Linkuri accesibilitate

Zeci de persoane ucise în atacurile armatei Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol au fost îngropate fără sicrie, într-o groapă comună. „Situația din oraș este un iad”, spune primarul acestuia.
Zeci de persoane ucise în atacurile armatei Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol au fost îngropate fără sicrie, într-o groapă comună. „Situația din oraș este un iad”, spune primarul acestuia.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Biden îi retrage Rusiei clauza națiunii celei mai favorizate. Putin trimite 16.000 de mercenari în Ucraina

În a 16-a zi a războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, forțele Rusiei se apropie de capitala Kiev și au provocat distrugeri majore în zonele din jurul acesteia. Orașele Cernigău și Mariupol sunt devastate, mai multe orașe sunt încercuite.

Putin și-a dat acordul pentru trimiterea a 16.000 de mercenari din Orientul Mijlociu în Ucraina.

Biden cere revocarea clauzei de „națiunea cea mai favorizată” pentru Rusia și interzicerea exporturilor de produse de lux și de înaltă tehnologie în Rusia și importurile rusești de caviar, vodkă și diamante.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, le-a mulțumit românilor, de la București, pentru omenia de care au dat dovadă față de refugiații ucraineni.

Rusia s-a retras din Consiliul Europei, pe motiv că UE și NATO au fost „neprietenoase”.

Parchetul General al Federației Ruse a cerut ca Meta, compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp să fie declarată drept organizație extremistă, iar activitățile acesteia să fie interzise în Rusia.

ONU contrazice Rusia și spune că maternitatea de la Mariupol nu doar că nu era nicio bază a vreunui batalion nazist de ucraineni, așa cum a spus în urmă cu o zi șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, pentru a justifica bombardarea sa, dar că era identificată ca operațională.

Liderii UE au salutat aspirațiile europene ale Ucrainei, care a depus cerere de admitere în regim de urgență în alianța europeană, dar nu i-au transmis niciun calendar de desfășurare accelerată a procesului îndelung de aderare la UE.

2,5 milioane de ucraineni și-au părăsit țara și alte 2 milioane sunt strămutați în interiorul țării, anunță ONU. Cifrele înseamnă că 10% din ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza războiului ordonat de Vladimir Putin.

Forțele Rusiei au atacat vineri dimineață și orașe nevizate până acum. S-au auzit explozii la Luțk, Dnipro și Ivano-Frankivsk, oraș care se află la mijlocul distanței dintre Cernăți și Lvov, la circa 130 de kilometri distanță de fiecare dintre acestea.

Orașul Mariupol este încercuit și devastat, spune primarul localității, care descrie drept „iad” situația din ultimele zile. Zeci de persoane au fost îngropate fără sicriu, într-o groapă comună. Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în atacul asupra maternității și a unui spital pentru copii.

Forțele Rusiei se apropie de Kiev, au preluat controlul asupra orașului Bucea și avansează înspre sud-vestul capitalei în încercarea de a o încercui.

08:27 11.3.2022

CNN: vizita vicepreședintelui SUA în România și Polonia, un test diplomatic

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, se află, vineri, în România, o țară „devenită brusc prioritară pentru SUA, pe fondul războiului din țara vecină, Ucraina”, scrie CNN.

Președintele Biden a detașat deja în România încă 1.000 de militari americani, pe lângă cei circa 900 care se aflau deja aici și a promis ajutor pentru gestionarea fluxului de refugiați. Dar, vizita „numărului doi” din Administrația americană e menită să „demonstreze angajamentul SUA într-un moment de incertitudini profunde pentru regiune”.

CNN spune că vizita în Polonia și România e un test pentru abilitățile diplomatice ale vicepreședintelui SUA.
CNN spune că vizita în Polonia și România e un test pentru abilitățile diplomatice ale vicepreședintelui SUA.

România e țară membră NATO, spre deosebire de Ucraina, deci un atac asupra ei ar implica întreaga Alianță, adaugă CNN. Însă acest lucru, și sistemul împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, nu pot calma pe deplin acest „fost stat satelit sovietic care a fost invadat de Rusia în mod repetat de-a lungul istoriei sale”.

Pentru Kamala Harris, mai scrie CNN, vizita în Polonia și România este un test nu doar pentru abilitățile sale diplomatice, ci și pentru angajamentul Occidentului de a-l confrunta pe Vladimir Putin pentru că a declanșat cea mai mare invazie terestră din Europa de după al Doilea Război Mondial.

Kamala Harris se întâlnește la ora 14:00 cu președintele Klaus Iohannis. Cei doi vor susține declarații de presă la ora 15:30.

08:41 11.3.2022

Explozii la 130 de kilometri de Cernăuți

Presa locală din Ucraina relatează că armata Rusiei a atacat vineri dimineață trei orașe care nu fuseseră vizate până acum.

Exploziilor de la Luțk și Dnipro li s-a adăugat atacul asupra orașului Ivano-Frankivsk, din sud-vestul Ucrainei.

Ivano-Frankivsk se află la mijlocul distanței dintre Cernăți și Lvov, la circa 130 de kilometri distanță de fiecare dintre acestea.

09:56 11.3.2022

Un consilier al președintelui Ucrainei a confirmat pe Twitter exploziile de vineri dimineață din Dnipro, Luțk și Ivano-Frankivsk. Mikhailo Podoliak a adăugat că Rusia „continuă războiul distructiv împotriva civililor și orașelor ucrainene”.

Potrivit Agenției ucrainene de presă UNIAN, primarul din Luțk, oraș care nu a mai fost atacat de la începerea războiului ordonat de Vladimir Putin până astăzi, a precizat că s-au auzit explozii pe un aerodrom.

Serviciile ucrainene de urgență transmit că o persoană a murit în urma bombardamentelor de vineri dimineață din Dnipro, care au lovit o grădiniță, un magazin și o fabrică de încălțăminte.

10:30 11.3.2022

Orașul Cernigău, fără apă potabilă

Autoritățile din Cernigău, oraș din nordul Ucrainei, aflat de mai multe zile sub atacul forțelor Rusiei, au anunțat că orașul nu mai avea, vineri dimineață, acces la apă potabilă în urma atacurilor aeriene din timpul nopții.

Compania de apă a anunțat că lucrează la repararea rețelei și speră că aceasta ar putea fi funcțională, din nou, în câteva ore.

Un oficial american anunța joi seară, că orașul era înconjurat de forțele Rusiei.

Cernigău este unul dintre orașele istorice ale Ucrainei, menționat în documente încă din anul 907. A fost una din principalele așezări ale Rusiei Kievene, cel mai timpuriu stat al slavilor estici.

Cernigău a fost bombardat intens încă de săptămâna trecută. Imagine din 3 martie.
Cernigău a fost bombardat intens încă de săptămâna trecută. Imagine din 3 martie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG