Linkuri accesibilitate

Cum vor PSD și USR să ieftinească benzina. Expert: „Vom ieși greu din zona de scumpiri”


Președintele PSD, Marcel Ciolacu, estimează că prețurile carburanților ar scădea cu până la 1,2 lei după înjumătățirea accizei. Expertul consultat de Europa Liberă nu garantează că prețul va rămâne la valoarea redusă pentru mult timp.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, estimează că prețurile carburanților ar scădea cu până la 1,2 lei după înjumătățirea accizei. Expertul consultat de Europa Liberă nu garantează că prețul va rămâne la valoarea redusă pentru mult timp.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul său va propune marți, în timpul ședinței de Guvern, reducerea accizelor la carburanți pentru a amortiza o parte din efectele creșterii prețurilor.

Măsura propusă ar trebui să vină în ajutorul șoferilor români, care au asistat în ultimele luni la o creștere semnificativă a prețurilor la pompe. Prețul standard al benzinei a ajuns în această perioadă la aproximativ 7 lei, o scumpire semnificativă față de acum un an.

„Cred că o înjumătățire a accizei ca avea un efect benefic asupra inflației fiindcă a doua mare problemă după scumpire este inflația. După simulările făcute de ministru ar scădea prețul la 1,2 lei. Pentru o perioadă, vedem cât suportă bugetul de stat. Știm foarte bine că efectul la carburanți are un efect pe linie la celelalte produse”, a transmis Ciolacu luni.

Tot luni, USR a introdus în Parlament un proiect de lege ce prevede micșorarea TVA-ului la carburanți de la 19% la 5% ca măsură alternativă la propunerea făcută de Marcel Ciolacu. Anunțul a fost făcut de deputatul de București Denisa Neagu, iar ambele propuneri au în vedere reducerea prețului carburanților.

Unii economiști sunt, însă, de părere că astfel de măsuri sunt insuficiente pentru a preveni daunele cauzate de creșterea prețurilor în ultimele luni.

„În mod normal, dacă toate astrele se vor alinia, dacă toate aceste măsuri vor fi respectate de către jucătorii din piață, ar trebui ca prețurile carburanților să scadă cu cel puțin un leu. O scădere infimă raportată la dimensiunea creșterii prețurilor din ultimii ani. Să nu uităm că prețul carburanților este aproape dublu față de anul trecut, iar un plin de benzină de 50 de litri este mai scump în momentul de față cu aproximativ 40 de lei față de luna trecută”, a spus consultantul financiar Adrian Negrescu.

Expertul a adăugat că măsura trebuie însoțită de un mecanism complex de prevenire a creșterii prețurilor pe piață. Acest lucru însă se va dovedi dificil.

În ce constă prețul carburanților din România

Statul este unul dintre principalii beneficiari de pe urma taxării carburanților în România. Adrian Negrescu susține că aproximativ 60% din prețul acestora de pe piață se duce sub formă de taxe la stat, restul costului ilustrând cel de producție, rafinare, transport și vânzare la pompă.

În condițiile în care o parte semnificativă din sumă se duce către stat, expertul e de părere că înjumătățirea accizei ar trebui însoțită și de reducerea TVA-ului la carburanți.

Adrian Negrescu, economic consultant
Adrian Negrescu, economic consultant

„Măsurile, din punctul meu de vedere ar trebui să fie ambele (reducerea TVA-ului și a accizelor, n.r.) implementate, dar e de văzut dacă statul român e capabil să susțină din punct de vedere financiar aceste două decizii pentru că asta ar însemna un minus semnificativ la bugetul public. Știm că carburanții, energia și gazele sunt principalele surse de venit în momentul de față pentru bugetul de stat”, a explicat acesta.

Negrescu a explicat că există, însă, riscul ca distribuitorii să crească prețul de bază al carburanților pentru a compensa o parte din pierderile survenite de pe urma reducerii prețurilor de către stat.

„Degeaba reduci accizele, TVA-ul la carburanți, la prețurile la pompă dacă distribuitorii cresc prețurile la nivelul anterior. Trebuie să ne asigurăm că măsura reducerii taxelor este însoțită de măsuri complementare care să evite tentația de a crește prețurilor la nivelul perceput dinainte de reducerea taxelor”, a declarat Negrescu pentru Europa Liberă.

Printre măsurile suplimentare recomandate se numără o monitorizare mai bună a pieței carburanților și petrolului din România, cât și o monitorizare mai eficientă a felului în care acționează jucătorii principali de pe piață. O altă soluție ar putea fi însăși declararea unei stări de strictă necesitate, precum și cea în cazul domeniului energetic, ce ar permite o plafonare a prețului la producători pentru o perioadă limitată de timp.

Prețul carburanților este, însă, unul volatil, acesta oscilând foarte mult. În condițiile de față, măsurile adoptate de Guvern riscă să fie ocolite de o creștere a prețului barilului de petrol, cauzată inclusiv de producerea unui eveniment politic, cum ar fi o posibilă amplificare a crizei din Ucraina.

„Ce vedem acum pe piețele internaționale e oarecum o stagnare în jurul prețului de 93 de dolari pe baril. Dar asta nu înseamnă că dacă izbucnește, din păcate, războiul în Ucraina, prețul petrolului nu va trece de 100 de dolari pe baril. Iar asta va însemna aproape instantaneu o scumpire a carburanților pe piața românească”, a continuat Negrescu pentru Europa Liberă.

În plus, Negrescu dă drept exemplu creșterea prețurilor la alimente, ce a avut loc aproape „instant” după reducerea TVA-ului la acestea. Acest lucru ar servi drept precedent pentru o eventuală reducere a accizelor și TVA-ului la carburanți

Cum s-au scumpit alimentele în ultimul an

Potrivit datelor publicate de Institutul Național pentru Statistică, inflația în România a ajuns în luna decembrie la 8.2%, după ce gazele s-au scumpit cu peste jumătate din prețul lor inițial, iar facturile la curent au crescut cu aproape 15%.

Alături de acestea, prețurile la alimente s-au majorat semnificativ în luna decembrie a anului trecut. Potrivit statisticilor, produsele alimentare costau cu 6.69% mai mult raportat cu aceeași lună a anului 2020.

Printre cele mai afectate produse au fost cele de morărit sau panificație, unde creșterea a fost de 9.36%, în timp ce legumele și conservele de legume s-au scumpit cu 10.14% față de decembrie 2020, iar fructele proaspete cu aproximativ 4.72%.

„Din păcate, am intrat într-o zonă de scumpiri din care vom ieși foarte greu. Să nu ne așteptăm ca prețurile carburanților să scadă. Dimpotrivă, vor rămâne la nivelul de 7 - 7,5 lei pe o perioadă destul de lungă de timp, în condițiile în care cel puțin la nivel internațional nu există premisele unei ieftiniri semnificative ale prețului petrolului. Astfel încât românii trebuie să înțeleagă că un plin de carburant așa cum îl plătesc astăzi, îl vor plăti și peste 2-3 luni, dacă nu chiar mai mult”.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG