Google promite un nou sistem de orientare a publicității către utilizatori, care va limita cantitatea de date ce va putea fi partajată cu terțe părți sau între aplicații.
„Scopul nostru, cu acest nou sistem, este să dezvoltăm soluții de publicitate eficiente și care să îmbunătățească confidențialitatea, utilizatorii știind că informațiile lor sunt protejate”, a declarat compania.
Google nu a oferit un calendar exact pentru modificări, însă a subliniat că va menține tehnologiile existente timp de cel puțin încă doi ani.
Facebook a pierdut $10 miliarde în urma modificării Apple
Modificările introduse anul trecut de Apple la software-ul său iOS, le-au oferit utilizatorilor opțiunea de a bloca aplicațiile din urmărirea activității lor online în scop publicitar. Această măsură a avut un impact major asupra companiilor care se bazau pe așa-numita publicitate direcționată (targeted advertising), deoarece majoritatea utilizatorilor au optat pentru blocarea acestora.
Luna aceasta, Meta, compania mamă a Facebook, a declarat că modificările de confidențialitate ale Apple ar costa firma 10 miliarde de dolari în acest an, din venituri de publicitate pierdute.
Potrivit The Guardian, sistemul de operare Android este prezent pe aproximativ 72% dintre dispozitivele mobile din întreaga lume, comparativ cu sistemul de operare de la Apple, iOS, care este prezent pe aproximativ 26,9% dintre dispozitive, astfel impactul acestor măsuri din partea Google ar putea fi chiar mai crescut.
Google a criticat abordarea Apple fără a numi însă compania și a subliniat că scopul lor este să găsească o opțiune de confidențialitate pentru utilizatori, permițând totodată dezvoltatorilor să continue să obțină venituri din publicitate.
„Știm că alte platforme au o abordare diferită asupra confidențialității, limitând direct tehnologiile utilizate de dezvoltatori și agenții de publicitate”, a scris Anthony Chavez, vicepreședintele Google Android pentru managementul produselor, securitate și confidențialitate.
„Credem că – fără a oferi mai întâi o cale alternativă – astfel de abordări pot fi ineficiente și pot duce la rezultate mai proaste atât pentru confidențialitatea utilizatorilor cât și pentru companiile de dezvoltare”.
Întregul model de afacere bazat pe profit
„Până acum 7-8 ani, industria de digital marketing a avut o perioadă de efervescență și chiar 'junglă' în care se putea practic targeta aproape orice: de la nume mic la publicitate care targetează utilizatorul după numărul de telefon sau data nașterii copiilor”, explică pentru Europa Liberă expertul în media digitală, Dragoș Stanca.
Conform specialistului, această perioadă a luat sfârșit odată cu apariția problemelor de tipul scandalului Cambridge Analytica care, potrivit acestuia, a fost „o victimă colaterală, de fapt, a unui setup global mult prea relaxat din punct de vedere etic și mult prea concentrat spre profit, de marii giganți tech”.
Publicitatea digitală bazată pe acumularea de date despre utilizatori a stat la baza internetului în ultimii 20 de ani, Google făcându-și peste 80% din venit prin această practică. Motiv pentru care, potrivit lui Dragoș Stanca, schimbările propuse de Google, venite în principal ca urmare a presiunilor politice, vor fi întârziate cât mai mult posibil.
„Schimbarea anunțată acum de Google e forțată de presiunile tot mai mari de tip GDPR și de amenzile care au început să conteze. Dar anunțata implementare a fost amânată deja o dată (inițial era preconizată pentru acest an) și va mai fi întârziată cât de mult va fi posibil. Probabil la final de 2023 - început de 2024 vom asista la o resetare a ecosistemului Google și, deci, implicit a întregului ecosistem de marketing online global”.
Efectele acestei decizii, însă, nu sunt încă evidente, notează specialistul.
„Din punct de vedere al implementării efective și al modului în care va influența pozitiv sau nu ecosistemul – nu știe, încă, nimeni ce va fi. Nici chiar Google – motiv pentru care eu anticipez că lucrurile nu se vor implementa atât de rapid precum e planul anunțat acum: dar politicienii, guvernele si investitorii au nevoie de o poveste. Iar Google are nevoie și știe să cumpere timp”.