Linkuri accesibilitate

SUA: Liderul Statului Islamic a fost ucis în Siria


Președintele Jow Biden a urmărit acțiunea asupra lideului Statului Islamic din Situation Room, alături de vicepreședintele SUA și de echipa de securitate națională
Președintele Jow Biden a urmărit acțiunea asupra lideului Statului Islamic din Situation Room, alături de vicepreședintele SUA și de echipa de securitate națională

Liderul Statului Islamic a murit în urma unui raid american în nordul Siriei, care a ucis și un adjunct al grupării teroriste, spun oficialii americani.

Înainte ca americanii să declanșeze atacul asupra clădirii în care Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi se afla, acesta a detonat o bombă, sinucigându-se pe el și pe familia sa, arată BBC.

Președintele american Joe Biden a urmărit în timp real, din Situation Room, operațiunea în urma căreia șeful grupării Stat Islamic și-a pierdut viața. Moartea lui Qurayshi „a eliminat o amenințare teroristă majoră pentru lume”, a spus Biden.

Mai mulți experți americani au declarat pentru BBC că moartea lui Qurayshi ar fi o lovitură pentru Statul Islamic care nu avut nicio reacție cu privire la raidul american.

Reuters scrie că forțele americane au repetat raidul cu elicopterul de mai multe ori, sperând să-l captureze pe liderul ISIS aflat la etajul al treilea al unei clădiri rezidențiale dintr-un oraș sirian de la granița cu Turcia, unde stătea ascuns cu familia sa.

Ce a rămas din clădirea din Armeh distrusă în urma unei misiuni de combatere a terorismului condusă de Forțele de Operații Speciale ale SUA în 3 februarie 2022.
Ce a rămas din clădirea din Armeh distrusă în urma unei misiuni de combatere a terorismului condusă de Forțele de Operații Speciale ale SUA în 3 februarie 2022.

Înainte ca americanii să ajungă la el, Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi a detonat o bombă sinucigașă, care l-a ucis pe el, soția și copiii săi, împrăștiindu-le rămășițele și distrugând clădirea.

Președintele Joe Biden a numit sinuciderea lui Quraishi un „act final de lașitate disperată”.

Pentru locuitorii orașului Atmeh, evenimentele au fost terifiante, pentru că forțele americane le-au transmis prin difuzoare cu puțin timp înainte să evacueze clădirea vizată.

Generalul american Frank McKenzie, care supraveghea forțele americane în regiune și îi oferea actualizări lui Biden, a declarat că trupele americane au făcut ca șase civili, inclusiv patru copii, să părăsească primul etaj al clădirii înainte ca explozia să distrugă ultimul etaj.

„Explozia, care a fost mai masivă decât ar fi de așteptat de la o vestă sinucigașă, a ucis pe toți cei de la etajul trei și, de fapt, a ejectat mai mulți oameni din clădire”, a spus McKenzie, adăugând că Quraishi, soția sa și cei doi copii au murit.

Un al doilea oficial american a declarat ulterior că două dintre soțiile lui Quraishi și un copil au fost uciși.

În timp ce trupele americane au avansat la etajul doi, unul dintre locotenenții lui Quraishi și soția sa au început să tragă asupra americanilor și au fost uciși. Un copil a fost găsit mort acolo, a spus McKenzie, iar alți trei copii și un copil au fost aduși în siguranță de la etajul doi.

Salvatorii sirieni au declarat că cel puțin 13 persoane au murit, majoritatea femei și copii.

Planificarea operațiunii a început din primele zile ale lunii decembrie, când oficialii americani s-au convins că liderul Statului Islamic locuiește în clădire.. Joe Biden a primit pe 20 decembrie o informare detaliată cu privire la opțiunile de capturare a lui Quraishi în viață, a declarat un oficial înalt de la Casa Albă.

Un alt oficial a spus că operațiunea a fost complicată de faptul că Quraishi și-a părăsit rar reședința de la etajul trei al clădirii și s-a bazat pe curieri pentru a interacționa cu lumea exterioară.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG