în Marea Mediterană”, a transmis Stoltenberg.

Alături de cele 3.000 de trupe, aproximativ 8.500 soldați americani rămân în stare de alertă și vor fi mutați în Europa dacă NATO sau președintele american John Biden solicită acest lucru.

Spitalele de copii din Ucraina sunt pline cu pacienți Covid
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00

Armata României, lăudată de Pentagon

John Kirby a lăudat armata României, pe care a numit-o capabilă. Mutarea trupelor în România va fi una temporară și urmează decizii similare ale Marii Britanii, Franței și Danemarcăi în Regiune.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a confirmat veridicitatea documentelor publicate miercuri de către agenția de presă spaniolă, El Pais. Potrivit documentelor confidențiale, Statele Unite și NATO au respins cererile Rusiei ca Ucraina să nu adere niciodată la alianță. Occidentul oferă Rusiei, în schimb, șansa de a negocia acordurile de dezarmare și măsurile de consolidare a încrederii la viitoarele forumuri.

Președintele Iohannis: Decizia, rol de descurajare e evoluțiilor negative în zonă

Imediat după anunțul oficial al Pentagonului în privința mutării celor 1000 de miliari din Germania în România, președintele Klaus Iohannis a „salutat” decizia și spune că „decizia va avea și un rol important de descurajare a oricăror evoluții negative de securitate în regiune”.

„Această contribuție semnificativă reprezintă o demonstrație fără echivoc a solidarității Statelor Unite, ca aliat și principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării și apărării pe Flancului Estic al NATO, inclusiv în România, ca răspuns la actualele evoluții îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică. Președintele României subliniază că decizia are o semnificație deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă.

Desfășurarea în România a efectivelor Statelor Unite ale Americii în cursul acestei luni demonstrează totodată angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic. Această decizie vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante și poziționării active și consecvente ale țării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianței Nord-Atlantice, precum și în relația directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar și coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră”, se spune în comunicatul președinției.

Tensiunile dintre Rusia și NATO sunt în creștere, după tentativele eșuate ale mai multor lideri Occidentali de a ajunge la un compromis cu Moscova. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a luat în derâdere afirmațiile omologului său britanic, Liz Truss, după ce aceasta a afirmat că trimite resurse militare către țările baltice.

„Doamnă Truss, cunoștințele dumneavoastră legate de istorie nu se compară cu cunoștințele noastre geografice”, a subliniat purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zaharova.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG