Linkuri accesibilitate

Peste un milion de ucraineani au părăsit deja țara, estimează Organizația Națiunilor Unite.
Peste un milion de ucraineani au părăsit deja țara, estimează Organizația Națiunilor Unite.

Conflictul din Ucraina | „Bătălii aprige” pentru controlul granițelor. Zelenski cere din nou Occidentului „să închidă cerul” Ucrainei

În a unsprezecea zi de conflict, Rusia continuă atacul asupra marilor orașe din Ucraina, inclusiv în Mariupol, unde locuitorii au rămas fără curent, mâncare și apă. În capitalele occidentale oamenii au mărșăluit pentru pace.

Ziua de duminică a fost marcată de o nouă tentativă eșuată de evacuare a civililor din orașul-port Mariupol, de la Marea Azov. Forțele implicate în conflict au anunțat că vor înceta temporar focul, însă, la fel ca în ziua precedentă, bombardamentele au continuat.

Anterior, autoritățile din Mariupol anunțau că orașul este de zile întregi sub asediu și fără curent, mâncare și apă.

Între timp, mai multe companii au anunțat că își suspendă activitatea în Rusia, inclusiv giganți din domeniul financiar precum Visa și Mastercard.

Asta înseamnă că toate cardurile emise în Rusia de cele două companii nu vor mai putea fi folosite în afara țării.

De la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a solicitat încă o dată Occidentului să „închidă cerul Ucrainei”, cerere pe care NATO a respins-o deja de teamă că ar putea provoca un conflict direct între Alianță și Rusia.

În Rusia, câteva mii de persoane au fost reținute de Poliție pentru că au ieșit să protesteze împotriva războiului. Președintele Putin a avut discuții telefonice cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cel al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

14:27 6.3.2022

Cel mai mare exod de refugiați din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial

De la începutul invaziei militare a trupelor ruse din 24 februarie, peste un milion și jumătate de oameni au părăsit Ucraina.

Cifra a fost anunțată pe Twitter de Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi.

„Aceasta este cea mai mare criză de refugiați din Europa de la al Doilea Război Mondial”, a scris Grundy. ​

13:24 6.3.2022

Zelenski: atacul asupra civililor, premeditat

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus duminică, într-un mesaj video, că bombardarea orașelor și a civililor din Ucraina a fost planificată de Rusia în avans.

Acest lucru, potrivit lui Zelenski, este dovedit de documente, planuri și hărți confiscate de la soldații capturați.

Zelenski a făcut apel și la ruși: „Dacă taci acum, atunci doar sărăcia ta va vorbi în locul tău mai târziu. Și numai represiunea va răspunde la aceasta. Nu tace.”

Președintele Ucrainei a mai spus că trupele ruse se pregătesc să bombardeze Odesa. „Aceasta va fi o crimă militară și istorică”, a spus Zelenski.

Volodimir Zelenski.
Volodimir Zelenski.

11:33 6.3.2022

La Almatî, în Kazahstan, a avut loc un miting împotriva invaziei militare a trupelor rusești în Ucraina.

La acțiune au participat între trei și cinci mii de oameni. Protestatarii au fluturat steaguri ucrainene în mâini și au strigat „Trăiască Ucraina”, „Nu războiului”, „Putin, Haga, închisoare!” Unii manifestanți au spus că „Kazahstanul va fi următorul dacă nu oprești războiul acum”.

10:42 6.3.2022

Administrația orașului Mariupol a anunțat că, de la ora locală 12.00, evacuarea populației civile va începe. Focul ar urma să fie încetat temporar până la 21.00. Evacuarea ar fi trebuit să aibă loc ieri, însă reprezentanții Primăriei orașului au acuzat forțele ruse că nu au oprit focul. Armata rusă, la rândul său, a dat vina pe ultranaționaliștii ucraineni.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG