Linkuri accesibilitate

Zeci de persoane ucise în atacurile armatei Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol au fost îngropate fără sicrie, într-o groapă comună. „Situația din oraș este un iad”, spune primarul acestuia.
Zeci de persoane ucise în atacurile armatei Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol au fost îngropate fără sicrie, într-o groapă comună. „Situația din oraș este un iad”, spune primarul acestuia.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Biden îi retrage Rusiei clauza națiunii celei mai favorizate. Putin trimite 16.000 de mercenari în Ucraina

În a 16-a zi a războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, forțele Rusiei se apropie de capitala Kiev și au provocat distrugeri majore în zonele din jurul acesteia. Orașele Cernigău și Mariupol sunt devastate, mai multe orașe sunt încercuite.

Putin și-a dat acordul pentru trimiterea a 16.000 de mercenari din Orientul Mijlociu în Ucraina.

Biden cere revocarea clauzei de „națiunea cea mai favorizată” pentru Rusia și interzicerea exporturilor de produse de lux și de înaltă tehnologie în Rusia și importurile rusești de caviar, vodkă și diamante.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, le-a mulțumit românilor, de la București, pentru omenia de care au dat dovadă față de refugiații ucraineni.

Rusia s-a retras din Consiliul Europei, pe motiv că UE și NATO au fost „neprietenoase”.

Parchetul General al Federației Ruse a cerut ca Meta, compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp să fie declarată drept organizație extremistă, iar activitățile acesteia să fie interzise în Rusia.

ONU contrazice Rusia și spune că maternitatea de la Mariupol nu doar că nu era nicio bază a vreunui batalion nazist de ucraineni, așa cum a spus în urmă cu o zi șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, pentru a justifica bombardarea sa, dar că era identificată ca operațională.

Liderii UE au salutat aspirațiile europene ale Ucrainei, care a depus cerere de admitere în regim de urgență în alianța europeană, dar nu i-au transmis niciun calendar de desfășurare accelerată a procesului îndelung de aderare la UE.

2,5 milioane de ucraineni și-au părăsit țara și alte 2 milioane sunt strămutați în interiorul țării, anunță ONU. Cifrele înseamnă că 10% din ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza războiului ordonat de Vladimir Putin.

Forțele Rusiei au atacat vineri dimineață și orașe nevizate până acum. S-au auzit explozii la Luțk, Dnipro și Ivano-Frankivsk, oraș care se află la mijlocul distanței dintre Cernăți și Lvov, la circa 130 de kilometri distanță de fiecare dintre acestea.

Orașul Mariupol este încercuit și devastat, spune primarul localității, care descrie drept „iad” situația din ultimele zile. Zeci de persoane au fost îngropate fără sicriu, într-o groapă comună. Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în atacul asupra maternității și a unui spital pentru copii.

Forțele Rusiei se apropie de Kiev, au preluat controlul asupra orașului Bucea și avansează înspre sud-vestul capitalei în încercarea de a o încercui.

06:49 11.3.2022

Noi imagini din satelit. Distrugeri și repoziționări militare

Imagini din satelit transmise de compania Maxar Technologies arată că joi, la prânz, forțele ruse care formau un convoi militar de 65 de kilometri lungime în nord-vestul capitalei Kiev erau în mare măsură dispersate și au fost redistribuite în zone protejate de copaci în apropierea comunei Lubeanka, la mai puțin de 40 de kilometri de Kiev.

Imaginile din satelit din ziua anterioară arată și distrugeri semnificative în suburbiile din nord-vestul Kievului și în orașul nordic Cernigău, precum și în cel devastat de atacuri și aflat de mai multe zile sub asediu, Mariupol.

Imaginile din satelit din 9 martie arată distrugerea unei zone comerciale din Mariupol.
Imaginile din satelit din 9 martie arată distrugerea unei zone comerciale din Mariupol.

06:55 11.3.2022

13,6 miliarde de dolari, ajutor pentru Ucraina

Senatul SUA a adoptat (cu 68 de voturi pentru, 31 împotrivă) pachetul financiar care include ajutorul de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Banii vor fi alocați pentru asistență umanitară, de apărare și economică. Proiectul de lege include și prevederi menite să sprijine aplicarea sancțiunilor economice la adresa Rusiei, transmite CNN.

Patru miliarde de dolari sunt destinați refugiaților care au părăsit Ucraina sau persoanelor care au fost strămutate în interiorul țării.

07:00 11.3.2022

Președintele Ucrainei, Volodirim Zelenski a făcut un apel, în timpul nopții, pe pagina sa de Facebook, ca Rusia să nu folosească arme chimice sau de distrugere în masă pe teritoriul Ucrainei.

„Sunt președintele unei țări decente, al unei națiuni decente. Și tatăl a doi copii. Niciun fel de arme chimice sau de distrugere în masă nu au fost produse pe pământul meu. Întreaga lume știe aceasta. Tu o știi. Și dacă Rusia face așa ceva împotriva noastră, va primi cele mai severe sancțiuni”, a transmis Zelenski.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă vineri, de la ora 18:00, ora României, pentru a discuta la solicitarea Rusiei presupusa producere de arme biologice în Ucraina.

Retorica Rusiei pe această temă a fost reluată agresiv în ultimele două zilei, iar SUA și experții internaționali avertizează că Moscova ar putea pregăti terenul fie pentru o eventuală folosire a acestui tip de armament în Ucraina, fie ca pretext pentru o amplificarea violentă a atacurilor asupra Ucrainei.

07:33 11.3.2022

Explozii la Luțk și Dnipro

Potrivit BBC, vineri dimineață s-au auzit explozii în Luțk și Dnipro, orașe care nu fuseseră atacate de forțele Rusiei până acum.

Luțk se află la 400 de kilometri vest de Kiev, și la 150 de kilometri nord-est de Lvov. Dnipro este situat pe râul Nipru, înspre zona separatistă din estul țării, la 500 de kilometri de Kiev.

Primarul din Luțk a confirmat, transmite BBC, că o explozie a avut loc în apropierea aeroportului din oraș. El a cerut populației să se adăpostească. O fabrică de lângă aeroport este în flăcări.

În Dnipro, presa locală relatează că au avut loc trei explozii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG