Sinteza primei zile de invazie
Forțele rusești au invadat Ucraina în noaptea de miercuri spre joi, pe care au atacat-o din nord, din sud, din est și pe mare, cu forțe aeriene, terestre și maritime. Operațiunea militară a început cu bombardamente și atacuri cu rachete. Coloane de blindate au trecut și granița Belarusului cu Ucraina.
Oamenii din capitala, Kiev, dar și din alte orașe au auzit de-a lungul zilei explozii și sirene care avertizau iminența unui raid aerian.
Mii de oameni au încercat să fugă și să se adăpostească de invazia rusească în țările vecine. Coloane de mașini au început să părăsească Ucraina.
Ucraina a promis că va riposta, iar președintele Volodimir Zelenski a avertizat că acesta ar putea fi începutul unui război european major. Președintele a anunțat mobilizarea generală, adică toți bărbații apți de luptă între 18 și 60 de ani nu mai au voie să plece din țară și sunt convocați să o apere cu arma în mână.
Aeroportul de lângă Kiev a fost capturat inițial de ruși și apoi a fost recuperat de ucraineni.
În schimb, forțele ruse au preluat controlul asupra Cernobîlului și a Insulei Șerpilor.
Cernobîlul a fost scena unei catastrofe produse în urmă cu 36 de ani, pe 26 aprilie 1986, când o explozie a centralei nucleare a fost urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Norii toxici au ajuns până în România, în județele de la granița de est.
Ministerul britanic al Apărării a spus că miza invaziei este Kievul, preluarea sa, despre care Bloomberg a scris că ar putea fi preluat în câteva zile.
NATO a denunțat invadarea Ucrainei, despre care a spus că a fost planificată de multă vreme, cu sânge rece.
Premierul Marii Britanii Boris Johnson a anunțat noi sancțiuni împotriva oligarhilor ruși și înghețarea activelor băncilor și companiilor din domeniul apărării. El a spus că sângele Ucrainei nu se va șterge niciodată de pe mâinile lui Putin.
Și președintele SUA, Joe Biden, a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar nu și împotriva președintelui rus, Vladimir Putin. Cât privește decuplarea Rusiei de la sistemul SWIFT, Biden a spus că sancțiunile decise joi ar fi mai grave și decât „nucleara” SWIFT.
Vladimir Putin a amenințat că răspunsul Moscovei va fi „instantaneu” dacă cineva va încerca să i se opună. Nu a spus-o dar trimiterea este la butonul nuclear.
După o zi de invazie, bilanțul în victime omenești este de 137 de morți și 316 răniți. A fost anunțat chiar de președintele ucrainean, în noaptea de joi spre vineri, la 24 de ore de la invazie. Vladimir Zelenski a acuzat Occidentul că e bun doar de gură și de promisiuni, dar că Ucraina și ucrainenii sunt singuri în fața invaziei puse la cale de Putin.
Secretarul de stat al SUA este „convins” că Moscova va încerca să răstoarne guvernul ucrainean
Joi, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că este „convins” că Moscova va încerca să răstoarne guvernul ucrainean.
Comentariile lui Blinken au venit în timpul unui interviu la televiziunea națională, în care a fost întrebat despre ambițiile președintelui rus Vladimir Putin.
„Nu aveți nevoie de informații pentru a vă spune că exact asta își dorește președintele Putin. El a spus clar că și-ar dori să reconstituie Imperiul Sovietic, mai puțin că ar dori să reafirme o sferă de influență în jurul țărilor vecine care au fost cândva parte a blocului sovietic”, a spus Blinken.
Blinken a continuat să promită că NATO va sta în calea obiectivelor finale ale lui Putin.
„Acum, când vine vorba de o amenințare dincolo de granițele Ucrainei. Îi stă în cale ceva foarte puternic. Acesta este articolul cinci al NATO, un atac asupra unui stat este un atac asupra tuturor”, a spus Blinken, citat de CNN.
