Linkuri accesibilitate

Bursa de la Moscova - suspendată temporar, Gazprom s-a prăbușit, petrolul la $105


Bursa de la Moscova a fost suspendată pentru câteva ore după ce Rusia a atacat Ucraina. Efectele economice ale deciziei lui Vladimir Putin se văd pe toate piețele financiare.
Bursa de la Moscova a fost suspendată pentru câteva ore după ce Rusia a atacat Ucraina. Efectele economice ale deciziei lui Vladimir Putin se văd pe toate piețele financiare.

Bursa de la Moscova a anunțat suspendarea tuturor tranzacțiilor, iar rubla a suferit o scădere istorică în raport cu dolarul și cu euro, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat forțelor rusești să invadeze Ucraina.

Banca centrală a Rusiei a declarat joi că va interveni, după ce rubla a scăzut la un nivel record, iar bursa din Moscova s-a redeschis cu o scădere de 14% în urma atacurilor militare din orașele Ucrainei.

Tranzacționarea a fost suspendată timp de trei ore pe bursa din Moscova, la scurt timp după deschiderea piețelor financiare.

„Banca Rusiei va asigura menținerea stabilității financiare și continuitatea funcționării instituțiilor financiare, folosind toate instrumentele necesare”, se arată într-un comunicat al băncii centrale, citate de AFP.

Conform comunicatului, măsurile sunt menite să ofere „lichiditate suplimentară sectorului bancar” din Rusia, în așteptarea sancțiunilor promise de către liderii occidentali în cazul unei invazii a Ucrainei.

Cele mai importante companii rusești, printre care Gazprom și Lukoil, au suferit scăderi de 55%, respectiv 46%, de dimineață, pierzând astfel sute de miliarde de dolari din valoarea de capitalizare.

Bitcoinul a scăzut sub 35.000 de dolari

Pe fondul escaladării conflictului dintre Rusia şi Ucraina, pieţele de acţiuni europene au deschis și ele sesiunea de tranzacţionare în scădere vertiginoasă.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 2,75% - ajungând la cel mai mic nivel din mai 2021, în timp ce indicele DAX 30 de la Frankfurt a scăzut cu 3,7%, iar la Londra, indicele FTSE 100 a avut un declin de 2,3%.

Indicii pan-asiatici au suferit o scădere de de 2,6%, acțiunile australiene au scăzut cu peste 3%, iar cele chineze cu 1,3%.

Contractele futures ale burselor americane au fost, de asemenea, în scădere puternică, cu S&P 500 în scădere cu 2,3% și Nasdaq futures cu 2,8% mai slab.

Efectele au fost resimțite și pe piețele de criptomonede. Potrivit Reuters, bitcoinul a scăzut sub 35.000 de dolari pentru prima dată în ultima lună.

„Piețele reacționează primele”

Potrivit analistului economic, Dragoș Cabat, reacția piețelor nu este una neașteptată. „Toate bursele au căzut pentru că atunci când se anunță un război și unul mai de anvergură, într-o zonă mai importantă a lumii, sigur că piețele reacționează primele”.

Despre suspendarea bursei de la Moscova, expertul spune că această măsură reprezintă încercarea autorităților de a evita un moment de panică, care ar putea avea efecte majore.

„În momentul acesta apar foarte mult speculațiile bursiere și asta încearcă de fapt autoritățile peste tot în lume să evite. Să nu fie o speculație și atunci o să intre într-o panică și o să cadă piața cu 20%, 30%, 50% sau chiar mai mult”.

Bursa de valori din New York a fost închisă timp de patru zile în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie.
Bursa de valori din New York a fost închisă timp de patru zile în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie.

Specialistul nu se așteaptă ca suspendarea bursei de la Moscova timp de trei ore să aibă un efect semnificativ.

„Se așteaptă un moment de acalmie și atunci când se redeschide probabil că investitorii vor fi oarecum mai clari în ceea ce privește evoluția evenimentelor” explică acesta, „întotdeauna când sunt asemenea variații foarte puternice așteptate ale indicilor bursieri se întâmplă lucrul ăsta”.

Potrivit Reuters, nu este prima dată când se ia măsura suspendării bursei. Piețele au mai fost închise din diferite motive care au făcut ca prețurile acțiunilor să fie temporar nesigure.

Bursa de valori din New York, spre exemplu, s-a închis timp de patru zile după atacurile teroriste din 11 septembrie, 2001, timp de două zile din cauza unui uragan sever în 2012 și după asasinarea președintelui John F Kennedy în 1963 au rămas închise pentru restul zilei.

Prețul barilului de petrol a depășit 100 de dolari

Prețul barilului de petrol a crescut, de asemenea, în urma atacului asupra Ucrainei. Țițeiul Brent, indicatorul de referință global urcând la peste 105 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014, când Rusia a invadat Crimea. West Texas Intermediate, indicatorul american, a crescut cu 8.5%, ajungând la prețul de 99.88 de dolari.

Durata acestei creșteri depinde în principal de durata conflictului, explică Dragoș Cabat. „Dacă conflictul este de scurtă durată , s-ar putea ca lucrurile să se calmeze în zilelele următoare, dacă va fi pe termen lung, atunci probabil că prețul petrolului o să rămână foarte sus”.

Prețul barilului de petrol a depășit 100 de dolari în urma atacului din Ucraina.
Prețul barilului de petrol a depășit 100 de dolari în urma atacului din Ucraina.

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol după Arabia Saudită și, de asemenea, cel mai mare producător de gaz natural din lume. Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au amenințat că vor impune sancțiuni împotriva Rusiei în urma deciziei Kremlinului de a ataca Ucraina, iar acestea ar putea, de asemenea, afecta piețele financiare.

Ministrul de Finanțe rus: sancțiunile vor fi „neplăcute, dar nu fatale”

Posibilele sancțiuni occidentale împotriva băncilor ruse vor duce la o creștere a volatilității pieței, dar Rusia va rezista restricțiilor datorită rezervelor mari, a declarat miercuri ministrul de Finanțe, Anton Siluanov, potrivit Reuters.

Siluanov a mai spus că sancțiunile împotriva băncilor ruse ar fi „neplăcute”, dar statul se va asigura că toate depozitele la bănci, toate tranzacțiile, inclusiv în valută străină, sunt securizate, iar dacă noile sancțiuni vizează companiile energetice rusești, Rusia ar fi pregătită să-și redirecționeze aprovizionarea către alte piețe.

În ceea ce privește posibilele restricții privind cumpărarea datoriilor rusești, ministrul de Finanțe a declarat că acestea ar fi „neplăcute, dar nu fatale” pentru Rusia, care la începutul lunii februarie avea aproape 635 de miliarde de dolari în rezerve de aur și valută.

XS
SM
MD
LG