Un nou bilanț al victimelor după 24 de ore de invazie: 137 de persoane ucise, 316 răniți. Zelenski: Eu sunt ținta numărul unu
Președintele Volodimir Zelenski a fost cel care a anunțat bilanțul în victime omenești după o zi de invazie rusească: 137 de morți și 316 răniți.
El a anunțat și mobilizarea generală, adică toți bărbații apți de luptă, între 18 și 60 de ani, nu au voie să părăsească țara și vor fi chemați la război pentru a-și apăra țara.
Zelenski a confirmat că toți și 13 militari/grăniceri care apărau Insula Șerpilor au fost uciși.
El a mai declarat că „grupuri de sabotaj ale dușmanului” se află deja Kiev.
Președintele Ucrainei a mai spus că, din păcate, țara a fost lăsată să lupte singură cu Rusia, dar le-a cerut ucrainenilor să continue să se apere.
Zelenski spune că au rămas, și el și familia lui, în Kiev, deși rușii l-au desemnat „ținta numărul unu”, iar familia sa este „ținta numărul doi”. El a făcut referire la planul Kremlinului, despre care au vorbit și cancelariile occidentale, de a-l înlătura cu forța de la putere pentru a-și instala proprii acoliți.
Într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook, Zelenski a spus că celorlalte state le este „frică” să sprijine aderarea Ucrainei la NATO.
Vizibil afectat și obosit, Zelenski a continuat: „Cine este gata să garanteze aderarea Ucrainei la NATO? Sincer, tuturor le este frică.”
„I-am întrebat pe toți partenerii statului nostru dacă sunt alături de noi. Sunt alături de noi, dar nu sunt pregătiți să ne ia într-o alianță cu ei”, a spus el.
„Oricâte conversații am avut cu liderii străini, am auzit mereu aceleași lucruri. Primul este că suntem susținuți. Sunt recunoscător fiecărui stat care ne ajută în mod concret, nu doar în cuvinte. Dar mai e un lucru: suntem lăsați singuri să ne apărăm statul. Cine este gata să lupte cu noi? Sincer, nu văd”, a spus Zelenski.
„Astăzi i-am întrebat pe toți cei 27 de lideri ai Europei dacă Ucraina va fi în NATO. I-am întrebat direct. Toată lumea se teme, nimeni nu răspunde.
Nouă nu ne este frică, nu ne este frică de nimic”, a spus Zelenski.
Alexei Navalnîi, din închisoare: Putin folosește războiul ca să-și acopere corupția
Liderul opoziției ruse aflat în închisoare, Alexei Navalny, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a folosit invazia pentru a-și acoperi propria corupție.
Într-un videoclip publicat de instituția independentă de știri Dojd, Navalnîi este auzit exprimându-și opoziția față de invadarea Ucrainei.
Îmbrăcat în haine de deținut, el spune că invadarea Ucrainei nu aduce nimic bun, ci doar „un număr mare de victime, viitor distrus și continuarea acestei linii de sărăcire a cetățenilor Rusiei”.
„Acest război dintre Rusia și Ucraina a fost declanșat pentru a acoperi furtul de la cetățenii ruși și pentru a le distrage atenția de la problemele care există în interiorul țării”, a spus Alexei Navalnîi.
Navalnîi a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare după ce a supraviețuit unui atac cu noviciok, o neurotoxină interzisă, folosită de serviciile secrete ruse în timpul Războiului Rece. Navalnîi a spus că atacul asupra sa a fost comandat de Kremlin.
El este judecat într-o închisoare de maximă securitate pentru noi acuzații, care ar putea să-i prelungească pedeapsa.
392 bombardamente
Patru rachete balistice au fost lansate joi de pe teritoriul Belarusului în sud-vestul Ucrainei, transmite centrul ucrainean Stratcom.
De asemenea, 392 de bombardamente au fost înregistrate până joi după-amiază din partea forțelor ruse, anunță ministerul ucrainean de Interne.
„Bătălia continuă practic pe întreg teritoriul central și de sud-est al Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne. El a anunțat distrugerea a șase poduri din regiunile Kiev, Cernohov, Donețk și Kerson.
Și Harkov este sub bombardament iar cetățenii săi se adăpostesc la metrou.